Kerstdessert – Panettone met tiramisucrème

Je bent hier aan het juiste adres als je op zoek bent naar een feestelijk dessert dat je in een handomdraai in elkaar kunt flansen zonder al te veel kookkunsten. Het is een weelderig dessert dat de smaakpapillen prikkelt en er ook nog eens geweldig uitziet.

From Jens 2 Min Reading time

Kerstdessert Panettone met tiramisucrème

Recept afdrukken
1
Eenvoudig gemaakt dessert met een wow-effect
Ingrediënten
Equipment
  • 3 Mengkommen
Voorbereidingstijd 2 uur

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Kook de espresso en laat afkoelen.
  2. Step 2
    Scheid de eieren.
  3. Step 3
    Doe de eidooiers in een mengkom en klop ze met de helft van de suiker schuimig en licht van kleur.
  4. Step 4
    Klop in een andere grote mengkom de eiwitten tot ze bellen vormen. Voeg op dat moment de resterende suiker toe en blijf kloppen tot de eiwitten stijf zijn.
  5. Step 5
    Laat de mascarpone uitlekken. Spatel voorzichtig het eigeel-suikermengsel erdoor en spatel dan geleidelijk de stijfgeslagen eiwitten erdoor. Zet de crème minstens een uur in de koelkast.
  6. Step 6
    Snijd de panettone in drie stukken met twee plakken. Meng de vin santo met de koffie en besprenkel lichtjes over elk stuk panettone. Let op: alleen licht besprenkelen, de cake niet doordrenken.
  7. Step 7
    Hak de chocolade in kleine stukjes met een groot mes
  8. Step 8
    Smeer de helft van de room en een derde van de chocolade op de bodem van de panettone. Leg nu voorzichtig het middenstuk erop, besmeer met de andere helft van de room en bestrooi met nog een derde van de hagelslag. Plaats tot slot het deksel erop.
  9. Step 9
    Zet de gevulde taart minstens 30 minuten in de koelkast. Bestrooi voor het serveren met poedersuiker en versier met de rest van de geraspte pure chocolade.
Do you like the recipe?

De ingrediënten voor het Italiaanse kerstdessert

De hoofdingrediënten voor dit dessert zijn de klassieke ingrediënten voor een tiramisu. Je hebt eieren, espresso, vin santo en mascarpone nodig. Alleen de poffertjes zijn vervangen door panettone.

Panettone is een typisch kerstgebak in Italië. Het is een enorme ronde koepel gemaakt van gistdeeg, die wordt gebakken met extra boter, eieren en verschillende vullingen. Het is verkrijgbaar met chocolade, dessertwijn of gekonfijt fruit. De specialiteit is de lichte, luchtige consistentie.

Mascarpone is een belangrijk ingrediënt naast panettone. Pure witte mascarpone is een dubbele roomkaas. Het smaakt echt rijk en super, super romig met een briljante smelt-in-de-mond smaak. Wanneer mascarpone wordt opgeklopt met eieren en suiker, wordt het de heerlijkste dessertroom.

De Vin Santo geeft de Schichpanettone een speciale smaak. Het is een intense dessertwijn die smaakt naar gedroogd fruit met honing en veel kruiden. Samen met de koffie zorgt de Vin Santo voor de typische tiramisu smaak.

Geïllustreerde receptinstructies – stap voor stap

Nog meer ingenieuze tiramisu-variaties

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

5 van 1 stem (1 rating without comment)
Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields