- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Italiaanse kerstkoekjes – torrone, pannetone en co.
Welke zoete lekkernijen worden in Italië aan de kersttafel geserveerd? We namen vijf Italiaanse specialiteiten onder de loep.

De feestdagen staan voor de deur en de verleidelijke geur van dennennaalden, kaarsen, mandarijnen, kaneel en vanille hangt in de lucht. Het is duidelijk dat Kerstmis de zoetste tijd van het jaar is. Op de kerstmarkten wemelt het van de zoete lekkernijen: Geroosterde amandelen, gekonfijte appels, geglazuurde Baumkuchen en koekjes in alle vormen en kleuren sieren de etalages van de marktkraampjes. Maar wat eten de mensen in Italië in de kersttijd? Ik wil je graag laten kennismaken met enkele traditionele Italiaanse kerstspecialiteiten. Misschien ontdek je wel een of twee ideeën voor je kersttafel…

Geurige panforte
Panforte komt oorspronkelijk uit Siena in Toscane en lijkt op Duits fruitbrood. Panforte heeft een ongelooflijk knus, kruidig aroma dat je meteen aan Kerstmis doet denken. Geen wonder, want Panforte heeft letterlijk alles: oosterse specerijen zoals koriander, nootmuskaat, kruidnagel, honing en kaneel prikkelen de neus en het gehemelte. De fruittaart bestaat ook uit verschillende noten, vijgen en andere gekonfijte vruchten. Serveer Panforte met een sterke espresso of een zoete dessertwijn.
Pluizige panettone
De traditie van panettone gaat meer dan een half millennium terug. Vandaag de dag is de Italiaanse kerstcake het equivalent van kerststollen. Deze luchtige, zachte cake wordt gemaakt van water, bloem en gist, plus boter, verse eieren en gekonfijte citrusvruchten. Hij wordt meteen na het bakken ondersteboven opgehangen. Op deze manier behoudt het zijn koepelvorm en luchtigheid. De Milanese specialiteit ontvouwt zijn boteraroma’s vooral na kort opwarmen. Een sprankelende mousserende wijn wordt aanbevolen bij panettone.


Smelt-in-de-mond gianduiotti
Gianduiotti is een nougatpraline uit Turijn gemaakt met hazelnoten uit Piemonte. In het midden van de 19e eeuw verhoogde de regering de belastingen op luxegoederen zoals cacao. Daarom besloten de lokale chocoladefabrikanten om hazelnoten uit de regio toe te voegen aan hun recepten. De naam Gianduiotti is geïnspireerd op de folkloristische carnavalsfiguur Gianduja, die aan het einde van de 18e eeuw werd gecreëerd door de poppenfabrikant Gian Battista Sales. Op een dag deelde Gianduja de kleine hapjes uit op het carnaval van Turijn: ze waren erg populair bij de feestvierders en werden meteen vernoemd naar Gianduja. Vandaag de dag zijn de nougat pralines ook een populaire zoete lekkernij tijdens de kerstperiode.
Krokante struffoli
In Napels zijn struffoli een traditioneel onderdeel van elke kersttafel. De marmeren ballen zijn ook bekend in Calabrië (Scalilli) en Abbruzzo (Cicerchiata). De oorsprong van struffoli ligt echter in Griekenland, waar de goudgele parels in veel oude geschriften worden genoemd. Bovendien werd Napels gesticht door Griekse kolonisten en maakte het deel uit van het oude “Magna Graecia”. Het deeg bestaat uit bloem, eieren, boter, suiker en sinaasappelschil en wordt krokant gebakken in zonnebloemolie. Na het afkoelen worden de balletjes bedekt met een laagje honingglazuur en vervolgens gegarneerd met liefdesparels en gekonfijt fruit.


Sneeuwwitte torrone
Torrone staat ook bekend als witte noga. Het kwam oorspronkelijk met de Moren naar Spanje en reisde van daaruit naar Italië. Torrone is er in twee soorten: knapperig en stevig (friabile) en romig en zacht (morbido). In principe bestaat de crème van torrone alleen uit weidebloesemhoning en eiwit. Het eiwit wordt opgeklopt en samen met de honing zachtjes verwarmd en geroerd in een grote koperen ketel (tot zes uur, afhankelijk van de gewenste hardheidsgraad). Zodra de juiste consistentie is bereikt, worden pistachenoten, hazelnoten of amandelen toegevoegd. Het afgewerkte torrone-mengsel wordt dan in een houten vorm geperst en op maat gesneden. Het laagje wafels dat de torrone omhult, is typisch voor de Italiaanse torrone.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment