- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Spaghetti aglio e olio – Italiaans recept
Elke Italiaan weet hoe hij spaghetti aglio olio moet maken, zelfs Italianen die niet weten hoe ze moeten koken. Deze heerlijke pasta met aglio (knoflook), olio (olijfolie) en peperoncino (Spaanse peper) is ideaal voor een snelle maaltijd. In Italië is het gerecht ook erg populair na een feestje als pasta di mezzanotte.

- 400 g Spaghetti
- 4 Knoflookteentjes
- 1 Spaanse peper, rood
- 2 Stam Bladpeterselie
- 1 EL Boter
- 100 ml Olijfolie
- 50 g Parmezaanse kaas, geraspte
- 40 g Zout
- zwarte peper
- 1 Pasta pot
- 1 Pan
- 1 Soeplepel
- 1 Pasta zeef
- Pepermolen
- Parmezaanse rasp
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Breng in een grote pan 4 liter water met het zout aan de kook. Kook de spaghetti beetgaar volgens de aanwijzingen op de verpakking.
- Step 2Pel de teentjes knoflook. Snijd vervolgens in dunne, gelijkmatige plakjes en zet apart.
- Step 3Snijd nu de Spaanse peper in fijne ringen en zet ook apart. (Opmerking: Als u een mildere hitte wilt, snijdt u de peper in de lengte doormidden en verwijdert u de zaadjes voordat u de peper snijdt).
- Step 4Pluk de peterselieblaadjes van de steeltjes en hak fijn.
- Step 5Verhit 100 ml olijfolie in een grote pan. Als je het handvat van een houten lepel erin houdt en er bellen ontstaan, is de olie heet genoeg om de kruiden in te bakken.
- Step 6Voeg de knoflook toe aan de pan en bak deze, onder voortdurend roeren, tot hij bijna lichtbruin is. Voeg nu de Spaanse peper toe en bak 5 seconden mee, gevolgd door de peterselie die ook 5 seconden meebakt. Blus alles af met een halve pollepel pastakookwater. Als de spaghetti nog niet gaar is, zet de saus dan op een heel laag vuurtje.
- Step 7Giet de gekookte spaghetti af, voeg toe aan de kruidenolie in de pan en meng goed. Roer er een eetlepel koude boter door en laat smelten voor een goed bindend effect.
- Step 8Serveer de pasta op borden, breng op smaak met versgemalen peper en bestrooi met Parmezaanse kaas.

Het originele recept uit Napels
Dit populaire pastagerecht komt uit Napels, waar het een van de typische en traditionele recepten is naast spaghetti puttanesca en spaghetti vongole. Aglio e olio maakt al heel lang deel uit van de cucina piccina in Napels. Piccina betekent kleine keuken en beschrijft de keuken van de armen. In principe is aglio e olio een afgeslankte versie van spaghetti vongole – zonder de vongole.
Vandaag de dag is het recept nog steeds zo populair omdat het heel snel en gemakkelijk te maken is. Het is ook praktisch omdat het nog steeds alleen bestaat uit ingrediënten die niet veel kosten en altijd in de voorraadkast liggen. Om het echt lekker te laten smaken, moeten de weinige ingrediënten wel van goede kwaliteit zijn: extra vierge olijfolie en verse knoflook.
Hoewel er zo weinig ingrediënten zijn, zijn er veel variaties op het recept. Het begint met het snijden van de knoflook. Je kunt dunne plakjes, fijne staafjes of zelfs een knoflookpers gebruiken. Je kunt recepten vinden met of zonder peterselie, met of zonder parmezaan, enz. De bekendste variatie is ongetwijfeld aglio, olio e peperoncino, waarbij chilipeper gewoon aan de pasta wordt toegevoegd.
Naast de klassieke spaghetti passen ook andere lange, dunne pastavormen goed bij dit gerecht, zoals vermicelli of linguine.


Drankadvies voor spaghetti aglio e olio
Een sterke rode Primitivo uit Puglia past heel goed bij deze pastaklassieker, maar een Pinot Grigio is ook perfect. Als je niet van wijn houdt, serveer dan een koele Birra of Chinotto, de cola-achtige Italiaanse limonade met de smaak van bittere sinaasappel.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment