- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Pizza Margherita – Recept
Pizza Margherita is een legende. Hier vind je het recept voor de pizzaoven en een aanpassing voor de huishoudoven. Beide versies komen uit Napels, van een wereldkampioen pizza. Je kunt leren hoe je je beste margherita bakt in de bijgevoegde video tutorials.

- 4 bereide deegballen , 280 g per stuk
- 320 g Pizzasaus, van San Marzano tomaten
- 500 g Buffelmozzarella, gesneden
- 40 g Parmezaanse kaas, fijn geraspt
- 15-20 Basilicumbladeren
- 20 ml Olijfolie, extra vierge
- Semola, om het deeg te bewerken
- Pizzaschil, of pizzabord
- Pizzasnijder, of mes
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Verwarm de pizzaoven voor op de juiste temperatuur
- Step 2Verdeel 80 g pizzasaus over elke pizzabodem en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is. De bodem moet volledig bedekt zijn met tomaten tot aan de rand.
- Step 3Verdeel 3-4 gescheurde basilicumblaadjes over de pizza. (Tip: Als je ze voor gebruik in koud water laat weken, verbranden de blaadjes niet zo snel en behouden ze langer hun smaak).
- Step 4Verdeel 6-7 plakjes buffelmozzarella over de pizza. De mozzarella mag niet te vochtig zijn, anders loopt de pekel tijdens het bakken op de pizza.
- Step 5Leg de belegde pizza op de pizzaplaat en plaats in de oven.
- Step 6Voor een gelijkmatige bruining moet de pizza regelmatig worden omgedraaid. Afhankelijk van de ovenkeuze is de pizza na 3-6 minuten klaar en kan hij uit de oven worden gehaald.
- Step 7Maak de pizza af met wat basilicum en olijfolie en serveer.
Pizza Margherita – wat zit erop?
De traditionele ingrediënten voor een margherita zijn
- Pizzadeeg gemaakt van type 00 bloem, water, zout, gist
- San Marzano DOP tomaten
- Mozzarella di Bufala of Fior di Latte
- verse basilicum
- extra vierge olijfolie
Waarom zit er parmezaan op de margherita?
Op klassieke Napolitaanse pizza wordt vaak een klein beetje harde kaas – zoals Parmezaanse kaas of Pecorino – over de tomatensaus gestrooid voordat de pizza de oven ingaat. Dit versterkt de smaak van de tomaten en voegt een extra umami noot toe.
Volgens de regels van de Associazione Verace Pizza Napoletana (AVPN), een Napolitaanse vereniging die de norm bepaalt voor echte Napolitaanse pizza, zijn harde kazen zoals Parmezaanse kaas uitdrukkelijk toegestaan, maar geen must. De Associazione raadt aan om deze kazen heel discreet te gebruiken en alleen om de algehele smaak af te ronden.


Oorsprong en geschiedenis van Margherita
Pizza Margherita wordt toegeschreven aan Raffaele Esposito, een pizzaiolo uit Napels. Hij bereidde het in 1889 voor koningin Margherita van Savoye, die Napels bezocht met haar man, koning Umberto I.
Het koninklijk hof gaf Esposito de opdracht om voor het bezoek een pizza te maken die de Italiaanse nationale vlag voorstelde. Esposito koos tomaten voor de rode kleur, mozzarella voor de witte kleur en basilicum voor de groene kleur.
De koningin was zo enthousiast over deze eenvoudige maar smakelijke creatie dat Esposito het Margherita noemde ter ere van haar.
Pizza Margherita is een van de beroemdste gerechten ter wereld. Het heeft de Italiaanse cultuur en traditie naar de wereldtafel gebracht. Maar de margherita is ook nog steeds nauw verbonden met de stad Napels, waar het vandaan komt. Het is een integraal onderdeel van het dagelijks leven voor Napolitanen en een belangrijk aspect van de lokale identiteit.

- 4 bereide deegballen, 280 g per stuk
- 400 g Pizzasaus, van San Marzano tomaten
- 320 g Mozzarella Fior di latte, gesneden
- 40 g Parmezaanse kaas , fijn geraspt
- 15 g Basilicumbladeren
- 20 ml Olijfolie , extra vierge
- sommige semola, om het deeg te verwerken
- Pizzasteen
- Pizzaschil, of pizzabord
- Pizzasnijder, of mes
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Verwarm de oven met pizzasteen voor op 250 °C.
- Step 2Spreid een voorbereide pizzabol direct uit op de pizzabodem.
- Step 3Verdeel ongeveer 100 g van de sugo over de pizzabodem en zorg dat het gelijkmatig verdeeld is. De bodem moet volledig bedekt zijn met tomaten tot aan de rand.
- Step 4Verdeel 3-4 gescheurde basilicumblaadjes over de pizza. (Tip: Als je ze voor gebruik in koud water laat weken, verbranden de blaadjes niet zo snel en behouden ze langer hun smaak).
- Step 5Verdeel nu 80 g gesneden mozzarella fior di latte en 10 g geraspte Parmezaan of Pecorino over de pizza.
- Step 6Werk de margherita af met een drupje olijfolie en plaats in de oven.
- Step 7Na 5-6 minuten is de pizza klaar en kan hij uit de oven worden gehaald.
- Step 8Verfijn vervolgens de margherita met een beetje basilicum en een laatste drupje olijfolie en serveer zo snel mogelijk.
FAQ over Pizza Margherita
Het pizzadeeg is de basis voor elke Margherita pizza en moet luchtig en elastisch zijn. Traditioneel wordt het gemaakt van een paar ingrediënten van hoge kwaliteit: Type 00 bloem, water, zout en gist. Het deeg moet 24 uur rusten zodat het een optimale structuur krijgt. Het is belangrijk om het voorzichtig te verwerken zodat de lucht in het deeg wordt vastgehouden. Dit zorgt ook voor de karakteristieke pluizige rand – cornicione genoemd.
Buffelmozzarella en fior di latte verschillen in smaak, consistentie en gedrag op de Margherita pizza. Buffelmozzarella, gemaakt van buffelmelk met een hoog vetgehalte, heeft een intensere smaak, is romiger en laat meer vocht los, waardoor de bodem zachter kan worden. Fior di Latte, gemaakt van koemelk, is milder, zoeter en geeft minder vocht af, waardoor de bodem knapperiger blijft.
San Marzano tomaten zijn onmisbaar voor de pizza Margherita, want ze hebben een zoete, intense smaak, stevig vruchtvlees en weinig water, waardoor de saus romig blijft en de bodem niet klef wordt. Ze groeien op vulkanische grond rond Napels en de Vesuvius en zijn een symbool van lokale traditie en authenticiteit.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment