- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Gnocchi recept – origineel Italiaans
Italiaanse gnocchi worden traditioneel gemaakt van aardappelen, bloem en ei. Deze kleine Italiaanse knoedels hebben een heerlijk zachte textuur en zijn erg vullend. Als bijgerecht, als hoofdgerecht, gebakken of als salade: gnocchi zijn super veelzijdig. Ze smaken het lekkerst als je ze zelf maakt!

- Aardappelrasp
- Gegroefde plank (alternatief vork)
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Kook de aardappelen, schil ze en druk ze door een aardappelrasp terwijl ze nog warm zijn.
- Step 2Zeef de bloem op een werkvlak. Voeg de aardappelpuree, het hele ei en een beetje zout toe.
- Step 3Kneed alles samen tot je een compact, makkelijk kneedbaar deeg hebt.
- Step 4Snijd het deeg in vieren en vorm van elk stuk een vingerdikke rol.
- Step 5Snijd de rolletjes nu in stukjes van 2 cm.
- Step 6Om de typische ribbels te maken, rol je de deegstukken over de achterkant van een vork of trek je ze over een ribbelplank.
- Step 7Kook de gnocchi in een grote pan zachtjes kokend water met zout. Ze zijn klaar als ze boven komen drijven.

De juiste aardappelen
In Italië wordt elk detail van de bereiding – van de keuze van de aardappelsoort tot de consistentie van het deeg – zorgvuldig overwogen om de perfecte textuur en smaak te krijgen. Het is heel belangrijk om bloemige aardappelen te gebruiken. Deze ontwikkelen een zachte en luchtige textuur wanneer ze gekookt worden. Kruimige aardappelen hebben een hoger zetmeelgehalte en minder vocht dan wasachtige variëteiten, wat betekent dat ze gemakkelijk uit elkaar vallen wanneer ze gekookt worden. Dit geeft het deeg de malse consistentie die gnocchi zo speciaal maakt. Als je vastkokende aardappelen gebruikt, wordt de textuur vaak rubberachtig. Typische variëteiten die worden gecategoriseerd als bloemig zijn bijvoorbeeld Adretta en Bintje.
De groeven zijn voor de saus
Om je gnocchi de typische ribbels te geven, neem je een stuk deeg en rol je het lichtjes over de tanden van een vork of een speciale plank. Druk zachtjes om de groeven te vormen, die er niet alleen mooi uitzien maar ook meer saus absorberen.

Gnocchi recept: Italiaanse variaties
Gnocchi hebben een lange traditie in Italië en zijn te vinden in verschillende regionale variaties. Ze worden niet altijd van aardappels gemaakt; sommige versies worden gemaakt van ricotta, brood of griesmeel. Elke regio heeft zijn eigen voorkeuren en recepten, die verschillen wat betreft de gebruikte sauzen:
- alla Sorrentina: geserveerd in een tomaten- en mozzarellasaus en gebakken in de oven.
- al Burro di Salvia: gegarneerd in gesmolten boter met verse salie
- al Pesto: met Pesto Genovese of Pesto Rosso
- al Gorgonzola: romige saus, soms met spinazieblaadjes
- al Ragù: met de beroemde Bolognese vleessaus
Dat is gnocchi in het Duits
Het woord komt uit het Italiaans en is de meervoudsvorm van “gnocco”, wat “kleine knoedel” betekent. Het is afgeleid van het woord “nocca”, wat “knoop” betekent, en verwijst naar de knoopachtige of knolachtige vorm.
“Gnocchi” wordt uitgesproken als [ˈɲɔkki]. De “gn” wordt op dezelfde manier uitgesproken als de Spaanse “ñ” of de “gn” in het Franse “champagne”, d.w.z. met een zachte, nasale klank. De klinker “o” klinkt als in “Tor”, en de uitgang “kki” wordt uitgesproken met een duidelijke en korte “k”.
Tellen gnocchi als pasta?
Hoewel ze op dezelfde manier worden gebruikt als pasta, classificeren Italianen gnocchi niet klassiek als pasta, maar eerder als een aparte categorie pastagerechten. Pasta wordt voornamelijk gemaakt van griesmeel of bloem van harde tarwe en water. Gnocchi daarentegen zijn gebaseerd op aardappelen en hebben een andere textuur. Op het Italiaanse menu worden gnocchi echter op dezelfde manier geserveerd als pasta. Ze worden meestal geserveerd als “primo piatto” of eerste hoofdgerecht.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment