Waarom de prijs van Italiaanse olijfolie stijgt

Vorig jaar zagen we een aanzienlijke stijging van alle olijfolieprijzen. Ook in Italië zijn de prijzen in sommige gevallen verdubbeld. De olijfolieproducenten daar staan momenteel voor grote uitdagingen. In dit artikel analyseren we wat de prijsstijgingen beïnvloedt.

From Jens 3 Min Reading time

De prijs van een liter olijfolie in Italië schommelt elk jaar. De prijs is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder weersomstandigheden, de druk van plagen, de wereldwijde vraag en verschillende politieke en economische ontwikkelingen.

De prijsbepalende factoren voor 2023 in het kort:

  • 1. Catastrofale oogst in de hele EU als gevolg van klimaatverandering
  • 2. Wereldwijde concurrentie: bedrijven kopen steeds vaker Italiaanse olijfolie
  • 3. Hogere energiekosten: hogere glasprijzen en hogere transportkosten

Het klimaat en de olijfoogst van 2023

Ongewone weersomstandigheden, zoals extreme droogte of onverwachte vorstperiodes, kunnen een aanzienlijke impact hebben op de olijfproductie.

Sommige gebieden, zoals Calabrië en Apulië, kenden relatief gunstige omstandigheden in 2023. Andere, zoals Sicilië en delen van Noord-Italië, hadden te kampen met extreme weersomstandigheden die de oogstvolumes en de kwaliteit van de olie beïnvloedden.

Droogte, vorst en bloeitijd

De lente is een cruciale fase voor olijfbomen omdat ze dan bloeien. Idealiter zijn de omstandigheden mild om een goede bloemontwikkeling te bevorderen. Sommige regio’s hadden echter te kampen met droogte, wat de bloemvorming en dus de oogst beïnvloedde. Sommige gebieden kregen in 2023 ook te maken met late vorst, die de bloesems beschadigde.

Zomerhitte en droogte

De zomer bracht extreme hitte en aanhoudende droogte. In sommige delen van Italië viel historisch weinig neerslag en iedereen herinnert zich de beelden van opgedroogde rivieren. Hoewel olijfbomen zijn aangepast aan het mediterrane klimaat, beïnvloedt langdurige droogte de grootte en kwaliteit van de olijven. Bij droogte kan de boom slechts enkele olijven voeden, die over het algemeen kleiner blijven en minder olie bevatten.

Herfst en oogsttijd

In het ideale geval is het droog tijdens deze periode. Vorig seizoen was er echter onverwachte regenval in sommige regio’s, waardoor de oogst vertraging opliep en het risico op olijfziekten en het verschijnen van de gevreesde olijfvlieg toenam.

De wereldwijde situatie op de olijfoliemarkt

De olijvenoogst van 2023 was niet alleen slecht in Italië. Heel Zuid-Europa is getroffen. De opbrengsten kelderden in Griekenland en Spanje. Als gevolg hiervan zijn bulkkopers overal op de markt wanhopig op zoek naar olijfolie. Het gevolg is een dalend aanbod en een grote vraag.

De kosten van glas stijgen

Nadat de oogst is binnengehaald en de olijfolie is geperst, moet deze worden gebotteld. De prijs van glas is echter ook sterk gestegen. Ten eerste zijn de grondstofkosten voor zand gestegen, net als de energiekosten voor het smelten en de transportkosten.

Wordt Italiaanse olijfolie een luxegoed?

2023 was niet het eerste jaar waarin de olijfolieopbrengst in Italië laag was. De klimaatomstandigheden stellen de Italiaanse olijventelers voor ongekende uitdagingen. De hele olijfoliesector in Italië moet op zoek naar nieuwe teeltmethoden en variëteiten om de veranderende klimaatomstandigheden het hoofd te kunnen bieden. Er zijn plannen om meer olijfgaarden aan te planten, maar het kan wel tien jaar duren voordat een olijfboom voor het eerst vrucht draagt.

Aangezien de productieramingen in Italië voorlopig laag blijven en de wereldwijde beschikbaarheid van olijfolie op de markt in de toekomst ook onzeker is, wordt verwacht dat de prijzen nog verder zullen stijgen. Hoge inflatie en stijgende logistieke en productiekosten dragen ook bij aan de stijgende prijzen. Bij Gustini zullen we er echter alles aan blijven doen om onze klanten waar voor hun geld te bieden.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Mandatory fields