Risotto recept – basisrecept uit Italië

Het basisrecept voor risotto kent eindeloze variaties Met ons basisrecept kun je een romige, glanzende, sneeuwwitte risotto bereiden. Deze risotto bianco is een van de primi piatti in Italië, wat betekent dat het wordt geserveerd als een klein, op zichzelf staand voorgerecht. Het is echter ook een heel goed bijgerecht, bijvoorbeeld bij stoofschotels of Italiaanse […]

From Jens 3 Min Reading time

Risotto recept – basisrecept uit Italië

Recept afdrukken
3
Met ons basisrecept kun je een romige, glanzende, sneeuwwitte risotto bereiden. Deze is een van de primi piatti in Italië, wat betekent dat het wordt geserveerd als een klein, op zichzelf staand voorgerecht. Het is echter ook een heel goed bijgerecht, bijvoorbeeld bij stoofschotels of Italiaanse worstjes.
4
Ingrediënten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 35 minuten

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Breng de groentebouillon aan de kook. Het moet echt heet zijn.
  2. Step 2
    Pel de sjalotten en snijd ze in blokjes.
  3. Step 3
    Verhit de olijfolie in een pan en fruit de sjalotten. Wanneer ze doorschijnend worden, voeg je de rijst toe en bak je deze 1-2 minuten mee.
  4. Step 4
    Giet de wijn erbij en laat sudderen tot hij bijna is ingekookt.
  5. Step 5
    Voeg een pollepel groentebouillon toe aan de risotto en laat sudderen. Herhaal dit tot alle bouillon is gereduceerd en de rijstkorrels binnenin beetgaar zijn. Roer steeds opnieuw.
  6. Step 6
    Als de laatste lepel bouillon in de risotto zit, roer je de geraspte Parmezaanse kaas en de boter erdoor om de rijst romig en glanzend te maken.
  7. Step 7
    Breng op smaak met zout en peper.
  8. Step 8
    Tip: We raden aan om de risotto pas helemaal aan het einde op smaak te brengen met zout en peper. De Parmezaanse kaas en de bouillon voegen al zoveel smaak toe dat het gerecht soms helemaal geen zout meer nodig heeft.
Do you like the recipe?
Carnaroli Reis
Carnaroli – risottorijst

Met de ‘Koning van de Rijst’ tover je romige risotto’s tevoorschijn met korrelige, beetvaste rijst. De middelgrote rijstkorrel heeft uitstekende kookeigenschappen en absorbeert de smaken van specerijen bijzonder goed.

Risottorijst

Ideale rijstsoorten voor het risottorecept

Niet elke rijstkorrel is goed voor risotto. Met langkorrelige rijst zoals basmati of jasmijn kom je niet ver met risotto. De standaard voorgekookte rijst in de kookzak is ook niet geschikt. Risotto moet worden gemaakt met rondkorrelige rijst, omdat dit de enige rijst is die het benodigde zetmeel heeft om de risotto uiteindelijk echt romig te maken.

Ideale en originele Italiaanse rijstsoorten zijn Carnaroli, Arborio, Vialone Nano of Baldo. Als je precies wilt weten welke rijst geschikt is voor welke risotto , kijk dan hier!

Het basisrecept voor risotto kent eindeloze variaties

Met ons basisrecept kun je een romige, glanzende, sneeuwwitte risotto bereiden. Deze risotto bianco is een van de primi piatti in Italië, wat betekent dat het wordt geserveerd als een klein, op zichzelf staand voorgerecht. Het is echter ook een heel goed bijgerecht, bijvoorbeeld bij stoofschotels of Italiaanse worstjes.

Risotto is ook een op zichzelf staand hoofdgerecht in een handomdraai dat iedereen zal vullen. Combineer het recept gewoon met je favoriete ingrediënten. Er zijn geen grenzen aan je verbeelding! In Italië vind je combinaties met saffraan (risotto alla milanese), met zeevruchten, met tomaten, met spinazie en gorgonzola, met eekhoorntjesbrood, truffels of venkel, met asperges, pompoen of radicchio…

Probier Kürbis Risotto

Risotto: een kwestie van consistentie

Risotto wordt traditioneel gekookt in een grote, open pan terwijl je roert. Ons basisrecept geeft je de richtlijnen voor een gerecht dat zeker zal lukken. De exacte consistentie van je risotto is echter een kwestie van smaak. Over het algemeen is het vrij eenvoudig.

Als de risotto te droog dreigt te worden, voeg je gewoon wat meer bouillon toe. Als je wilt dat het nog vloeibaarder wordt, voeg je gewoon nog een beetje bouillon toe. In Italië heet dit “all onda”, of golvend.

Romige risotto
Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.67 van 3 stemmen (3 beoordelingen zonder commentaar)
Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields