- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Lycopeen – maakt van tomaten supervoeding
Lycopeen laat groenten gloeien en houdt je gezond. Lees hier hoe je gemakkelijk je conditie kunt verbeteren met de plantaardige krachtstof uit tomaten en andere groenten!

Lycopeen is een geweldige stof voor iedereen die met weinig moeite iets goeds voor zijn gezondheid wil doen. De plantaardige krachtstof is goedkoop, makkelijk te verkrijgen en je kunt er geen overdosis van nemen. Rauwe tomaten bevatten echter relatief weinig van de gezonde antioxidant. >>> De concentratie is vooral hoog in tomaten in blik, tomatensauzen en tomatenpuree. Je vindt ook een handgeselecteerde selectie Italiaanse tomaten in onze winkel.
Wat is lycopeen?
Lycopeen is een carotenoïde en is een secundaire plantaardige stof. Het is de rode kleurstof die fruit en groenten hun felrode of oranje tinten geeft. Lycopeen zit in bijzonder hoge dosissen in alle tomatenproducten. De kleurstof komt echter ook in lagere concentraties voor in rozenbottels, watermeloen, papaja, groene asperges, wortelen en roze grapefruit.

Lycopeen laat tomaten rood gloeien
Wat doet lycopeen in mijn lichaam?
De secundaire plantaardige stof vangt vrije radicalen. Onderzoek heeft aangetoond dat de carotenoïde het lichaam kan helpen om kanker af te weren (bijv. prostaatkanker) en ook hartaanvallen kan voorkomen.
Hoeveel lycopeen bevat een tomaat?
Een stukje rauwe tomaat bevat bijvoorbeeld 500 microgram, terwijl een gedroogde tomaat ongeveer 950 microgram bevat. Daarentegen bevat 250 ml tomatensap 22.000 microgram en een half blik tomaten maar liefst 27.200 microgram. Lycopeen ontwikkelt zijn gezondheidsbevorderende effect dus beter in gekookte tomaten.
Om ervoor te zorgen dat de antioxidant zijn werking in het lichaam beter kan ontwikkelen, moet het altijd samen met wat vet worden geconsumeerd. Je moet echter geen bijzonder vetrijk dieet gaan volgen alleen om de absorptie te verbeteren. Een beetje olijfolie in je tomatensaus of hier en daar een gedroogde tomaat in olie als tussendoortje zijn ideaal.
Hoeveel lycopeen heeft mijn lichaam per dag nodig?
Edward Giovanucci is professor aan de Havard School of Public Health. Hij beveelt 10.000 microgram van de fytochemische stof per dag aan. Een half blikje tomaten of een groot glas tomatensap voldoet hier zeker aan.

Gekookte tomaten bevatten meer lycopeen
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment