Week de witte bonen een nacht in ruim water. De volgende dag afspoelen en met 1 liter water, het laurierblad en 2 fijngehakte teentjes knoflook ongeveer 1 1/2 uur laten koken. Giet af en laat afkoelen.
Maak ondertussen de sperziebonen schoon, snijd de uiteinden eraf en kook ze in ruim kokend water met zout in ongeveer 8 minuten beetgaar. Spoel daarna af in koud water en laat uitlekken.
Pel en halveer de uien en snijd in fijne ringen. Laat de tonijn uitlekken in een zeef en snijd in grote stukken.
Meng voor de dressing de azijn met de suiker, mosterd, zout en peper. Voeg geleidelijk de olijfolie toe. Pers het overgebleven knoflookteentje uit.
Meng de witte en groene bonen, uien en tonijn door elkaar.
Was en snijd de tomaten in blokjes en voeg toe aan de andere ingrediënten. Voeg indien gewenst de fijngehakte ansjovisfilets toe. Giet de dressing erover, bestrooi met de peterselie, roer goed door en laat even staan voor het opdienen.