- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Caponata – De ratatouille van Sicilië
Caponata is het belangrijkste groentegerecht uit de Siciliaanse keuken. Het belangrijkste ingrediënt in een klassieke caponata is aubergine. Wie denkt dat aubergines niet lekker zijn, moet zeker eens caponata proberen! Naast de paarse aubergines spelen rode en groene paprika's, grote milde groente-uitjes uit Giarratana en jonge selderijstengels de belangrijkste culinaire rollen.

Table of contents
Caponata is het belangrijkste groentegerecht uit de Siciliaanse keuken. Het belangrijkste ingrediënt in een klassieke caponata zijn aubergines. Iedereen die denkt dat aubergines niet lekker zijn, moet ze zeker eens proberen! De samenstelling is vergelijkbaar met de Franse ratatouille. Naast de paarse aubergines spelen rode en groene paprika’s, grote milde Giarratana uien en jonge selderijstengels de belangrijkste culinaire rollen.
Het moet zoet en zuur zijn
Eerst moet de caponatabakker al het hakwerk doen! Daarna worden de smaakvolle groenten afzonderlijk gebakken in veel olijfolie. Als ze gaar zijn, worden ze allemaal gekarameliseerd in een pan met suiker en afgeblust met een groot glas witte wijnazijn. Voeg nu een paar lepels verse, gearomatiseerde tomatensaus toe. Gezouten kappertjes en grote, zachte sultana’s versterken de zoetzure smaak. De caponata wordt vervolgens gestoofd tot hij een romige consistentie heeft. Op het einde wordt het gerecht bestrooid met verse basilicum en/of peterselie.
Caponata – Het recept uit Sicilië
Op Sicilië heeft elke familie zijn eigen recept: soms worden er olijven, courgettes of broodkruimels aan toegevoegd, soms oregano, honing of pijnboompitten. Er kan zelfs een pure chocoladesaus bij. Het vegetarische en soms zelfs veganistische gerecht laat alle rijkdom van de Siciliaanse moestuin zien. Bewaard in potten breng je met dit gerecht de smaak van de zomer naar het koude seizoen. De mix van zoete en zure smaken laat duidelijk de invloed van de Arabische keuken zien.
Het bijzondere aan caponata is zijn veelzijdigheid. Het smaakt heerlijk op geroosterd brood, het kan koud of warm worden geserveerd als klein bijgerecht bij bistecca of pollo all diavolo of stokvis en het is zeker een hit op een antipastoschotel.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment