Focaccia recept – Origineel Italiaans

Knapperig, vochtig, zacht en luchtig. Dit zijn de beste voordelen van Italiaans platbrood. Focaccia is makkelijk te maken en heeft maar een paar ingrediënten nodig. Perfect als lichte lunch, als aperitief of om sandwiches mee te maken.

From Jens 3 Min Reading time

Ligurische focaccia met olijfolie

Recept afdrukken
4
Knapperig, vochtig, zacht en luchtig. Dit zijn de beste voordelen van Italiaans platbrood. Focaccia is makkelijk te maken en heeft maar een paar ingrediënten nodig. Perfect als lichte lunch of als aperitief.
8
Voorbereidingstijd 1 dag 4 uur 20 minuten
Bereidingstijd 25 minuten
Totale tijd 1 dag 4 uur 45 minuten

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Roer het zout door het koude water.
  2. Step 2
    Wrijf de verse gist door de bloem.
  3. Step 3
    Voeg geleidelijk het zoute water toe aan de bloem en kneed met de hand of met een keukenmachine.
  4. Step 4
    Voeg de suiker en olijfolie toe aan het deeg en blijf kneden. Zodra het deeg elastisch en niet meer plakkerig is, dek je het af en laat je het 2 uur op kamertemperatuur staan.
  5. Step 5
    Plaats het deeg vervolgens 24 uur in de koelkast.
  6. Step 6
    Laat het deeg, voordat je het in de oven doet, 2 uur afgedekt op kamertemperatuur rusten.
  7. Step 7
    Bestrijk nu een bakplaat met olijfolie en druk het deeg met je vingers in de rechthoekige vorm. Laat het deeg opnieuw 30 minuten rijzen.
  8. Step 8
    Druk nu met je vingertoppen kleine deukjes in het hele deeg. Voeg olijfolie en grof zeezout toe aan de vingerafdrukken. De olijfolie moet het hele oppervlak bedekken.
  9. Step 9
    Bestrooi de focaccia met oregano en bak 25 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C tot ze goudbruin zijn.
Do you like the recipe?

Ligurië is het Italiaanse mekka voor focaccia

Focaccia hoort bij Ligurië zoals pizza bij Napels hoort. En eigenlijk is de stap van focaccia naar pizza niet zo groot! Een goede focaccia is echter niet zo dun als een pizza en niet zo rijk belegd. Hij heeft een luchtige, zachte kern, is knapperig aan de buitenkant en goudbruin gebakken met extra olijfolie!

In Genua wordt fugassa, zoals het platte brood in het plaatselijke dialect wordt genoemd, de hele dag door gegeten. Het begint al bij het ontbijt. Tijdens de lunch wordt het platte brood als snack meegenomen van een van de vele bakkerijen (panetteria genaamd) en direct uit de hand gegeten, verpakt in beboterd papier. s Avonds wordt fugassa in kleine stukjes gesneden geserveerd als aperitief.

Het woord focaccia is afgeleid van het Latijnse “focus”. Focus betekent zoiets als open haard of koken in een open haard. Zelfs de oude Romeinen bakten dit platte brood.

Foccacia – verschillende recepten in de regio’s van Italië

Er zijn veel verschillende soorten brood in Italië. Ze verschillen in het productieproces en in de keuze van ingrediënten en kruiden.

  • Genua: klassieke versie van platbrood met olijfolie en zout, met uien, Recco Focaccia (met stracchino)
  • Florence: met druiven
  • Piemonte: di Susa (zoete versie), Novese (met reuzel)
  • Focaccia van Bari (met tomaten)
  • Focaccia uit Messina (met frisée, tomaten, ansjovis en kaas)
  • Zuid-Italië: met zwarte olijven

Geniaal idee: broodjes gemaakt van focaccia

Focaccia sandwiches zijn een geweldige manier om Italiaans platbrood wat pittiger te maken. Het is ook een geweldig idee als je wat focaccia over hebt! Verwarm de restjes kort in de oven, snijd ze open en vul ze met salami en groenten.

Broodjes focaccia

Recept afdrukken
3
Een geweldig recept voor verse focaccia, maar ook om restjes op te gebruiken.
4
Ingrediënten
Equipment
  • 6 houten haringen
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Snijd de afgekoelde focaccia in 6 stukken van ongeveer 6×6 cm.
  2. Step 2
    Snijd de stukken in het midden door, zoals een broodje.
  3. Step 3
    Besmeer de bodem met Parmezaanse room. Beleg vervolgens met wat rucola, antipasti, ham en salami. Plaats het deksel erop.
  4. Step 4
    Steek een olijf en een basilicumblaadje op een prikker en zet de broodjes ermee vast.
Do you like the recipe?
Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.75 van 4 stemmen (3 beoordelingen zonder commentaar)
Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields