Bolognese – dit is het origineel!

Ben je dol op spaghetti Bolognese? Hier vind je het originele recept voor de echte Ragù alla Bolognese uit Italië! Leer stap voor stap hoe je de traditionele saus bereidt volgens authentieke instructies - rechtstreeks uit Bologna

2 uur 20 minuten Medium Met vlees

From Jens 4 Min Reading time

Ben je dol op spaghetti Bolognese? Hier vind je het originele recept voor de echte Ragù alla Bolognese uit Italië! Leer stap voor stap hoe je de traditionele saus bereidt volgens authentieke instructies - rechtstreeks uit Bologna

Bolognese – origineel recept uit Italië

Recept afdrukken
35
Spaghetti Bolognese is waarschijnlijk het populairste pastagerecht in Duitsland! Of je nu jong of oud bent, iedereen kent het en iedereen is er dol op. Maar hoe bereiden Italianen de vleessaus en wat zit er eigenlijk in? Dit recept van de Accademia Italiana della Cucina geeft duidelijkheid.
6 Personen
Ingrediënten
  • 300 g grof gehakt mager rundvlees, van buik of rug
  • 150 g Pancetta (varkensspek)
  • 50 g Wortel, fijngehakt
  • 50 g Selderijstengels, fijngehakt
  • 50 g Ui, fijngehakt
  • 300 g San Marzano tomaten, geschild
  • 100 ml Rode wijn
  • 100 ml Volle melk
  • 100 ml Groentebouillon
  • Olijfolie of boter
  • Zout
  • Peper
  • eventueel een scheutje room, afhankelijk van de gebruikte pasta
Voorbereidingstijd 20 minuten
Bereidingstijd 2 uur
Totale tijd 2 uur 20 minuten

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Bak de fijngesneden pancetta in een grote pan.
  2. Step 2
    Voeg 3 eetlepels olie of 50 gram boter en de fijngesneden groenten (ui, selderij en wortel) toe.
  3. Step 3
    Voeg dan het gehakt toe, schroei dicht en roer.
  4. Step 4
    Blus nu af met rode wijn en roer tot deze verdampt is.
  5. Step 5
    Voeg nu de gepelde tomaten en de groentebouillon toe, dek af en laat de ragù ongeveer 2 uur sudderen.
  6. Step 6
    Vlak voordat de ragù (saus) klaar is, voeg je de melk toe en breng je het gerecht op smaak met zout en peper.
  7. Step 7
    De Accademia Italiana della Cucina beveelt aan:
    “Aan het einde, als de ragù klaar is, voeg je meestal een beetje room toe als je gedroogde pasta gebruikt. Bij verse tagliatelle laat je de room weg.”
Do you like the recipe?

Maak je eigen Bolognese – stap voor stap

San Marzano Tomaten
De beste tomaten voor Bolognese

De echte San Marzano is de koningin van de tomaten: hij groeit uitsluitend in de Agro Sarnese Nocerino regio, aan de voet van de Vesuvius. Hij is felrood van kleur, heeft nauwelijks zaadjes maar smaakt ongelooflijk fruitig en zoet en aromatisch. Het geeft je Bolognese die onvergelijkbare smaak die je anders alleen kent uit de ristorante.

Spaghetti Bolognese bestaat niet!

Spaghetti Bolognese is waarschijnlijk het populairste pastagerecht in Duitsland! Of je nu jong of oud bent, iedereen kent het en iedereen is er dol op. Maar hoe bereiden Italianen de vleessaus en wat zit er eigenlijk in?

Als je in een restaurant in Bologna vraagt om spaghetti Bolognese, krijg je waarschijnlijk te horen: “Gli spaghetti bolognese non esistono” (in het Duits: “Spaghetti Bolognese bestaat niet”). Dat komt omdat de Italiaanse klassieker eigenlijk een neologisme is dat op geen enkele menukaart tussen Turijn en Napels te vinden is.

In Italië staat het gerecht bekend als ragù alla bolognese. Het woord ragù is afgeleid van het Franse werkwoord ragoûter, wat “de smaakpapillen prikkelen” betekent.

Pasta in Bologna

Waar komt ragù alla bolognese vandaan?

De eerste gedocumenteerde vermelding (aan het einde van de 18e eeuw) van een vleessaus geserveerd met pasta komt uit Imola, in de buurt van Bologna.

In 1891 publiceerde de zijdehandelaar Pellegrino Artusi, die wordt beschouwd als de vader van de Italiaanse nationale keuken, zijn kookboek “Over de wetenschap van het koken en de kunst van het genieten”.

Daarin geeft hij een recept met de naam “Maccheroni alla bolognese”. Naast rundvlees en gedroogd vlees raadt hij ook aan om gedroogde paddenstoelen, truffels en ganzenlever te gebruiken.

Bijna een hele eeuw later, in 1982, werd de Accademia della Cucina en de Confraternita del Tortellino een recept gedeponeerd bij de Kamer van Koophandel van Bologna dat vandaag de dag nog steeds als het origineel wordt beschouwd. Het doel was om een stukje Italiaanse kookgeschiedenis te bewaren voor toekomstige generaties.

Ragu di Bolognese
Bolognese wordt gegeten met tagliatelle

Hoe een Italiaan ragù met tagliatelle serveert

Er heerst nog steeds de misvatting dat “Bolognese” met spaghetti wordt geserveerd. Maar elke Italiaan weet dat dikke sauzen niet goed blijven plakken op spaghetti. Iedereen weet wanneer de pasta aan de vork blijft hangen en de saus op het bord blijft liggen.

Traditioneel wordt ragù geserveerd met tagliatelle. De saus blijft beter plakken aan de bredere tagliatelle. Veel Italiaanse pastameesters maken het oppervlak ook ruw.

Spaghetti wordt daarentegen meestal geserveerd met lichte, dunnere sauzen. Andere brede, platte pastavormen, zoals pappardelle, fettuccine of korte buisvormige vormen, zoals rigatoni of penne, passen ook goed bij ragù alla bolognese.

P.S.: Voor ragù alla bolognese geldt natuurlijk hetzelfde als voor andere Italiaanse gerechten: Elke familie kookt zijn eigen versie van het recept en die van hen is altijd de beste 😉

Tagliatte hebben een grove textuur voor de saus

Vegetarische Bolognese

Je kunt deze saus ook voor vegetariërs maken. Laat het gehakt en de spekjes gewoon weg en gebruik in plaats daarvan andere ingrediënten. Je kunt veggiegehakt en veggiebacon uit de supermarkt gebruiken. Je kunt ook linzen, gehakte walnoten, kleine sojasnippers of seitan gebruiken in plaats van vlees.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.75 van 35 stemmen (25 beoordelingen zonder commentaar)
Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields