Polenta recept uit Italië

Polenta, een droom van goudgele maïs! Het recept voor romige, vullende polenta is absoluut eenvoudig! Je hoeft alleen maar flink te roeren!

From Jens 3 Min Reading time

Polenta – Recept

Recept afdrukken
30
Polenta uit Italië is verbazingwekkend eenvoudig te maken en gegarandeerd een succes. Een heerlijk bijgerecht.
4 porties
Ingrediënten
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 55 minuten

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Zout het water en breng het aan de kook.
  2. Step 2
    Voeg de melk toe en verlaag de temperatuur.
  3. Step 3
    Roer geleidelijk de maïzena erdoor met een grote houten lepel.
  4. Step 4
    Kook de polenta op een laag vuur gedurende 30 minuten. Roer om de paar minuten zodat er niets aan de bodem blijft plakken.
  5. Step 5
    Roer kort voor het einde van de kooktijd de boter erdoor en breng de polenta op smaak met de Parmezaanse kaas.
Do you like the recipe?
Parmesan
Parmezaan DOP – 36 maanden gerijpt

De korrelige koning onder de kazen wordt geleverd in een elegante geschenkdoos: deze echte Parmigiano Reggiano is een echte zeldzaamheid met zijn rijpingstijd van 36 maanden, zijn unieke smaak en intense aroma.

Polenta in de sterrenkeuken

Wat is polenta precies?

Polenta is een goudgele pap die wordt gekookt van gemalen maïs, maïsgriesmeel. Er wordt water, melk en soms kaas aan toegevoegd. Een paar jaar geleden beleefde dit eens armeluisvoedsel een verbazingwekkende opmars en werd het een delicatesse in restaurants met Michelinsterren.

Tips voor polenta

  • Gebruik een pan met een dikke bodem om de polenta te bereiden!
  • Je kunt de kooktijd verkorten door voorgekookt maïsgriesmeel of polentameel te kopen.
  • Roer altijd maar in één richting tijdens het koken. Dit voorkomt de vorming van klontjes.
Heerlijke polenta

Polenta is typisch voor Noord-Italië

Er loopt een soort polenta evenaar door Italië: polenta wordt alleen gegeten in de noordelijke Italiaanse regio’s. Bijvoorbeeld in Piemonte, Lombardije, Friuli, Veneto en Trentino. Daar is het gerecht een van de hoekstenen van de keuken. Zuid-Italianen drijven daarom liefkozend de spot met Noord-Italianen als “polentoni”!

Dit was echter niet altijd het geval, want maïs kwam pas vanaf 1650 met de ontdekkingsreizigers van Zuid-Amerika naar Europa. In die tijd werden patronen geserveerd die gemaakt waren van gemalen tuinbonen, kikkererwten of boekweit. Maïs verving deze ingrediënten al snel. Maïspolenta werd heel gewoon.

Er zijn vandaag de dag nog steeds drie soorten polenta in Friuli: gele polenta, witte polenta van lichtgekleurd maïsmeel en zwarte polenta van boekweit. De laatste wordt vooral geserveerd met boter of ansjovis, terwijl de maïspolenta heel goed past bij gegrilde en gebakken vis. De gele polenta is het meest veelzijdig.

Maïs wordt in het Italiaans granoturco genoemd – Turkse maïs, omdat maïs werd geïmporteerd en per schip naar Venetië kwam.

Polenta Ideen entdecken

Polenta stesa en variaties

Voor polenta stesa wordt de gekookte maïspap op een bevochtigde houten plank gelegd, plat uitgesmeerd en bedekt met worstjes, tomatensaus of vleesragout. De houten plank wordt dan in het midden van de tafel geplaatst en alle eters helpen zichzelf met hun vorken.

Polenta smaakt ook erg goed als je het eerst laat afkoelen, in plakjes snijdt en in een pan bakt.

Getrocknete Tomaten perfekt zu Polenta
Gedroogde tomaten – origineel Italiaans

Pomodori secchi van ons merk Selezione Gustini worden gewaardeerd om hun intense aroma, unieke smaak en helderrode kleur. De zoete, sappige en zachte delicatessen geven sauzen, salades, pizza’s en veel typische primi piatti die speciale Italiaanse smaak.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.54 van 30 stemmen (27 beoordelingen zonder commentaar)
Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields