Stukken rundvlees

Italiaanse rundvleesproducten In de categorie worstspecialiteiten in onze winkel hebben we veel meer delicatessen van varkensvlees dan van rundvlees. Toch hoeven de rundvleesproducten zich niet te verstoppen – verre van dat. Het gebruik van het zeldzame Chianina runderras in Toscane maakt het vlees bijzonder goed en mals. De stukken rundvlees in Italië zijn veel fijner […]

From Jens 2 Min Reading time

Italiaanse rundvleesproducten

In de categorie worstspecialiteiten in onze winkel hebben we veel meer delicatessen van varkensvlees dan van rundvlees. Toch hoeven de rundvleesproducten zich niet te verstoppen – verre van dat. Het gebruik van het zeldzame Chianina runderras in Toscane maakt het vlees bijzonder goed en mals. De stukken rundvlees in Italië zijn veel fijner en daarom uitgebreider dan in Duitsland. In de overzichtstabellen van rundvleessnitten staan er in het Italiaans ongeveer twee keer zoveel als in het Duits. Daarom is een vertaling van de termen slechts beperkt mogelijk, zoals de volgende tabel probeert aan te tonen.

stukken rundvlees

Stukken rundvlees

Stukjes rundvlees alla Italia

Italiaanse benaming (bij benadering) Duits equivalent
1 Fiocco Borst punt
2 Brione Borst
3 Fusello Spanningsrib, dwarsrib
4 Collo Kam, nek, nek
5 Echt Ontbrekende rib, holle rib
6 Biancostata di reale Ontbrekende rib, holle rib
7 Capello del Prete Boog, schouder, lemmet
8 Geretto Borst, borstpunt, borstmidden
9 Fesone di spalla
10 Coste delle croce entrecote, rosbief
11 Biancostato di Croce Rugribben
12 Punta di Petto Borst, borstpunt, borstcentrum
13 Pancia o bamborino Buik
14 Biancostato di pancia Buikribbetjes
15 Costata Rumpsteak
16 Controfiletto (Lombata) Entrecote
17 Filetto Filet
18 Scalfo Schliem
19 Scamone Bovenste schil, walnoot
20 Noce Bovenste schil, walnoot
21 Spinacino Deel van de bol
22 Pesce of piccione Deel van de onderste en bovenste schelp
23 Girello of Magatello Deel van de onderste en bovenste schelp
24 Roze Deel van de onder- en bovenschaal
25 Culaccio of scamone Deel van de heup, bloem
26 Codone Deel van de heup, bloem

Gebruik van rundvleesdelen

Net als varkensvlees wordt ook rundvlees in Italië verwerkt tot salami. De salami wordt echter vaak niet gemaakt van 100% rundvlees, maar van een mengsel met varkensvlees, zoals onze Chianina stiersalami. De nek van het rund wordt gebruikt om de heerlijke Scelto di Bresaola te maken, een soort ham. Corned beef is ook verkrijgbaar in Italië. De beroemdste is die van Simmenthal rundvlees, die in Italië niet alleen op brood wordt gegeten, maar ook wordt gebruikt in sugos. Mijn favoriet is en blijft echter de bistecca fiorentina, de sappige Florentijnse biefstuk.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Mandatory fields