- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Stukken rundvlees
Italiaanse rundvleesproducten In de categorie worstspecialiteiten in onze winkel hebben we veel meer delicatessen van varkensvlees dan van rundvlees. Toch hoeven de rundvleesproducten zich niet te verstoppen – verre van dat. Het gebruik van het zeldzame Chianina runderras in Toscane maakt het vlees bijzonder goed en mals. De stukken rundvlees in Italië zijn veel fijner […]

Italiaanse rundvleesproducten
In de categorie worstspecialiteiten in onze winkel hebben we veel meer delicatessen van varkensvlees dan van rundvlees. Toch hoeven de rundvleesproducten zich niet te verstoppen – verre van dat. Het gebruik van het zeldzame Chianina runderras in Toscane maakt het vlees bijzonder goed en mals. De stukken rundvlees in Italië zijn veel fijner en daarom uitgebreider dan in Duitsland. In de overzichtstabellen van rundvleessnitten staan er in het Italiaans ongeveer twee keer zoveel als in het Duits. Daarom is een vertaling van de termen slechts beperkt mogelijk, zoals de volgende tabel probeert aan te tonen.

Stukken rundvlees
Stukjes rundvlees alla Italia
Italiaanse benaming | (bij benadering) Duits equivalent | |
1 | Fiocco | Borst punt |
2 | Brione | Borst |
3 | Fusello | Spanningsrib, dwarsrib |
4 | Collo | Kam, nek, nek |
5 | Echt | Ontbrekende rib, holle rib |
6 | Biancostata di reale | Ontbrekende rib, holle rib |
7 | Capello del Prete | Boog, schouder, lemmet |
8 | Geretto | Borst, borstpunt, borstmidden |
9 | Fesone di spalla | |
10 | Coste delle croce | entrecote, rosbief |
11 | Biancostato di Croce | Rugribben |
12 | Punta di Petto | Borst, borstpunt, borstcentrum |
13 | Pancia o bamborino | Buik |
14 | Biancostato di pancia | Buikribbetjes |
15 | Costata | Rumpsteak |
16 | Controfiletto (Lombata) | Entrecote |
17 | Filetto | Filet |
18 | Scalfo | Schliem |
19 | Scamone | Bovenste schil, walnoot |
20 | Noce | Bovenste schil, walnoot |
21 | Spinacino | Deel van de bol |
22 | Pesce of piccione | Deel van de onderste en bovenste schelp |
23 | Girello of Magatello | Deel van de onderste en bovenste schelp |
24 | Roze | Deel van de onder- en bovenschaal |
25 | Culaccio of scamone | Deel van de heup, bloem |
26 | Codone | Deel van de heup, bloem |
Gebruik van rundvleesdelen
Net als varkensvlees wordt ook rundvlees in Italië verwerkt tot salami. De salami wordt echter vaak niet gemaakt van 100% rundvlees, maar van een mengsel met varkensvlees, zoals onze Chianina stiersalami. De nek van het rund wordt gebruikt om de heerlijke Scelto di Bresaola te maken, een soort ham. Corned beef is ook verkrijgbaar in Italië. De beroemdste is die van Simmenthal rundvlees, die in Italië niet alleen op brood wordt gegeten, maar ook wordt gebruikt in sugos. Mijn favoriet is en blijft echter de bistecca fiorentina, de sappige Florentijnse biefstuk.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment