Gnocchi recept – origineel Italiaans

Italiaanse gnocchi worden traditioneel gemaakt van aardappelen, bloem en ei. Deze kleine Italiaanse knoedels hebben een heerlijk zachte textuur en zijn erg vullend. Als bijgerecht, als hoofdgerecht, gebakken of als salade: gnocchi zijn super veelzijdig. Ze smaken het lekkerst als je ze zelf maakt!

From Jens 3 Min Reading time

Gnocchi basisrecept

Recept afdrukken
5
Gnocchi recept: Deze kleine Italiaanse knoedels zijn zo veelzijdig! Snel en makkelijk te maken en ze smaken het lekkerst!
4
Equipment
  • Aardappelrasp
  • Gegroefde plank (alternatief vork)
Bereidingstijd 1 uur
Totale tijd 1 uur

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Kook de aardappelen, schil ze en druk ze door een aardappelrasp terwijl ze nog warm zijn.
  2. Step 2
    Zeef de bloem op een werkvlak. Voeg de aardappelpuree, het hele ei en een beetje zout toe.
  3. Step 3
    Kneed alles samen tot je een compact, makkelijk kneedbaar deeg hebt.
  4. Step 4
    Snijd het deeg in vieren en vorm van elk stuk een vingerdikke rol.
  5. Step 5
    Snijd de rolletjes nu in stukjes van 2 cm.
  6. Step 6
    Om de typische ribbels te maken, rol je de deegstukken over de achterkant van een vork of trek je ze over een ribbelplank.
  7. Step 7
    Kook de gnocchi in een grote pan zachtjes kokend water met zout. Ze zijn klaar als ze boven komen drijven.
Do you like the recipe?
Mehl für frische Pasta
Pastameel type 00 – Pasta Fresca

Het perfecte meel voor verse pasta: dankzij het evenwichtige zetmeelgehalte en de stevige glutenstructuur bindt het perfect boter of eigeel. Het glanzende, stevige deeg is ook ideaal voor soezendeeg.

De juiste aardappelen

De juiste aardappelen

In Italië wordt elk detail van de bereiding – van de keuze van de aardappelsoort tot de consistentie van het deeg – zorgvuldig overwogen om de perfecte textuur en smaak te krijgen. Het is heel belangrijk om bloemige aardappelen te gebruiken. Deze ontwikkelen een zachte en luchtige textuur wanneer ze gekookt worden. Kruimige aardappelen hebben een hoger zetmeelgehalte en minder vocht dan wasachtige variëteiten, wat betekent dat ze gemakkelijk uit elkaar vallen wanneer ze gekookt worden. Dit geeft het deeg de malse consistentie die gnocchi zo speciaal maakt. Als je vastkokende aardappelen gebruikt, wordt de textuur vaak rubberachtig. Typische variëteiten die worden gecategoriseerd als bloemig zijn bijvoorbeeld Adretta en Bintje.

De groeven zijn voor de saus

Om je gnocchi de typische ribbels te geven, neem je een stuk deeg en rol je het lichtjes over de tanden van een vork of een speciale plank. Druk zachtjes om de groeven te vormen, die er niet alleen mooi uitzien maar ook meer saus absorberen.

Groeven voor de saus

Gnocchi recept: Italiaanse variaties

Gnocchi hebben een lange traditie in Italië en zijn te vinden in verschillende regionale variaties. Ze worden niet altijd van aardappels gemaakt; sommige versies worden gemaakt van ricotta, brood of griesmeel. Elke regio heeft zijn eigen voorkeuren en recepten, die verschillen wat betreft de gebruikte sauzen:

  • alla Sorrentina: geserveerd in een tomaten- en mozzarellasaus en gebakken in de oven.
  • al Burro di Salvia: gegarneerd in gesmolten boter met verse salie
  • al Pesto: met Pesto Genovese of Pesto Rosso
  • al Gorgonzola: romige saus, soms met spinazieblaadjes
  • al Ragù: met de beroemde Bolognese vleessaus
Gnocchi Sorrentina

Dat is gnocchi in het Duits

Het woord komt uit het Italiaans en is de meervoudsvorm van “gnocco”, wat “kleine knoedel” betekent. Het is afgeleid van het woord “nocca”, wat “knoop” betekent, en verwijst naar de knoopachtige of knolachtige vorm.

“Gnocchi” wordt uitgesproken als [ˈɲɔkki]. De “gn” wordt op dezelfde manier uitgesproken als de Spaanse “ñ” of de “gn” in het Franse “champagne”, d.w.z. met een zachte, nasale klank. De klinker “o” klinkt als in “Tor”, en de uitgang “kki” wordt uitgesproken met een duidelijke en korte “k”.

Tellen gnocchi als pasta?

Hoewel ze op dezelfde manier worden gebruikt als pasta, classificeren Italianen gnocchi niet klassiek als pasta, maar eerder als een aparte categorie pastagerechten. Pasta wordt voornamelijk gemaakt van griesmeel of bloem van harde tarwe en water. Gnocchi daarentegen zijn gebaseerd op aardappelen en hebben een andere textuur. Op het Italiaanse menu worden gnocchi echter op dezelfde manier geserveerd als pasta. Ze worden meestal geserveerd als “primo piatto” of eerste hoofdgerecht.

Maak je eigen gnocchi – stap voor stap

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields