Maak je eigen fusilli

Zelf fusilli maken is een kunst. Een kunst die je kunt leren. Voor deze pastavorm heb je een pastadeeg zonder ei nodig. Het wordt bereid met alleen griesmeel van harde tarwe, water en een beetje zout. Probeer het zeker eens! Zelfgemaakte fusilli smaakt gewoon goddelijk.

From Jens 3 Min Reading time

Maak je eigen fusilli

Recept afdrukken
0
4
Equipment
  • 1 Breinaald
Voorbereidingstijd 1 uur
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 2 uur

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Leg de semola op het werkvlak en maak een kuiltje in het midden. Voeg het zout en water toe en meng en kneed tot het deeg elastisch en soepel is. Vorm het deeg tot een bal, dek af met plasticfolie en laat 1 uur rusten in de koelkast.
  2. Step 2
    Nadat het deeg heeft gerust, snijd je het doormidden en bestuif je je werkvlak.
  3. Step 3
    Vorm één helft tot een lange rol met de diameter van je pink.
  4. Step 4
    Snijd de rol in stukken van 1 cm breed.
  5. Step 5
    Rol nu elk afzonderlijk stuk tot het slechts 5 millimeter dik is en leg ze allemaal op het met bloem bestoven oppervlak.
  6. Step 6
    Neem nu een deegslang, plaats deze met één uiteinde op één uiteinde van de naald, houd het daar en wikkel het deeg in een spiraal rond de breinaald met de andere hand.
  7. Step 7
    Schuif de afgewerkte noedel van de naald en laat hem drogen.
Do you like the recipe?

De spiraalnoedel heeft een spannende geschiedenis

Fusilli is een spiraalvormig gedraaide, korte pastasoort. De naam verwijst naar het Italiaanse woord “fuso” en betekent spil. Volgens de legende stammen ze uit de 16e eeuw en zijn ze uitgevonden in Florence. De zoon van een kok zou tijdens het spelen restjes deeg rond breinaalden hebben gewikkeld. De geboorte van fusilli!

In werkelijkheid komen ze uit Campanië. In het pastamekka daar, het stadje Gragnano, wordt spaghetti vandaag de dag nog steeds met de hand gemaakt door het op een draad te rollen en vervolgens te drogen. Het klinkt eenvoudig, maar dat is het niet: het is een kwestie van snelheid en de kracht van de handbeweging. Als je te langzaam bent, krijg je niet de juiste vorm, als je te veel kracht gebruikt, krijg je niet het karakteristieke gat dat de pasta kenmerkt.

Productie is een verfijnde kunst, een ambacht dat slechts enkelen onder de knie hebben. Zelfs vandaag de dag reserveren sommige bedrijven een deel van hun fabriek voor het onderwijzen van deze traditie. De kunst van het bereiden is echt niet eenvoudig, en daarom schakelden rijke families vroeger gespecialiseerde huisvrouwen in als ze van perfecte fusilli wilden genieten.

Handgemaakte fusilli is trouwens veel langer dan supermarktfusilli. Het kortere formaat kan gemakkelijk machinaal worden geproduceerd, breekt minder snel en is daarom veel geschikter voor de massaverkoop.

Zijn fusilli en spirelli hetzelfde?

In Italië kun je geen spirelli kopen. Het woord spirelli is een Duitse uitvinding. Volgens het woordenboek van Duden is het een “feitelijk onjuiste, italianiserende woordvorming voor spiraal”. We vermoeden dat het in de DDR is ontstaan en daarna door heel Duitsland is verspreid. Als je echter industrieel geproduceerde fusilli koopt, krijg je precies de pasta die je verstaat onder spirelli.

Welke saus voor fusilli?

Dankzij hun gedraaide vorm zijn fusilli ideaal om te bereiden met sauzen die direct in de groeven van de pasta dringen. Enkele van de bekendste recepten zijn “alla napoletana” (tomatensaus met spek en ricotta), “alla molisana” (tomatensaus met lamsvlees) en “al forno” (gebakken in tomatensaus met kaas). Fussili passen ook goed bij zomerse pastasalades.

Maak je eigen fusilli – stap voor stap

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields