- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Panzanella – geroosterde broodsalade
Panzanella is een traditionele Italiaanse broodsalade: heerlijk fris in de zomer. Het recept is ideaal voor restjes brood en creatief koken waarbij je met eenvoudige ingrediënten heerlijke en voedzame gerechten tevoorschijn tovert. Panzanella is snel te maken en superlekker!

- 1 Ciabatta
- 8 Trostomaten
- 1 Sjalot
- 1 Komkommer
- 2 Mozzarella balletjes
- 100 g Rucola
- 8 EL Olijfolie, extra vierge
- 2 EL Balsemico Bianco
- Zout
- Peper
- 50 g Parmezaanse kaas, geschaafd
- 1 Convenant Basilicum
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Pel de sjalot en snijd hem in kleine blokjes.
- Step 2Schil ook de komkommer en snijd deze in grove blokjes. Snijd ook de tomaten en mozzarella in grove blokjes.
- Step 3Snijd de ciabatta in grote blokjes en bak deze in 4 el olijfolie in een grote pan goudbruin. Laat vervolgens afkoelen.
- Step 4Meng in een grote kom de rucola met de in blokjes gesneden tomaten, komkommer en mozzarella.
- Step 5Meng 4 el olijfolie, balsamico azijn bianco, zout en peper tot een dressing en meng met de salade.
- Step 6Verdeel het geroosterde brood over de salade.
- Step 7Versier de kom met geplukte basilicum en Parmezaanschilfers.
Broodsalade uit Toscane
Panzanella vindt zijn oorsprong in de landelijke Toscaanse keuken. Het was oorspronkelijk een gerecht voor de armen, waarbij oud brood en seizoensgroenten werden gebruikt. De naam “panzanella” komt waarschijnlijk van “pane” (brood) en “zanella”, een oud Italiaans woord voor een diepe schotel.


Het originele recept voor zachte panzanella
Een klassieke panzanella in Italië bestaat uit oud brood dat in water is geweekt en vervolgens in kleine stukjes is geknepen en getrokken, verse tomaten, uien, basilicum en vaak komkommer. Deze ingrediënten worden op smaak gebracht met olijfolie, azijn, zout en peper.
Panzanella met een moderne twist
Hoewel de traditionele panzanella heel eenvoudig is, zijn er tegenwoordig talloze variaties op deze salade. De laatste jaren is de broodsalade erg bekend en zelfs nog populairder geworden.
Veel chef-koks hebben hun handtekening onder de salade gezet. Er zijn tomaten en komkommer aan toegevoegd, tonijn, olijven of kappertjes komen voor in de recepten, maar ook suikermaïs, worstjes, mozzarella of bonen. De bekendste variant in Duitstalige landen is zeker de variant die hier wordt beschreven met geroosterd brood. Het smaakt super knapperig en heerlijk!

Hoe je Italiaanse broodsalade serveert
Panzanella is vooral populair in de zomer, wanneer de ingrediënten op hun versst en lekkerst zijn. De salade staat bekend om zijn verfrissende en vullende eigenschappen en wordt vaak geserveerd als voorgerecht of lichte maaltijd.
- Als antipasto: waarom serveer je de broodsalade niet voorgedoseerd in een Weckpot? Dat ziet er heel mooi uit op een buffet met fingerfood.
- Als bijgerecht bij zeevruchten: Panazanella past heel goed bij gebakken zeevruchten, bijvoorbeeld scampispiesjes.
- Als salade voor bij de barbecue: De Italiaanse broodsalade is een ideale begeleiding bij een barbecue met bistecca of salsiccia.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment