- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Limoncello: een bar voor de favoriet onder de likeuren
Limoncello - dat is geconcentreerde citroen in een glas - met ijs. In Zuid-Italië weten de mensen hoe ze zich moeten verfrissen en afkoelen op een warme zomeravond. Waarom open je geen limoncello bar op je volgende feestje? Het wordt gegarandeerd een hoogtepunt.

Limoncello! Oh Limoncello! Het is gewoon liefde… IJskoud geserveerd is het een heerlijk fruitige verfrissing op een warme zomerdag. In Italië wordt het meestal geserveerd als aperitief of digestief. Aan de Amalfikust wordt het in ijskoude keramische kopjes geschonken. De piepende gele likeur wordt daar ook vaak gebruikt bij de bereiding van taarten, ijsjes en andere desserts.
Maar vandaag hebben we iets anders in gedachten! We zetten de likeur in het middelpunt en maken een limoncello bar! Dit is echt een speciaal idee voor als er gasten langskomen. Ideaal voor een feest of een party.
- 1 Tabel, of een bar
- 1 wit tafelkleed
- 1-2 Waterdispenser, of decoratieve waterkannen
- Glazen schalen
- Wimpelketting
- Naamkaartjes
- Champagnekoeler of grote decoratieve kom
- Decoratieve elementen naar smaak, z. bijv. vazen met bloemen, kruidenpotjes, waxinelichtjes
- Borrelglazen
- Lange glazen
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Leg de deken over de tafel.
- Step 2Label de naamkaartjes met ingrediënten die later in kommen worden aangeboden, bijvoorbeeld ijs, munt, schijfjes citroen.
- Step 3Snijd drie citroenen in partjes en pluk een handvol muntblaadjes. Doe de schijfjes, muntblaadjes en ijs elk in een schaal en zet ze op de eerste rij van je bar. Leg de naamkaartjes erbij.
- Step 4Zet een tweede rij achter de kleine schaaltjes met de Limocello-flessen, de Prosecco en de waterdispensers. De longdrinkglazen kunnen ook in deze rij worden geplaatst.
- Step 5Je kunt ook citroenschijfjes of munt aan de waterdispensers toevoegen als smaakmaker. Het ziet er bijzonder aantrekkelijk uit als je de dispensers op een voetstuk plaatst. Wij hebben hiervoor een houten boomstam gebruikt.
- Step 6Vul de champagnekoeler met ijs en zet borrelglaasjes gevuld met Limoncello bovenop het ijs. Zet nu de koeler op de bar (of op een bijzettafeltje, zoals wij hebben gedaan)
- Step 7Versier nu de tafels met potten kruiden, bloemen, verse citroenen en grissini, die je in glazen presenteert.
De heldere citroenlikeur uit Amalfi, Sorrento & Co.
De productie van limoncello in Italië is van nature geconcentreerd in gebieden waar geschikte citroenen groeien: van Sorrento tot de Amalfikust, aan de Golf van Napels en op de eilanden Ischia, Capri en Procida. Indrukwekkende citroenen groeien ook op Sicilië, Apulië en Sardinië.
De legendarische citroenen uit Sorrento voor limoncello, die je kunt kopen bij Gustini, groeien aan takken direct boven de blauwe zee. Ze zijn ongelooflijk fruitig en ruiken hemels. Ze slaan extra citroenolie op in hun dikke, zongele schil. De variëteit heet Femminello St Teresa en staat bekend als Sorrento citroen.
Productie van limoncello
Bij het maken van citroenlikeur wordt de schil (het is heel belangrijk om alleen de gele schil te gebruiken en niet de bittere witte laag eronder) geweekt in 95 procent alcohol. De schil van ongeveer vijf grote citroenen is nodig om één liter likeur te maken. De citroenolie komt vrij door de alcohol en geeft de likeur een rijke gele kleur. De alcohol wordt vervolgens gemengd met simpele siroop.
De Limoncello Bar in beeld

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment