Stapel het griesmeel van harde tarwe op een werkvlak. Maak een kuiltje in het midden en voeg een beetje water en het zout toe. Begin te kneden en voeg geleidelijk de rest van het water toe tot je een soepel en elastisch deeg hebt. Als het deeg nog te hard is, voeg dan druppelsgewijs (echt druppelsgewijs) water toe tot het een glad en elastisch, maar niet meer plakkerig deeg is.
Vorm het deeg tot een bal, wikkel het in huishoudfolie en laat het 60 minuten rusten in de koelkast.
Snijd na de rusttijd een stuk ter grootte van een ei uit het deeg en vorm er een vingerdikke rol van.
Snijd de rol in stukjes van 1-2 cm die op kleine kussentjes lijken.
Plaats het afgeronde uiteinde van het mes aan de bovenkant van een kussen, kantel het mes in een hoek van 30° en trek het mes naar je toe.
Neem dan de resulterende noedel, leg hem op je wijsvinger en draai hem om zodat de ruwe kant bovenop ligt. Trek niet te hard aan de randen bij het omdraaien, zodat de kant die net is opgeruwd niet weer glad wordt.
Leg de orecchietta op bakpapier om te drogen en begin aan de volgende.