- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Porchetta – Kan korst een zonde zijn?
Porchetta is een typisch gerecht in Midden- en Noord-Italië. Het is een rustiek, knapperig rolgebraad. Het is traditioneel sterk gekruid en gemaakt van een heel varken. Aan het spit geroosterde porchetta wordt traditioneel geserveerd op plaatsen waar veel mensen samenkomen, zoals dorpsfeesten of markten. Het is echt straatvoedsel.

De oorsprong van geroosterd varkensvlees
Lazio, Umbrië, Abruzzen of de Marken? De oorsprong van het recept voor porchetta is onduidelijk. Wat wel zeker is, is dat er twee traditionele manieren zijn om het te bereiden. In het zuiden van Toscane, de Castelli Romani en enkele andere gebieden in Midden-Italië wordt de specialiteit gekruid met rozemarijn. In Umbrië, de Marche en Romagna wordt het gebraad op smaak gebracht met wilde venkel. Of het nu met rozemarijn of venkel is, de smaak is gewoon heerlijk.
De porchetta bereiden
Het recept is vergelijkbaar met dat voor speenvarken. Naast rozemarijn en venkel worden soms ook hele knoflookteentjes, gehakte lever of zure kersen en amandelen aan de vulling toegevoegd. Het gebraad wordt dan opgerold en dichtgebonden en op een spies gestoken. Volgens de traditie wordt de porchetta geroosterd in een houtoven. De heerlijk knapperige korst ontwikkelt zich na ongeveer 5 uur.
Heerlijke tip voor knapperige porchetta
In Italië wordt porchetta altijd gegeten in een panino, of broodje. De specialiteit is te vinden in macelleria (slagerijen) door het hele land en kan ook thuis worden gegeten. Om de smaken thuis echt tot ontwikkeling te laten komen, kun je het vlees het beste een uur voordat je het gaat eten uit de koelkast halen.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment