Mini panettone – Italiaans recept

De mini-versie van panettone is een superzoete, schattige kerstcake die een geweldig klein cadeautje is. Hier is een makkelijk panettone recept voor de heerlijke, hemelse zachte cake met de gouden koepel en het super fluffy hart!

From Jens 4 Min Reading time

Mini panettone recept – origineel zoals in Italië

Recept afdrukken
8
Ingenieus panettone recept: origineel Italiaans. Hoe maak je schattige kersttaartjes!
10 porties
Equipment
  • 10 Kleine panettone vormpjes, (online beschikbaar)
Bereidingstijd 15 uur 45 minuten
Totale tijd 15 uur 45 minuten

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Meng voor het gistdeeg 90 g bloem met een snufje droge gist en 75 g koud water in een kom. Dek af met plasticfolie en laat een nacht op kamertemperatuur staan.
  2. Step 2
    Meng de bloem, gist, poedersuiker en zout in een grote kom en kneed er dan achtereenvolgens het startdeeg, het water, de eieren en de zacht geworden boter door tot er een zacht, soepel deeg ontstaat. Dit gaat het beste in een keukenmachine.
  3. Step 3
    Doe het deeg in een licht beboterde kom, dek af en laat anderhalf tot twee uur rijzen. Het moet in volume verdubbelen.
  4. Step 4
    Meng ondertussen de ingrediënten voor de smaakmix en laat het geheel trekken.
  5. Step 5
    Week de sultana’s in water.
  6. Step 6
    Leg het deeg op een goed ingevet werkvlak en vorm het voorzichtig met de hand tot een rechthoekige vorm (ongeveer 50 x 35 cm).
  7. Step 7
    Verdeel 50 g van de zachte boter gelijkmatig over het deeg. Bestrijk daarna alles gelijkmatig met eigeel. Laat de sultana’s uitlekken en verdeel samen met de gekonfijte sinaasappels en de smaakmix over het deeg.
  8. Step 8
    Kneed alles goed door elkaar tot de ingrediënten goed in het deeg zijn opgenomen.
  9. Step 9
    Verdeel het deeg in 10 stukken van 130 g elk. Vorm de stukken tot balletjes en doe ze in licht ingevette panettonevormpjes. Zet de vormpjes iets uit elkaar op een bakplaat, dek af en laat 30 minuten rijzen op een warme plek.
  10. Step 10
    Verwarm de oven voor op 200° C ventilator. Plaats dan de panettoni in de oven en bak 10 minuten. Verlaag dan de temperatuur naar 160°C en bak nog 15-20 minuten. Dek af met aluminiumfolie als de bovenkant te snel bruin wordt. De cakejes zijn klaar als ze goudgeel zijn en er geen deeg meer aan blijft plakken als je ze met een satéprikker test.
  11. Step 11
    Bestrijk de hete panettoni met de resterende boter en laat afkoelen op een rooster. Laat ze 24 uur rusten voor je ze eet.
Do you like the recipe?

De panettone bakvorm

Speciale panettone bakvormen van metaal of papier zijn verkrijgbaar in speciaalzaken en online. Wij gebruikten papieren hulzen van ongeveer 6 – 7 cm hoog. Deze hebben we hier gekocht.

Als je er een paar in huis hebt, kun je ook gewoon bloempotten van klei gebruiken. Een belangrijke opmerking: omdat bloempotten salpeterzuur bevatten, moeten ze enkele uren in water worden geweekt. Bekleed de pot vervolgens met bakpapier. Je kunt het bakpapier het beste naar boven laten uitsteken, omdat het deeg tijdens het bakken nog flink zal rijzen.

Alles voor de pluisjes

Het is eigenlijk best moeilijk om panettone thuis net zo luchtig te krijgen als in de bakkerij. Het geheim van de luchtigheid zit hem niet alleen in de ingrediënten en de rijstijd, maar vooral in wat er na de oven gebeurt.

In een Italiaanse bakkerij worden de cakes meteen na het bakken ondersteboven gehangen. Dit is thuis in de keuken niet zo gemakkelijk te doen. Als je het toch wilt proberen, raden we je aan om de cake net boven de bodem door te prikken met een satéprikker en dan ondersteboven in een hoge pan te hangen.

Het panettone recept in foto’s

Het geheim van het recept voor panettone? De traditionele Italiaanse kerstcake wordt op een vergelijkbare manier bereid als de Duitse Christstollen, met luchtig gistdeeg dat goed en lang moet rijzen. Voor degenen die graag de foto’s het woord laten doen, zijn hier de stap-voor-stap instructies.

Vullingen voor panettone

Je kunt het recept voor panettone naar hartenlust aanpassen. Je fantasie kent geen grenzen: sultana’s, gekonfijt fruit, gedroogde zachte abrikozen, druppels witte of pure chocolade, pistachenoten, zoete muskaatwijn of bourbon vanille… Bak er maar op los!

Panettone tips om van te smullen

  • Zelfgemaakte panettone is een leuk cadeau-idee: wikkel er gewoon een mooie strik omheen!
  • De Italiaanse gebakspecialiteit ontvouwt zijn boterachtige smaken het best als hij warm is. Plaats een stuk panettone een paar seconden in de magnetron.
  • Een sprankelende mousserende wijn wordt aanbevolen voor bij de panettone.
  • Als je tijdens de kerst- of adventsperiode geen tijd hebt om te bakken, kun je de heerlijke panettone natuurlijk ook in onze winkel kopen.
Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.75 van 8 stemmen (6 beoordelingen zonder commentaar)
Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields