- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Kalkoenfilet in ham – Tacchino al Prosciutto
Dit recept vind je niet terug in het klassieke repertoire van de Italiaanse keuken. Het is een moderne creatie die speelt met de beste ingrediënten uit de macelleria. Het is een geweldige secondo, of hoofdgerecht, voor een Italiaans feestmaal met Kerstmis of andere speciale gelegenheden.

Table of contents
- 1 Kalkoenborst, ca. 500 g
- 1,5 Salsiccia worstjes
- 50 g Broodkruimels
- 3 EL Olijfolie
- 4 Takjes rozemarijn
- 1 EL Venkel zaden
- 150 g Parmaham
- Zout
- Peper
- Bakpapier
- Keukentouw
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Snijd de kalkoenborst in met een vlindersnede zodat je hem in de lengte kunt openen.
- Step 2Leg de opengevouwen borst tussen twee vellen bakpapier en druk hem plat met een vleeshamer of deegroller. De ideale grootte is ongeveer 20 x 30 cm.
- Step 3Pel voor de vulling het worstvlees van de salsiccia en meng in een kom met het broodkruim, de fijngehakte naaldjes van een takje rozemarijn, de venkelzaadjes, 2 eetlepels olijfolie, zout en peper.
- Step 4Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Step 5Bekleed een bakplaat die even groot is als de kalkoenborst met plakjes prosciutto. Zorg ervoor dat de plakjes elkaar een beetje overlappen.
- Step 6Leg nu de borst op de prosciutto en verdeel de vulling in het midden in de lengte van uiterst links naar uiterst rechts. Rol het geheel vervolgens op als een strudel. Leg de overgebleven takjes rozemarijn op de rol en bind alles op regelmatige afstanden stevig vast met keukentouw.
- Step 7Leg de rol in een braadslede en bak 35-40 minuten op 180°C. Haal hem er dan uit en laat 5 minuten rusten. Snijd ze tot slot in plakken en schik ze op een schaal.
Let er bij het boodschappen doen op dat je echt Italiaanse ingrediënten koopt. Alleen Italiaanse salsiccia en echte parmaham hebben die bepaalde smaak die dit gerecht zo heerlijk maakt. Als je geen kalkoenfilet kunt vinden, kun je ook kalkoen of grote kipfilet als alternatief gebruiken.
De vlindersnede van de kalkoenborst onder de knie krijgen
Een vlindersnede, ook wel bekend als butterfly cut, is een methode om een kalkoenborst gelijkmatig plat te maken, waardoor deze sneller en gelijkmatiger gaar wordt.
- Leg de gesneden kalkoenborst op een snijplank met de gladde kant naar boven.
- Zoek de dikkere kant van de borst. Begin aan deze dikkere kant en snijd horizontaal langs de lange zijde, maar niet helemaal tot het einde. De snede moet ongeveer driekwart van de kalkoenborst doorsnijden. Zorg ervoor dat je er niet doorheen snijdt.
- Vouw nu de borst open zodat deze als een boek openvalt. De snede maakt het mogelijk om de borst zo te openen dat het gewenste grotere, gelijkmatige oppervlak ontstaat.
- Om ervoor te zorgen dat de borst overal even dik is, kun je het vlees licht aanstampen met een vleeshamer of deegroller.
Serveersuggesties en ideeën voor bijgerechten
Serveer je pollo al prosciutto met gestoomde groenten zoals groene asperges, broccoli of gebakken champignons. Risotto, polenta of aardappelpuree worden aanbevolen als bijgerecht. Voor een lekkere saus kun je de jus indikken met een beetje koude boter. Een drupje balsamicoazijn is ook perfect.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment