- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Focaccia recept – Origineel Italiaans
Knapperig, vochtig, zacht en luchtig. Dit zijn de beste voordelen van Italiaans platbrood. Focaccia is makkelijk te maken en heeft maar een paar ingrediënten nodig. Perfect als lichte lunch, als aperitief of om sandwiches mee te maken.

Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Roer het zout door het koude water.
- Step 2Wrijf de verse gist door de bloem.
- Step 3Voeg geleidelijk het zoute water toe aan de bloem en kneed met de hand of met een keukenmachine.
- Step 4Voeg de suiker en olijfolie toe aan het deeg en blijf kneden. Zodra het deeg elastisch en niet meer plakkerig is, dek je het af en laat je het 2 uur op kamertemperatuur staan.
- Step 5Plaats het deeg vervolgens 24 uur in de koelkast.
- Step 6Laat het deeg, voordat je het in de oven doet, 2 uur afgedekt op kamertemperatuur rusten.
- Step 7Bestrijk nu een bakplaat met olijfolie en druk het deeg met je vingers in de rechthoekige vorm. Laat het deeg opnieuw 30 minuten rijzen.
- Step 8Druk nu met je vingertoppen kleine deukjes in het hele deeg. Voeg olijfolie en grof zeezout toe aan de vingerafdrukken. De olijfolie moet het hele oppervlak bedekken.
- Step 9Bestrooi de focaccia met oregano en bak 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C tot ze goudbruin zijn.
Ligurië is het Italiaanse mekka voor focaccia
Focaccia hoort bij Ligurië zoals pizza bij Napels hoort. En eigenlijk is de stap van focaccia naar pizza niet zo groot! Een goede focaccia is echter niet zo dun als een pizza en niet zo rijk belegd. Hij heeft een luchtige, zachte kern, is knapperig aan de buitenkant en goudbruin gebakken met extra olijfolie!
In Genua wordt fugassa, zoals het platte brood in het plaatselijke dialect wordt genoemd, de hele dag door gegeten. Het begint al bij het ontbijt. Tijdens de lunch wordt het platte brood als snack meegenomen van een van de vele bakkerijen (panetteria genaamd) en direct uit de hand gegeten, verpakt in beboterd papier. s Avonds wordt fugassa in kleine stukjes gesneden geserveerd als aperitief.
Het woord focaccia is afgeleid van het Latijnse “focus”. Focus betekent zoiets als open haard of koken in een open haard. Zelfs de oude Romeinen bakten dit platte brood.
Foccacia – verschillende recepten in de regio’s van Italië
Er zijn veel verschillende soorten brood in Italië. Ze verschillen in het productieproces en in de keuze van ingrediënten en kruiden.
- Genua: klassieke versie van platbrood met olijfolie en zout, met uien, Recco Focaccia (met stracchino)
- Florence: met druiven
- Piemonte: di Susa (zoete versie), Novese (met reuzel)
- Focaccia van Bari (met tomaten)
- Focaccia uit Messina (met frisée, tomaten, ansjovis en kaas)
- Zuid-Italië: met zwarte olijven
Geniaal idee: broodjes gemaakt van focaccia
Focaccia sandwiches zijn een geweldige manier om Italiaans platbrood wat pittiger te maken. Het is ook een geweldig idee als je wat focaccia over hebt! Verwarm de restjes kort in de oven, snijd ze open en vul ze met salami en groenten.
- 1 Glas Parmigianocrème
- 100 g Antipasti in olijfolie
- 1/2 Convenant Roekola
- 100 g Parmaham
- 100 g Italiaanse salami
- 6 Taggiasca olijven
- 6 Basilicumbladeren
- 6 houten haringen
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Snijd de afgekoelde focaccia in 6 stukken van ongeveer 6×6 cm.
- Step 2Snijd de stukken in het midden door, zoals een broodje.
- Step 3Besmeer de bodem met Parmezaanse room. Beleg vervolgens met wat rucola, antipasti, ham en salami. Plaats het deksel erop.
- Step 4Steek een olijf en een basilicumblaadje op een prikker en zet de broodjes ermee vast.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment