- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Risotto Milanese – Recept
In het recept leer je hoe je zelf risotto Milanese kunt maken, inclusief geïllustreerde instructies. Ook vind je tips over de juiste ingrediënten. Met deze informatie maak je dit uitzonderlijk lekkere gerecht: kleurrijk en elegant, extra romig en fluweelzacht. Aan de slag!

Table of contents
- 1 l Runderbouillon
- 2 Sjalotten
- 4 EL Olijfolie
- 300 g Risottorijst, Carnaroli
- 100 ml Witte wijn, droog
- 25 Saffraandraadjes, als alternatief 1 theelepel saffraanpoeder
- 3 EL Water
- 4 EL Parmezaanse kaas, geraspte
- 100 g Boter, koud
- Zout
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Doe eerst de saffraandraadjes in een kommetje en bedek met het water. Dek af en laat minstens 6 uur trekken.
- Step 2Breng de bouillon in een pan aan de kook. Zet dan de kookplaat uit.
- Step 3Pel de sjalotten en snijd ze fijn.
- Step 4Verhit de olijfolie in een grote pan en fruit hierin de sjalotten. Zodra ze doorschijnend zijn, voeg je de rijst toe en sauteer je deze 1-2 minuten.
- Step 5Giet de wijn erbij en laat sudderen tot hij verdampt is.
- Step 6Giet een pollepel bouillon in de risotto en wacht tot het vocht is opgenomen voordat je de volgende pollepel bouillon toevoegt. Roer de hele tijd goed door. Voeg op deze manier geleidelijk alle bouillon toe.
- Step 7Als de rijst bijna gaar is, voeg je de saffraan en de infusie toe. Roer goed en laat de rijst verder koken, voeg indien nodig zout toe.
- Step 8Als de rijstkorrels beetgaar zijn, haal je de risotto van het vuur en roer je de geraspte Parmezaan en boter erdoor om de rijst romig en glanzend te maken.
Het origineel koken met mergpijpjes
In de traditionele Milanese keuken is vet beenmerg een essentieel ingrediënt in risotto alla Milanese. Het merg smelt in de pan en geeft de risotto extra smaak en een zijdezachte textuur.
Tegenwoordig wordt het gerecht vaak zonder de mergpijpjes bereid, omdat het sneller en minder ingewikkeld is zonder. Veel mensen zijn ook gezonder en vermijden dierlijke producten.
Als je het recept toch traditioneel wilt bereiden, vervang dan de olijfolie in stap 4 van het recept hierboven door 2-3 mergpijpjes. En zo doe je dat:
- Doe de mergpijpjes in een pan met kokend water en blancheer kort (1-2 minuten) om eventuele onzuiverheden te verwijderen. Verwijder het merg door het met een kleine lepel uit de botten te drukken.
- Smelt het beenmerg in een grote steelpan op een middelhoog vuur tot het lichtjes schuimt. Indien gewenst kun je een eetlepel boter toevoegen voor extra smaak. Ga dan verder zoals in het recept met sjalotten en rijst.
De saffraan maakt de risotto Milanees
De typische smaak van risotto alla Milanese komt van de saffraan, die het gerecht een warme noot en goudgele kleur geeft. Veel mensen waarderen de onmiskenbare smaak, die zich duidelijk onderscheidt van andere kruiden.
Traditioneel worden in Milaan saffraandraadjes gebruikt in plaats van saffraanpoeder, omdat ze een intenser aroma en kleur hebben. Maar saffraanpoeder heeft ook voordelen. Je kunt het meteen gebruiken omdat je de draden niet 6 uur hoeft te weken en het poeder gelijkmatiger oplost.
Saffraan is gevoelig voor warmte, dus voeg het pas tegen het einde van de kooktijd toe. Dit voorkomt dat de smaak verloren gaat en zorgt ervoor dat de kleur van de risotto intens blijft.


Welke rijst is het beste?
Voor de authentieke smaak en textuur van traditionele risotto alla Milanese raden we aan om Carnaroli-rijst te gebruiken. Deze rijstsoort staat bekend om zijn grote, zetmeelrijke korrels, die tijdens het koken een romige consistentie behouden en toch stevig blijven. Als je meer wilt weten over de verschillende soorten Italiaanse rijst, lees dan hier verder!
Hoe serveer je risotto Milanese zoals in Milaan
Saffraanrisotto wordt vaak op het bord gegarneerd met verse, gehakte peterselie of saffraandraadjes. De Milanezen raspen ook graag parmezaan over het gerecht aan tafel.
De klassieke begeleiding van risotto Milanese is ossobuco. Dit zijn gestoofde plakjes kalfsschenkel in een heerlijke saus van tomaten, witte wijn en groenten.


5 tips voor perfecte consistentie en smaak
- Roer, roer, roer: Dit zorgt ervoor dat de rijst gelijkmatig gaart en zijn zetmeel loslaat, wat de romigheid verhoogt.
- Gebruik warme bouillon: Als je koude bouillon gebruikt, onderbreek je het koken en krijg je geen perfect romig resultaat.
- Saffraan: Altijd aan het einde toevoegen.
- beetgaar: Kook de rijst totdat deze in het midden van de rijstkorrel nog stevig is.
- Mantecare: Voor een glanzende, romige risotto roer je er aan het eind altijd een beetje koude boter door.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment