- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Vitello Tonnato – Italiaans recept
Vitello tonnato (van het Italiaanse vitello voor kalfsvlees en tonno voor tonijn) is een typisch Piemontees gerecht dat koud wordt geserveerd. Het bestaat uit dunne plakjes kalfsvlees bedekt met een saus van tonijn, eigeel, ansjovis, kappertjes, olijfolie en citroensap. Vitello tonnato is een van de klassieke antipasti van Italië. Probeer het zelf!

Table of contents
- Kooktouwtje, om het vlees in vorm te brengen
- Vleesthermometer
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Bind het vlees in een ronde vorm, kruid het aan alle kanten met zout en bak het in olie.
- Step 2Steek een thermometer in het vlees! Gaar het vervolgens 45 – 50 minuten in de oven op 100° C ventilator. Het is klaar als een kerntemperatuur van 55° C is bereikt.
- Step 3Laat het gekookte vlees afkoelen en een nacht rusten in de koelkast.
- Step 4Zet de olie aan de kant. Doe de overige ingrediënten in een blender en mix tot een homogeen mengsel.
- Step 5Meng nu druppelsgewijs de olie erdoor.
- Step 6Als de tonijncrème te dik wordt, kun je hem verdunnen met een paar druppels water.
- Step 7Snijd de kalfszadel in zo dun mogelijke plakjes.
- Step 8Smeer een dun laagje tonijnsaus op elk bord. Schik er vervolgens een paar plakjes kalfslende op.
- Step 9Schep een beetje tonijncrème over de plakjes en zet de rest in een schaal op tafel.
- Step 10Garneer het gerecht met kappertjes, peper, olie en rucola.
Waar Vitello Tonnato vandaan komt
Waarschijnlijk komt het uit Cuneo in Piemonte. Lombardije, Veneto en Emilia-Romagna zijn echter ook mogelijke oorsprongen. Vitello tonnato is stevig verankerd in het culinaire geheugen van al deze regio’s.
De eerste verwijzingen naar het gerecht in zijn oorspronkelijke samenstelling dateren uit de 18e eeuw. Oorspronkelijk bevatte het recept geen tonijn. Het werd waarschijnlijk “tonnato” genoemd omdat het vlees gekookt werd op de manier van tonijn.
Pellegrino Artusi, de grote fijnproever en grondlegger van de Italiaanse nationale keuken, presenteerde het gerecht in zijn moderne versie in zijn boek “La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene”, gepubliceerd in 1891.
Naast de wijdverspreide koude versie was vroeger ook een warme versie erg populair, vooral in Lombardije.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment