- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Tomaat mozzarella – salade Caprese
Een gedicht, plakje voor plakje! Een tomaat en mozzarella salade is zo simpel, maar zo ongelooflijk lekker! Hier vind je het originele recept, tips om hem heerlijk te laten smaken en ideeën om ook in de herfst en winter van caprese te genieten.

Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Snijd de gewassen tomaten in plakjes van 5 millimeter dik.
- Step 2Snijd ook de mozzarella in plakjes van 5 millimeter dik.
- Step 3Leg een plakje tomaat, een plakje mozzarella en basilicumblaadjes, een plakje tomaat, een plakje mozzarella enzovoort, om en om op vier borden.
- Step 4Besprenkel de borden met olijfolie en bestrooi met zout. Serveer!
Heb je vragen over dit recept voor Tomaten Mozzarella of wil je jouw persoonlijke kooktruc met ons delen? Schrijf dan snel een reactie hieronder!
Wij Duitsers zijn dol op caprese, of zoals we vaak zeggen: tomaat en mozzarella. De smaak van deze salade in de Italiaanse nationale kleuren heeft echter vaak weinig te maken met het heerlijke Italiaanse origineel in dit land.
Maar waarom smaakt het zo goed in Italië? Nou, dat komt door de kwaliteit van de ingrediënten… Italianen gebruiken gewoon geen waterige kastomaten (vooral niet in de winter), rubberachtige mozzarellabolletjes en liters goedkope balsamicoazijn.
Tomaten Mozzarella – Insalata Caprese
Caprese maakt deel uit van de beroemde Napolitaanse culinaire traditie. Geen wonder, want de beste tomaten in Italië komen uit deze regio rond de Vesuvius en dit is ook de geboorteplaats van mozzarella. De naam komt van het lokale eiland Capri – hoewel de salade Caprese waarschijnlijk op het vasteland is uitgevonden.
Caprese is een salade die vooral in de zomer wordt geserveerd, zelfs op Capri. Wanneer de tomaten echt rijp zijn. Dit zijn meestal San Marzano tomaten of tomaten van de Re Umberto detto Fiascone variëteit, die ook van het Sorrento schiereiland komt en wordt beschouwd als de moeder van San Marzano.

Tomaat en mozzarella – Originele ingrediënten
Minder is meer is het geheim van de caprese smaak. De ingrediënten zijn hanteerbaar, maar ze moeten van eersteklas kwaliteit zijn! Het origineel bevat:
- Perfect gerijpte tomaten
- Buffelmozzarella (of mozzarella fior di latte)
- verse basilicumblaadjes
- Extra vierge olijfolie
- Zout
Minder vaak worden ingrediënten zoals oregano of zwarte peper aan het gerecht toegevoegd. Caprese wordt soms geserveerd als een salade in blokjes in plaats van een schijf.
Hoe verder je je verwijdert van de wieg van de schotel, hoe meer variaties je zult vinden.
- Caprese met burrata
- Caprese met zongedroogde tomaten
- Caprese met pesto
- Caprese met balsamicoazijn
- Caprese met zwarte olijven
Seizoensgebonden capresevariaties
Zoals hierboven vermeld, hangt de fantastische smaak van caprese af van de ingrediënten: verse, peperige olijfolie, sterke groene basilicum, romige, zachte mozzarella en zonovergoten tomaten.
Echt goede tomaten vind je in ons deel van de wereld echter alleen van juni tot oktober op de markt. Maar dat betekent niet dat je deze geweldige en snel te bereiden starterssalade de rest van het jaar moet missen.
Vervang de tomaten in bovenstaand recept gewoon door schijfjes perzik, mango, bloedsinaasappel of pruimen! Bieten zijn ook fantastisch!

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment