- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
San Marzano kweken – in je eigen tuin
De Italiaanse supertomaat "San Marzano" groeit niet alleen in zijn thuisland aan de voet van de Vesuvius. De tomaat draagt ook geweldige vruchten in de moestuin thuis. Hier zijn wat tips en trucs om ze te kweken.

Profiel van de San Marzano tomaat
- Vruchtvorm: cilindrisch (10 cm lang, diameter 5,8 cm)
- Pluimen: 7-8 vruchten
- Gewicht van de vrucht: 150-180 g
- Oogsttijd: 90-120 dagen na het planten
- Hoogte: paal tomaat, ongeveer 1,5 meter
- Opbrengst per plant: 4-5 kg
- Verse consumptie, tomatensalade, tomatensauzen
San Marzanos kweken – stap voor stap
Zaaien
Winkeliers bieden vaak zaden aan van de San Marzano 2 variëteit. Deze variëteit wordt beschouwd als de meest productieve. Het is zeer geschikt voor amateurtelers.
Je kunt de zaden het beste eind februari tot eind maart op de vensterbank of onder groeilicht zaaien.
De optimale kiemtemperatuur ligt tussen 20 en 25°C. Het duurt 10 tot 14 dagen voor de tomaten ontkiemen en de eerste groene blaadjes verschijnen.
Planten
Na de laatste vorst half mei kunnen de zaailingen in het bed worden geplant.
Bevochtig het jonge plantje goed voordat je het in de grond plant en geef het bedje ook water om het wortelen van de tomaat te vergemakkelijken.
Laat 35-45 cm tussen de planten in de rij en 70-80 cm tussen de rijen.
Basilicum, peterselie of knoflook, spinazie of sla zijn bijvoorbeeld geschikt voor gemengde teelt.
Bodem en meststoffen
San Marzanos geven de voorkeur aan grond die rijk is aan organisch materiaal. Voordat de jonge planten in de grond worden geplant, is het aan te raden om meststoffen, zoals compost, in de grond te verwerken.
Open veld of kas
De San Marzano tomaat kan zich goed aanpassen aan noordelijke klimaatomstandigheden, maar geeft van nature de voorkeur aan een warm, gematigd klimaat.
Buiten kweken is dus mogelijk in droge zomers, maar er is een risico op bruinrot in regenachtige zomers. Als je kunt, moet je San Marzano in een kas kweken.
Zorg
Mulch de planten goed met compost, stro of folie zodat regen- of irrigatiewater geen schimmelsporen op de bladeren kan spatten. Knijp de tomaten regelmatig uit en bind ze losjes vast aan een stok voor een stabiele groei.
San Marzano in de keuken
Het is een ideale salade tomaat en de perfecte variëteit voor het koken van tomatensaus. De voedingsindustrie zweert bijvoorbeeld bij San Marzano als het gaat om tomaten in blik.
San Marzanos hebben bijna geen zaadjes, zijn niet waterig maar hebben stevig, zoet vruchtvlees. De tomaten ontwikkelen hun volle smaak pas als ze gekookt worden!
Overigens geloven de Napolitanen duidelijk dat alleen San Marzano-tomaten geschikt zijn voor een echte Napolitaanse pizza.
PS. Als het je niet lukt om je eigen tomaten in de tuin te kweken, kun je het hele jaar door echte San Marzanos van Vesuvius vinden in de Gustini-winkel.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment