Orecchiette recept – maak je eigen oorvormige pasta

Verse orecchiette is een heerlijke pastasoort uit Puglia. Hier vind je een orecchiette recept met stap-voor-stap instructies en leer je hoe je ze snel en gemakkelijk kunt maken. Zoals met alle zelfgemaakte pasta gaat het sneller en is het nog leuker met een tweede of zelfs derde persoon.

From Jens 3 Min Reading time

Orecchiette recept – handgemaakte oogjespasta

Recept afdrukken
1
4
Equipment
  • Tafelmes (met groeven)
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur 30 minuten

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Stapel het griesmeel van harde tarwe op een werkvlak. Maak een kuiltje in het midden en voeg een beetje water en het zout toe. Begin te kneden en voeg geleidelijk de rest van het water toe tot je een soepel en elastisch deeg hebt. Als het deeg nog te hard is, voeg dan druppelsgewijs (echt druppelsgewijs) water toe tot het een glad en elastisch, maar niet meer plakkerig deeg is.
  2. Step 2
    Vorm het deeg tot een bal, wikkel het in huishoudfolie en laat het 60 minuten rusten in de koelkast.
  3. Step 3
    Snijd na de rusttijd een stuk ter grootte van een ei uit het deeg en vorm er een vingerdikke rol van.
  4. Step 4
    Snijd de rol in stukjes van 1-2 cm die op kleine kussentjes lijken.
  5. Step 5
    Plaats het afgeronde uiteinde van het mes aan de bovenkant van een kussen, kantel het mes in een hoek van 30° en trek het mes naar je toe.
  6. Step 6
    Neem dan de resulterende noedel, leg hem op je wijsvinger en draai hem om zodat de ruwe kant bovenop ligt. Trek niet te hard aan de randen bij het omdraaien, zodat de kant die net is opgeruwd niet weer glad wordt.
  7. Step 7
    Leg de orecchietta op bakpapier om te drogen en begin aan de volgende.
Do you like the recipe?

Wat zijn orecchiette eigenlijk?

Orecchiette betekent “kleine oren”, omdat de kleine, relatief dikke pasta een ronde, licht verzonken vorm heeft die doet denken aan kleine oren. Orecchiette gaat terug tot de Middeleeuwen. Ze zijn vooral thuis in de regio Apulië, vooral in de provincies Bari en Brindisi. Het maken ervan is vaak een ritueel tussen generaties in Apulische families. Het is gebruikelijk dat grootmoeders en moeders de techniek van het handwerk doorgeven aan hun kinderen en kleinkinderen.

Zelfgemaakte orechiette koken

Je hoeft de verse orecchiette maar 3-5 minuten te koken in ruim gezouten water. Verse pasta kost minder tijd dan gedroogde pasta. De exacte tijd hangt af van de dikte van de orecchiette. Proef na 3 minuten of ze beetgaar zijn.

Hoe orecchiette drogen

Droog de pasta in een goed geventileerde, droge en koele ruimte. Leg de orecchiette in een enkele laag op een schone, droge katoenen doek of op bakplaten bekleed met bakpapier. Zorg ervoor dat de pastastukken elkaar niet raken. We hadden 4 bakplaten nodig om het deeg voor dit recept te drogen.

Laat de orecchiette zo 24 tot 48 uur drogen. De pasta is hard en bros als hij helemaal droog is. Om ervoor te zorgen dat de orecchiette gelijkmatig droogt, kun je hem na 12 uur één keer draaien.

De pasta kan nu enkele maanden worden bewaard in luchtdichte containers of zip-lock zakjes.

Semola Caputo – Griesmeel van harde tarwe fijn

In Napels draait alles om pizza en pasta. De basis hiervoor wordt geleverd door de aloude molen van de familie Caputo. Hier worden de allerbeste tarwesoorten vermalen tot griesmeel van harde tarwe, waarmee meesterlijke degen kunnen worden gemaakt.

Het orecchiette recept slaagt met de juiste ingrediënten

Authentieke orecchiette kan alleen worden gemaakt met Italiaans griesmeel van harde tarwe, genaamd semola di grano duro rimacinata. Het wordt fijner gemalen dan normaal griesmeel van Duitse harde tarwe, maar nog steeds grover dan bloem. Deze speciale maalgraad zorgt voor een gladde textuur en de karakteristieke consistentie van de orecchiette. Semola rimacinata geeft de pasta ook zijn typische ruwe oppervlak, waardoor sauzen beter worden opgenomen.

Hoe serveer je orecchiette

Orecchiette wordt in Puglia traditioneel geserveerd met verschillende sauzen. Je kunt ze vinden met ragù (Bolognese) of gemengd met verse tomatensaus en ricotta.

Maar de beroemdste combinatie is zeker “Orecchiette con le cime di rapa”. De pasta wordt gemengd met Apulische stengelkool, knoflook, ansjovis, chilipeper en olijfolie. Als je in de winkel geen cime di rapa kunt vinden, kun je de kool vervangen door broccoli.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

5 van 1 stem
Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields