- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Bonensalade met tonijn – Italiaans recept
Een heerlijke salade van witte bonen, sperziebonen en tonijn. De inspiratie komt uit Ligurië. We zijn dol op deze salade omdat hij rustiek is, maar tegelijkertijd ook heel bijzonder.

Witte en groene bonensalade met tonijn en kruidenvinaigrette. Een gezond, snel en heerlijk recept.
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Week de witte bonen een nacht in ruim water. De volgende dag afspoelen en met 1 liter water, het laurierblad en 2 fijngehakte teentjes knoflook ongeveer 1 1/2 uur laten koken. Giet af en laat afkoelen.
- Step 2Maak ondertussen de sperziebonen schoon, snijd de uiteinden eraf en kook ze in ruim kokend water met zout in ongeveer 8 minuten beetgaar. Spoel daarna af in koud water en laat uitlekken.
- Step 3Pel en halveer de uien en snijd in fijne ringen. Laat de tonijn uitlekken in een zeef en snijd in grote stukken.
- Step 4Meng voor de dressing de azijn met de suiker, mosterd, zout en peper. Voeg geleidelijk de olijfolie toe. Pers het overgebleven knoflookteentje uit.
- Step 5Meng de witte en groene bonen, uien en tonijn door elkaar.
- Step 6Was en snijd de tomaten in blokjes en voeg toe aan de andere ingrediënten. Voeg indien gewenst de fijngehakte ansjovisfilets toe. Giet de dressing erover, bestrooi met de peterselie, roer goed door en laat even staan voor het opdienen.
Do you like the recipe?
Bonensalade en andere Italiaanse klassiekers met peulvruchten
Geloof het of niet, maar bonensalade is typisch Italiaans. Bonen zijn nog steeds een favoriet in de Italiaanse keuken. Naast pasta en pizza zijn er allerlei heerlijke recepten met peulvruchten.
Enkele van de populairste bonenschotels zijn minestrone, Toscaanse bonensoep, pasta e fagioli, pasta met sperziebonen en pesto of reuzenbonen met salsiccia.
Populaire Italiaanse bonensoorten
- Cannelini: Cannellini bonen zijn kleine, licht niervormige bonenzaadjes die gedroogd zijn en daardoor erg lang houdbaar. Ze komen uit Italië en hebben een roomwitte kleur. Gekookt hebben ze een luchtige textuur en een licht nootachtige, milde smaak. Ze zien er smakelijk uit in een bonensalade.
- Fagiolini: Fagiolini is het Italiaanse woord voor groene bonen, zoals we ze ook kennen in Duitsland. In Italië worden ze vaak geserveerd in salades of gemengd met pasta.
- Borlotti : Borlottibonen zijn vooral populair in Noord-Italië. De gedroogde bonenzaden worden gegeten. Ze zijn rood en wit gespikkeld en zijn bijzonder mooi om te zien. Als ze gekookt worden, kleuren ze bruin. Ze bevatten veel ijzer en worden in Italië vaak geserveerd met korte pasta en een lichte tomatensaus.

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment