Tagliatelle recept – maak je eigen tagliatelle

Wil je zelf tagliatelle maken? Goed idee! Het is makkelijker dan je denkt. Als je het op de traditionele manier doet, heb je niet eens een pastamachine nodig. Lees het artikel goed, niet alleen het eigenlijke tagliatelle recept, maar ook de informatie eromheen. We hebben geprobeerd al je vragen over dit onderwerp te beantwoorden. Als je nog steeds een vraag hebt, stel hem dan in de comments!

From Jens 5 Min Reading time

Italiaans tagliatelle recept

Recept afdrukken
1
4
Ingrediënten
  • 400 g Meel, Tipo 00
  • 4 Eieren
  • 1 Knijpen Zout
  • Meel voor het werkvlak
Equipment
  • Deegroller
  • Vork
  • Messen
  • Schoon werkoppervlak
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Stapel de bloem op en laat in het midden een kuiltje over voor de eieren. Leg de eieren in het midden en roer ze met een vork door de bloem. Zorg ervoor dat je “bloemdam” niet breekt en de eieren eruit lopen.
  2. Step 2
    Kneed het deeg vervolgens ongeveer 15 minuten met je handen. Dit zorgt voor een mooi, glad en geel deeg.
  3. Step 3
    Laat het deeg minstens 30 minuten rusten in een luchtdichte verpakking.
  4. Step 4
    Snijd het deeg doormidden met een mes. Vorm van één deel een bal, druk hem plat en rol hem dan zo dun mogelijk uit op een met bloem bestoven werkvlak met een deegroller.
  5. Step 5
    Bestuif het uitgerolde deeg lichtjes. Vouw nu de bovenkant 5 cm naar binnen vanaf de rand van het deeg. Vouw dan de onderkant nog eens 5 cm naar binnen. Vouw dan de bovenkant weer om, dan de onderkant weer, enzovoort. Wanneer je helften in het midden samenkomen, vouw je de onderste helft op de bovenste helft.
  6. Step 6
    Neem dan een mes en snijd stroken van 1 cm breed uit je gevouwen deeg. Dit creëert je lange tagliatelle.
Do you like the recipe?
Pasta-fresca-Mehl
Pastameel type 00 – Pasta Fresca

Het perfecte meel voor verse pasta: dankzij het evenwichtige zetmeelgehalte en de stevige glutenstructuur bindt het perfect boter of eigeel. Het glanzende, stevige deeg is ook ideaal voor soezendeeg.

Het tagliatelle recept is ideaal voor de pastamachine

Snijd een stuk ter grootte van een appel van je pastadeeg, stop het in de pastamachine en draai het deeg erdoor. De juiste instelling van de pastamachine hangt af van de instelling. De afgewerkte pasta moet ongeveer 1 mm dun zijn.

Snijd het pastadeeg in appelgrote stukken
Doe de pasta in de pastamachine

Als je geen pastamachine hebt of niet met een mes wilt werken, is hier nog een tip: er zijn ook speciaal gedraaide deegrollers die meerdere lintnoedels tegelijk snijden.

Het tagliatelle recept werkt alleen met de juiste ingrediënten

Om traditionele tagliatelle te maken, heb je typisch meel nodig: Italiaans type 00. Dit type meel is ideaal omdat het de pasta de juiste consistentie en elasticiteit geeft.

Eieren zijn een ander essentieel ingrediënt. Ze geven het deeg structuur en smaak. Als je de voorkeur geeft aan een veganistische versie, kun je pastadeeg gebruiken met semola rimacinata, Italiaans griesmeel van harde tarwe.

Hoe de tagliatelle drogen

Nadat je het deeg hebt uitgerold en in tagliatelle repen hebt gesneden, bestuif je de pasta lichtjes met bloem. Leg de gesneden tagliatelle losjes op een schone keukenhanddoek of een met bloem bestoven bakplaat. Zorg ervoor dat de pasta niet op elkaar ligt.

Je kunt ook een handvol tagliatelle nemen en deze voorzichtig om je vingers wikkelen om een los nestje te vormen. Of leg de pasta met een draaiende beweging op de bakplaat. Zorg ervoor dat de nestjes niet te dicht op elkaar zitten, zodat de lucht goed kan circuleren.

Rol de tagliatelle tot een nestje
Droge pasta

Een andere optie is om de tagliatelle aan een pastadroogrek te hangen. Je kunt ook een schone kleerhanger gebruiken om de pasta aan te hangen. Zorg ervoor dat de pasta gelijkmatig verdeeld is en genoeg ruimte heeft om rondom te luchten.

Laat de pasta altijd drogen op een goed geventileerde plek op kamertemperatuur. De droogtijd kan variëren, maar de tagliatelle heeft meestal ongeveer 24-48 uur nodig. Je weet dat ze klaar zijn als ze hard en bros zijn. Zodra de tagliatelle helemaal droog zijn, kun je ze in luchtdichte bakjes of plastic zakken bewaren. Zo blijven ze enkele weken goed.

Tagliatelle drogen

Wat is tagliatelle precies?

Tagliatelle is een lange pastavorm die onder de overkoepelende term tagliatelle valt. Ze zijn typisch voor de regio’s Emilia-Romagna en Marche. De naam is afgeleid van het werkwoord tagliare = snijden. Ze zijn vergelijkbaar met fettuccine.

Een gouden replica van een ideale tagliatella wordt tentoongesteld in de Kamer van Koophandel van Bologna, die de exacte afmetingen van 1 mm hoog en 6 mm breed aangeeft voor rauwe tagliatelle. Gekookt zijn ze iets breder. Pappardelle zijn nog breder.

Maak tagliatelle eenvoudig zelf

Kookinstructies voor uw verse pasta

Breng voldoende water (1 liter per 100 g pasta) aan de kook en zout royaal. Je verse tagliatelle hoeft maar 2-3 minuten te koken. Ze moeten al dente zijn, d.w.z. nog een beetje stevig.

Dit zijn klassieke sauzen voor zelfgemaakte tagliatelle

De brede noedels zijn zeer geschikt voor rijke en romige sauzen:

  • De meest klassieke saus voor tagliatelle is ragù(Bolognese). De rijke combinatie van gehakt, tomaten, uien, wortels, selderij en rode wijn is perfect.
  • Romige carbonara met guanciale en eigeel smaakt heerlijk met tagliatelle.
Tagliatelle met Ragu
Tagliatelle met pesto genovese

  • Pesto in al zijn variaties smaakt heerlijk met tagliatelle: pesto alla genovese, pesto rosso of salsa alle noci.
  • Tagliatelle met salieboter en parmezaan is een puristische maar erg lekkere serveersuggestie.
  • Tagliatelle met zalm is niet helemaal Italiaans, maar wel superlekker.

FAQ Tagliatelle recept

Welk meel moet ik gebruiken voor tagliatelle?

Italiaanse Tipo 00 bloem wordt meestal gebruikt voor traditionele tagliatelle. Het heeft een fijne consistentie en is ideaal voor pastadeeg. Als alternatief kan griesmeel van harde tarwe worden gebruikt om de pasta een iets ruwere textuur te geven.

Hoeveel eieren heb ik nodig per 100 g bloem?

De gebruikelijke vuistregel is één ei per 100 g bloem. Dit betekent dat er vier eieren nodig zijn voor 400 g bloem. Afhankelijk van de grootte van de eieren en het vochtgehalte van de bloem kan het echter nodig zijn om de hoeveelheid iets aan te passen.

Moet ik het deeg laten rusten?

Ja, het is belangrijk om het deeg minstens 30 minuten te laten rusten. Dit helpt om de gluten te ontspannen, waardoor het deeg elastischer wordt en makkelijker uit te rollen is.

Hoe bewaar ik verse tagliatelle?

Verse tagliatelle kan één of twee dagen in de koelkast bewaard worden. Je kunt ze het beste lichtjes bloemig maken en in een luchtdichte verpakking bewaren. Als je de pasta langer wilt bewaren, kun je hem invriezen.

Hoe voorkom ik dat de tagliatelle aan elkaar plakt?

Om te voorkomen dat de tagliatelle aan elkaar kleeft, moeten ze na het snijden licht worden bestoven met bloem en losjes worden uitgespreid of opgehangen. Tijdens het koken helpt het om voldoende water te gebruiken en de pasta af en toe om te roeren.

Kan ik het pastadeeg van tevoren bereiden?

Ja, het pastadeeg kan van tevoren worden bereid en in een luchtdichte verpakking in de koelkast worden bewaard. Het moet echter wel binnen 24 uur gebruikt worden voor de beste kwaliteit.

Tagliatelle stap voor stap

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

5 van 1 stem
Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields