Tiramisu recept – Origineel Italiaans

Leer laag voor laag wat een klassieke tiramisù maakt. We laten je zien hoe je dit klassieke dessert zelf kunt maken met Italiaanse ladyfingers, mascarpone en espresso. Je kunt de tiramisù gemakkelijk een dag van tevoren maken. En het beste is: je hoeft het niet te bakken!

From Jens 5 Min Reading time

Tiramisu recept – Origineel Italiaans

Recept afdrukken
78
Eenvoudig recept voor tiramisu, zoals het oorspronkelijk in Italië wordt gegeten.
8 porties
Ingrediënten
Voorbereidingstijd 4 uur 30 minuten
Totale tijd 4 uur 30 minuten

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Klop de eidooiers en suiker met een mixer schuimig. Roer geleidelijk de mascarponeroom erdoor met een garde tot de suiker is opgelost en de room niet meer korrelig is.
  2. Step 2
    Giet de espresso en brandy in een ondiepe kom. Zet een ovenschaal klaar. Doop de ene helft van de ladyfingers kort in de espresso en bekleed de bodem van de schaal ermee.
  3. Step 3
    Giet de helft van het mascarponemengsel erin en strijk glad. Verdeel er een tweede laag ladyfingers over en bedek met de resterende mascarponecrème.
  4. Step 4
    Zet minstens 4 uur in de koelkast. Bestrooi met ongezoete cacao voor het opdienen. Verdeel in acht gelijke stukken. Eet smakelijk!
Do you like the recipe?
Savoiardi - Tiramisu Kekse
Jouw geheime ingrediënt voor perfecte tiramisu

Extra groot, extra luchtig, extra breed: Deze ladyfingers met extra ei behouden hun vorm wanneer ze in laagjes in tiramisu worden gelegd. De laagjes zien er super gedefinieerd en smakelijk uit als ze worden gesneden.

Wat is tiramisu eigenlijk?

Tiramisu is een van de populairste Italiaanse desserts. Het bestaat uit biscuitvingers gedrenkt in koffie en bedekt met een mengsel van mascarpone, eieren en suiker. Het wordt traditioneel op smaak gebracht met Marsala of Amaretto en bestrooid met cacaopoeder.

De naam “Tiramisu” betekent “trek me omhoog” of “maak me blij” in het Italiaans. De naam komt waarschijnlijk van de stimulerende ingrediënten zoals koffie en likeur.

Het draait allemaal om de ingrediënten

  • Mascarpone: Gebruik een mascarponecrème van hoge kwaliteit voor de beste smaak en textuur. Italianen zweren bij mascarpone uit Lombardije. Dit is waar de roomkaas vandaan komt en de beste kwaliteiten heeft.
  • Ladyfingers (Savoiardi): De kwaliteit van de ladyfingers is cruciaal voor gedefinieerde laagjes. Het beste resultaat krijg je met traditioneel gebakken biscuitvingers. Deze zijn groter en luchtiger dan die uit de plaatselijke supermarkt.
  • Koffie: Gebruik sterke espresso of een echt sterke koffie om de typische smaak van tiramisu op te roepen.
  • Met of zonder alcohol: een scheutje Marsala-wijn, Amaretto of Limoncello voegt smaak toe aan de tiramisu. Voor alcoholvrije versies kun je je sponsvingers in sinaasappelsap of amandelsiroop weken.

In de zomer smaakt een versie met aardbeien zoet en verfrissend. Dit rood-witte dessert is snel te maken en superlekker!

In de winter raden we een interpretatie met speculaas aan. De ladyfingers worden vervangen door speculaas. Samen met de mascarponecrème is het resultaat een dromerige traktatie.

Maak je eigen tiramisu – video-instructies

Rauwe eieren in een tiramisu recept?

Gepasteuriseerde eieren zijn een veilig alternatief voor rauwe eieren. Het zijn hittebehandelde eieren. De procedure doodt schadelijke bacteriën zonder het ei te koken. Eieren kunnen thuis gepasteuriseerd worden door ze te verhitten tot een bepaalde temperatuur. Hiervoor heb je een keukenthermometer nodig. Voor de veiligheid moet je de instructies precies volgen.

Tiramisu met gepasteuriseerde eieren

Recept afdrukken
0
Leer laag voor laag wat een klassieke tiramisù maakt. Dit klassieke dessert wordt gemaakt van Italiaanse Ladyfingers, mascarpone en gepasteuriseerde eieren.
4 Personen
Equipment
  • 1 Keukenthermometer
  • 1 Keukenmachine, of handmixer
  • 2 Schalen
  • 2 Klopper
  • 1 Steelpan
  • 1 Koffiezetapparaat
  • 1 Troffel
  • 1 Pallet
  • 1 Braadpan, ca. 32 cm x 20 cm x 6 cm
  • 1 Fijne zeef, of cacaoschudbeker
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 40 minuten
Totale tijd 55 minuten

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Scheid eerst de eidooiers.
  2. Step 2
    Breng 100 g suiker en 100 g water in een pan aan de kook en verwarm tot 121 °C. Controleer de exacte temperatuur met een thermometer
  3. Step 3
    Terwijl de suikersiroop kookt, klop je de eidooiers in een keukenmachine tot ze in volume verdubbeld zijn. Voeg de hete suikersiroop toe aan het eischuim en blijf 10-20 seconden kloppen. De eidooiers zijn nu gepasteuriseerd.
  4. Step 4
    Giet het eigeelmengsel in een kom, roer de vanille, Marsala en, in kleine porties, de mascarpone erdoor.
  5. Step 5
    Kook voor het eiwit ook elk 60 g suiker en water op 121 °C.
  6. Step 6
    Klop in een schone kom de eiwitten stijf met een garde en giet de hete siroop bij de opgeklopte eiwitten in de mixer. Hierdoor worden de eiwitten ook gepasteuriseerd en kunnen ze veilig worden gegeten.
  7. Step 7
    Giet nu de koffie in een kom of ondiepe ovenschaal. Dompel elk biscuit afzonderlijk in de vloeistof. Dompel de koekjes maar heel kort onder zodat ze niet zacht en breekbaar worden en bedek de bodem van een ovenschaal ermee.
  8. Step 8
    Bedek de laag geweekte Savoiardi met crème en strijk glad met behulp van een paletmes.
  9. Step 9
    Verdeel nog een laag geweekte sponsvingers over de crème en bedek met een laatste laag crème.
  10. Step 10
    Bestuif met cacaopoeder om te versieren en laat minstens 4 uur in de koelkast staan.
Do you like the recipe?

Geschiedenis van tiramisu

Ongelooflijk, maar waar. Het Italiaanse woordenboek Sabatini Coletti vermeldt het woord tiramisu voor het eerst in 1980, wat betekent dat het dessert nog niet zo lang deel uitmaakt van de Italiaanse keuken.

Er zijn aanwijzingen dat het gerecht in de jaren 1960 werd uitgevonden in Veneto, om precies te zijn in het restaurant “Le Beccherie” in Treviso. De uitvinder zou dus de eigenaar van het restaurant zijn, Roberto Linguanotto.

Maar zoals altijd doen er nog veel meer mythes over de oorsprong de ronde. Sommigen beweren dat het originele recept ladyfingers, eierdooiers, suiker, koffie, mascarpone en cacaopoeder bevat – maar geen likeur en geen eiwit. De oorspronkelijke vorm van de cake was ook rond. De vierkante vorm is er alleen gekomen omdat het zo praktisch is om laagjes te maken in vierkante bakvormen.

FAQ Tiramisu recept

Heb je vragen over het tiramisu recept of wil je jouw persoonlijke kooktruc met ons delen? Geef dan snel een reactie hieronder!

Hoe lang moet de tiramisu afkoelen?

Minstens 3 uur, liefst een nacht, zodat de smaken goed combineren en de consistentie stevig wordt.

Hoe voorkom ik kleffe schuimpjes?

Dompel de lieveheersbeestjes maar kort onder in de koffie zodat ze niet te veel vloeistof opnemen.

Hoe lang is Tiramisu houdbaar in de koelkast?

Tiramisu kan tot 3 dagen in de koelkast bewaard worden. Het moet goed afgedekt zijn om de versheid te behouden.

Mogen zwangere vrouwen tiramisu eten?

Er kunnen problemen optreden bij het gebruik van rauwe eieren in tiramisu, bijvoorbeeld salmonella. Dit risico moet serieus worden genomen, vooral in het geval van ouderen, zieke mensen, kinderen en zwangere vrouwen. We raden aan het recept te maken met gepasteuriseerde eieren.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.06 van 78 stemmen (78 beoordelingen zonder commentaar)
Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields