- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Stromboli recept – een ander soort pizza
Een stromboli is een opgerolde pizza die lijkt op een calzone. Wat de vulling betreft, mag alles wat lekker is. In kleine stukjes gesneden zijn stromboli's een heerlijk hapje op een buffet, bij een picknick of in een lunchtrommel.

Table of contents
- 500 g Meel
- 7 g Droge gist
- 2 EL Olijfolie
- Zout
- 250 ml lauw water
- 50 g Olijven
- 125 g Mozzarella
- 10 Cherrytomaten
- 1 Courgette
- 6 Gedroogde tomaten
- 30 g Pijnboompitten, geroosterd in de pan
- 20 Blad Basilicum
- 3 EL Gezeefde tomaten
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspte
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Zeef de bloem op een hoopje op het werkvlak. Maak met je hand of een lepel een kuiltje in de bloem en voeg olie, de in een beetje water opgeloste gist en een snufje zout toe.
- Step 2Kneed het deeg goed door en vorm er een gladde bal van. Leg de bal in een kom, dek af met een doek en laat één tot twee uur rijzen.
- Step 3Bereid de vulling voor door de olijven en cherrytomaatjes te halveren en de mozzarella, courgette en zongedroogde tomaatjes fijn te snijden. Meng dit alles in een grote kom met de tomatenpuree, pijnboompitten, Parmezaanse kaas en basilicum.
- Step 4Nadat het deeg heeft gerust, haal je het uit de kom, kneed je het nog een paar minuten en verdeel je het in vier delen.
- Step 5Gebruik je handpalmen om elk stuk deeg te vormen tot een rechthoek van ongeveer 17 x 24 cm.
- Step 6Verdeel de vulling over het deeg. Laat een rand van ongeveer 6 cm rondom.
- Step 7Snijd het deeg nu om de 2 cm in vanaf de rand tot aan de vulling.
- Step 8Vouw nu de stroken deeg over de vulling en laat de rol nog 20 minuten rijzen, afgedekt met een vochtige doek.
- Step 9Bak de stromboli 25-30 minuten in een voorverwarmde oven van 200°C tot ze goudbruin zijn.
Heb je vragen over dit Stromboli recept of wil je jouw persoonlijke kooktruc met ons delen? Schrijf dan snel een reactie hieronder!
De naam van dit pizzabroodje komt van de vulkaan Stromboli. In de jaren 1950 was er de beroemde film “Stromboli” met Ingrid Bergmann en toen werd ook het opgerolde pizzabroodje uitgevonden.
Het recept is echter niet oorspronkelijk Italiaans, maar komt uit Amerika. In Philadelphia begon in de jaren 1950 een restauranteigenaar met Italiaanse wortels met de verkoop van opgerold pizzadeeg met een vulling van ham, kaas en paprika. Hij noemde zijn creatie “Stromboli”.
PS: Zijn deze stromboli niet het juiste recept voor jou? Kijk dan eens naar de stromboli variaties op de Fräulein K sagt ja website. Ze hebben heerlijke vullingen met ham en champignons of basilicumpesto.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment