Ragù bianco – witte bolognese

Wil je een lekker alternatief voor Bolognese? Zonder tomaten? Kook dan Ragù Bianco! Deze saus biedt dezelfde mix van smaak, traditie en comfort waar we zo van houden in een Bolognese. Het is een tijdloos gerecht waarin de kunst van de Italiaanse keuken is verwerkt. Toch is ragù bianco iets speciaals omdat het nog niet op elke hoek bekend is.

From Jens 2 Min Reading time

Witte Bolognese

Recept afdrukken
1
Pastasaus met een verschil: zonder tomaten, maar net zo lekker!
4
Ingrediënten
  • 300 g Gemengd gehakt, gemaakt van varkens-, kalfs- en/of kalkoengehakt
  • 50 g Pancetta, blokjes
  • 1 Ui, kleine
  • 1 Selderijstengel
  • 1 Wortel, kleine
  • 1 Kruidnagel
  • 20 g Boter, koud
  • 6 Takjes tijm
  • 100 ml Witte wijn
  • 200 ml Groentebouillon
  • 2 EL Olijfolie
  • Zout
  • Peper
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 40 minuten

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Fruit in een hete pan de groenten en pancetta in twee eetlepels olijfolie op een laag vuur tot de uien doorschijnend zijn. Breng op smaak met een snufje zout en de tijm.
  2. Step 2
    Verhoog dan de temperatuur en voeg het gehakt toe aan het mengsel in de pan. Roerbak tot het vlees goed bruin is. Breek grotere klonten vlees met de achterkant van een lepel.
  3. Step 3
    Als het vlees bruin is, breng het dan op smaak met zout en peper en blus het af met de witte wijn. Breng op smaak met zout en peper en roer goed. Zet het vuur lager, voeg de groentebouillon toe en laat de ragù 10-15 minuten sudderen. Roer dan de koude boter erdoor om de saus in te dikken.
Do you like the recipe?

Bolognese in het wit

Ragù Bianco is een heerlijke Italiaanse vleessaus die – net als ragù met tomaten – zijn oorsprong vindt in de regio Emilia-Romagna. In tegenstelling tot rode Bolognese wordt ragù bianco gekenmerkt door het gebruik van witte wijn en groentebouillon. Dit mengsel geeft het gerecht een unieke textuur en een delicate smaak die de smaken van het vlees versterkt.

Ragù Bianco is echt slow food

Ragù Bianco vereist veel liefde, geduld en zorg tijdens de bereiding. Het langzaam sauteren van de groenten en het geleidelijk toevoegen van vloeistoffen helpt om de smaken te intensiveren en de ragù een rijke consistentie te geven. Het gebruik van verschillende soorten vlees draagt bij aan de complexiteit van de smaak.

Serveersuggestie en drankadvies

Verse pasta past het best bij witte ragù. Omdat de saus zelf niet veel kleur heeft, is kleurrijke pasta bijzonder geschikt. In dit recept hebben we felgroene pappardelle geserveerd. Alles werd afgemaakt met extra geraspte pecorino.

Een echt smaakvolle witte wijn is een geweldige begeleider, bijvoorbeeld een Chardonnay uit Zuid-Tirol. Maar een fluweelzachte Ripasso Valpolicella of een Sangiovese passen ook goed bij deze stevige pastasaus.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

5 van 1 stem (1 rating without comment)
Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields