- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Italiaanse pastasalade – met kerstomaatjes
Italiaanse pastasalade is een echte klassieker: in de zomer als geschenk voor een tuinfeest of barbecue, het hele jaar door de ideale component voor buffetten of gewoon als avondmaaltijd. Probeer dit recept zeker eens, je zult er dol op zijn!

Italiaanse pastasalade – snel en gemakkelijk
Vandaag wordt de pasta koud geserveerd, want zelfgemaakte Italiaanse pastasalade is een heerlijke klassieker. Het recept is heel eenvoudig te bereiden en zorgt altijd voor een leuke afwisseling op tafel. In plaats van mayonaise gebruikt het recept een lichte dressing van olijfolie, balsamicoazijn en pesto.
Deze ingenieuze pastasalade bevat veel typisch Italiaanse ingrediënten zoals Parmezaanse kaas, mozzarella en zwarte olijven en heeft een heel bijzondere smaak. Natuurlijk zit er ook veel verse basilicum in. Trakteer jezelf en je geliefden op een flinke portie amore met dit saladerecept!
- 500 g Fusilli
- 100 g Buffelmozzarella
- 100 g Zwarte olijven, ontpit
- 200 g Gedroogde tomaten
- 100 g Parmezaanse kaas
- 180 g Pesto Rosso
- 50 ml Olijfolie
- 25 ml Biologische balsem
- 300 g Cherrytomaten
- 10 Stam Basilicum
- Pot
- Zeef
- Saladekom
- Schilmesje, voor het snijden van Parmezaanse kaas
- kleine kom
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Kook de fusilli beetgaar en laat goed uitlekken.
- Step 2Snijd de mozzarella in blokjes, halveer de zwarte olijven en snijd de zongedroogde tomaten in reepjes.
- Step 3Meng de fusilli met de pesto rosso in een grote kom en schep de gehakte ingrediënten erdoor.
- Step 4Meng in een kom de dressing met de olijfolie en de condimento balsamico bianco. Meng de dressing vervolgens door de salade.
- Step 5Snijd de cherrytomaatjes in vieren, pluk de basilicumblaadjes van de steeltjes en gebruik een dunschiller om brede repen Parmezaan te snijden. Voeg alles toe aan de salade.
- Step 6Meng alles goed door elkaar en laat de salade een tot twee uur staan voordat je hem serveert.
Verschil met Duitse pastasalade
Zelfgemaakte pastasalade is een echte klassieker. In dit land wordt hij vaak bereid met mayonaise of bouillon. Deze pastasalade – koud geserveerd en bereid met verschillende ingrediënten en dressings – is echter helemaal niet typisch voor de traditionele Italiaanse keuken. De grote populariteit van de Italiaanse keuken heeft echter geleid tot het ontstaan van “Italiaanse” varianten van pastasalade overal waar een aardappelsaladecultuur bestond.
Deze internationale versies van de Italiaanse pastasalade bevatten typisch Italiaanse ingrediënten zoals olijfolie, balsamicoazijn, mozzarella, tomaten, verse kruiden en soms Italiaanse worst of kaas. Je kunt tegenwoordig zeker een insalata di pasta vinden in Italië. Maar dit zijn moderne recepten die geen deel uitmaken van de traditionele Italiaanse keuken.
Wijnadvies voor Insalata di Pasta
Lichte en fruitige witte wijnen passen goed bij Italiaanse pastasalade. Een Pinot Grigio of een lichte Chardonnay harmoniëren perfect met de frisse en stevige smaken van de salade. Als je de voorkeur geeft aan iets onconventionelers, kun je er ook een Primitivo Rosato bij serveren.
Mogelijke combinaties voor je pastasalade
Deze pastasalade past goed bij verschillende gerechten. Het is de perfecte begeleiding bij gegrild vlees. Serveer het met Italiaanse specialiteiten zoals salsiccia, tagliata di manzo of bistecca. Als onderdeel van een buffet of picknick is het een perfecte aanvulling op andere salades en koude gerechten.
Tips voor de voorbereiding
Om de beste smaak uit je pastasalade te halen, hebben we een paar trucjes voor je:
- Gebruik echte Italiaanse ingrediënten van hoge kwaliteit. Goede kwaliteit is vooral merkbaar in olijfolie, balsamicoazijn en pesto.
- Als je wilt, kun je de salade verfijnen met geroosterde pijnboompitten en smaakvolle rucola of flinterdunne plakjes parmaham bovenop.
- Serveer de pastasalade in kleine potjes met deksels. Kant-en-klare porties zoals deze zorgen voor het wow-effect.
Welke pasta is geschikt voor de Italiaanse pastasalade?
Korte pasta zoals de klassiekers fusilli of farfalle zijn perfect. Op het gebied van korte pasta biedt Italië nog veel fantasierijke vormen waarmee je culinair kunt spelen, bijvoorbeeld Vesuvio, Casrecce of Maloreddus. Als je iets echt ongewoons wilt proberen, probeer dan tortellini of gnocchi pasta.
Van glutenvrij naar veganistisch: variatie toegestaan
Het leuke aan dit recept is dat je er eindeloos mee kunt variëren:
- Voor een glutenvrije versie kun je glutenvrije pasta gebruiken.
- Veganisten kunnen de mozzarella vervangen door een plantaardig alternatief en veganistische pesto gebruiken.
- Voor een extra proteïne-kick kun je gegrilde kipreepjes of garnalen toevoegen.
- Als er veel kleurrijke groenten in de kom verstopt zitten, smaakt de pastasalade ook goed zonder bijgerecht en is hij ook goed voor je taille.
Italiaanse pastasalade vers houden
Om je Italiaanse pastasalade vers en lekker te houden, bewaar je hem in een luchtdichte verpakking in de koelkast. Dit voorkomt dat de salade andere geuren uit de koelkast absorbeert. De salade blijft meestal 2-3 dagen goed in de koelkast. Controleer voor het eten of de salade nog vers is.
Italiaanse pastasalade voor de barbecue
En niet te vergeten, Italiaanse pastasalade is een geweldig bijgerecht voor barbecues. Het is niet alleen makkelijk om van tevoren klaar te maken, maar het is ook een welkome afwisseling op de gebruikelijke bijgerechten op de barbecue. In tegenstelling tot salades met veel mayonaise kan deze salade ook op een buffet worden geserveerd op warmere dagen.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment