- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Semola – alles over Italiaanse griesmeel van harde tarwe
We krijgen voortdurend vragen van klanten over Italiaans meel. Wat is het verschil tussen farina en semola? Moet ik zachte tarwebloem of harde tarwebloem gebruiken voor mijn pasta? Waarom is griesmeel van harde tarwe zo fijn gemalen? Kortom, het is een klassiek geval van "lost in translation". Dit artikel brengt licht in de duisternis.

Semola – soort meel in Italië (gemaakt van harde tarwe – grano duro)
De Italianen noemen alles wat gemalen is van harde tarwe semolaterwijl ze meel van zachte tarwe farina farina.
De variëteiten variëren van heel grof tot heel fijn:
- Semolato of semola grossa
- Semola
- Semola rimacinata (zelden ook Farina di grano duro)
Daarom is er in Italië geen genummerd systeem voor meel van harde tarwe. Ze worden gecategoriseerd op basis van de grootte van de korrel, niet op basis van het mineraalgehalte van het meel zoals bij zachte tarwe.
Wat is het verschil tussen Duits griesmeel en Italiaans griesmeel?

Italianen noemen alles wat gemalen is van harde tarwe (grano duro) semola. Er ontstaat vaak verwarring omdat het woord in het Duits wordt vertaald als semolina.
Wij Duitsers noemen een bepaalde mate van vermaling griesmeel. Het maakt niet uit of het durumtarwe, zachte tarwe of een ander graan is. Als de korrelgrootte van het gemalen materiaal tussen 0,3 en 1 millimeter is, noemen we het griesmeel. Alles wat fijner gemalen is, noemen we bloem.
Trouwens: Als je ooit iets hebt gelezen over semolino… Dit is geen meel, maar een gerecht, een soort griesmeelpap.
Kan semola di grano duro worden vervangen door griesmeel van harde tarwe?
Italiaanse semola grossa kan het best worden vergeleken met Duits griesmeel van harde tarwe, omdat de grossa een grove maling heeft.
Als je de fijne semola di grano duro rimacinata wilt vervangen, wordt het moeilijker. Theoretisch kun je griesmeel van harde tarwe mengen met bloem van zachte tarwe om een fijner deeg te krijgen. Maar totdat je een goede mengverhouding hebt gevonden… kun je beter het origineel gebruiken.

Het verschil tussen harde tarwe en zachte tarwe
In Italië groeit een tarwesoort die niet goed gedijt in ons klimaat. Durumtarwe. Als je de wereld van het Italiaanse meel volledig wilt begrijpen, moet je het verschil tussen de tarwesoorten kennen.

Harde tarwe – Grano duro
- Zeer hoog glutengehalte, d.w.z. gluten
- zorgt voor kookvaste, bijtbestendige structuren
- mooi geel
- Ideaal voor pasta
- vereist een warm, zonnig klimaat
Zachte tarwe – Grano tenero
- Lager glutengehalte, d.w.z. gluten
- kan zetmeel niet zo goed binden tijdens het koken, minder stevige structuren
- Ideaal voor brood en gebak
- Als pasta – dan met ei als lijm
- groeit in koelere klimaten

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment