- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Cannelloni met spinazie en ricotta
Cannelloni met spinazie en ricotta is een fantastisch lekker gerecht: malse, verse pasta gevuld met een hemels mengsel van romige ricotta en verse spinazie, overgoten met een fluweelzachte tomatensaus en overgoten met goudbruine, gesmolten Parmezaanse kaas. Dit recept is niet alleen een feest voor het gehemelte, maar ook een ode aan de eenvoud en elegantie van de Italiaanse keuken. Ga dit culinaire avontuur aan en kook het recept stap voor stap! Andiamo!

Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Pel het knoflookteentje, pers lichtjes uit en fruit zachtjes in de hete olijfolie in een pan. Voeg na 1-2 minuten de basilicum en oregano toe en blus alles af met de passata. Breng op smaak met zout en peper. Laat de saus 15 minuten op een middelhoog vuur sudderen. Voeg tijdens het koken eventueel een paar theelepels water toe om de saus romig te houden.
- Step 2Laat de verse ricotta uitlekken. Was de spinazie en verwijder eventuele harde steeltjes. Doe de druipnatte spinazie in een grote pan, breng op smaak met een snufje zout en laat op middelhoog vuur inzakken. Giet overtollig vocht af, laat de groente afkoelen en knijp het resterende vocht eruit.
- Step 3Hak nu de spinazie grof en meng met de uitgelekte ricotta en 80 g geraspte Parmezaanse kaas. Breng op smaak met zout, peper en geraspte nootmuskaat.
- Step 4Verwarm de oven voor op 190°C.
- Step 5Leg de pastavellen uit, leg een lepel vulling aan het uiteinde van het pastavel en rol in de lengte op tot een cannelloni. Bestrijk de rol met een beetje water. Herhaal dit met de overige pastavellen.
- Step 6Giet wat van de saus op de bodem van de ovenschaal en leg de cannelloni erin. Giet de rest van de saus erover en bestrooi met de overgebleven Parmezaanse kaas.
- Step 7Bak de cannelloni ongeveer 15 tot 20 minuten in de oven tot ze goudbruin zijn. Haal ze uit de oven en laat 5 minuten rusten voor je ze serveert.
Cannelloni, genoemd naar het Italiaanse woord voor buis (canna), is pasta in de vorm van grote, dikke buizen. Ze zijn ongeveer 10 cm lang en 3 cm in diameter. Om ze te maken wordt een pastadeeg gemaakt van griesmeel van harde tarwe, waarna vellen deeg worden gemaakt en tot buizen gerold.
Traditioneel wordt voor de vulling een mengsel van ricotta, spinazie of andere groenten en gehakt gebruikt. Voor het bakken worden de gevulde buisjes in een ovenschaal gelegd en vervolgens – net als bij lasagne – bedekt met tomaten- of béchamelsaus. Traditioneel wordt de ovenschotel bekroond met een laag kaas, zoals mozzarella, scamorza of parmezaanse kaas.
Lasagnevellen in plaats van cannellonibroodjes
Zin in cannelloni maar geen broodjes in huis? Je kunt jezelf helpen met lasagnevellen. Ze zijn een praktisch en gemakkelijk verkrijgbaar alternatief voor gedroogde pastatubes of speciale verse cannellonivellen die je soms kunt kopen.
- Voorbereiding: Lasagnevellen zijn vaak iets dikker dan speciale cannellonivellen. Je moet ze kort voorkoken voordat je ze vult, zodat ze zacht genoeg zijn om op te rollen zonder te breken.
- Op maat snijden: Het kan zijn dat je de lasagnevellen op de gewenste grootte moet snijden, vooral als ze erg groot zijn. Ze moeten groot genoeg zijn om te vullen en gemakkelijk op te rollen. Een gebruikelijke maat voor cannelloni pastavellen is 10 cm lang en 7 cm breed.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment