- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Recepten met burrata
Wat is burrata? Mozzarella ligt nu letterlijk op ieders lippen, maar recepten met burrata zijn minder bekend. Burrata is verwant aan mozzarella. Ik noem ze verwant omdat ze allebei worden gemaakt volgens de filata-methode. Dit houdt in dat je de wrongel een tijdje laat rusten, dan uit de wei haalt en er water van ongeveer […]

Wat is burrata?
Mozzarella ligt nu letterlijk op ieders lippen, maar recepten met burrata zijn minder bekend. Burrata is verwant aan mozzarella. Ik noem ze verwant omdat ze allebei worden gemaakt volgens de filata-methode. Dit houdt in dat je de wrongel een tijdje laat rusten, dan uit de wei haalt en er water van ongeveer 80°C overheen giet. De resulterende massa wordt dan gekneed, geroerd en getrokken en tot een deeg gevormd. Vervolgens worden de handzame stukjes uit het deeg geplukt, waarvan bijvoorbeeld mozzarella di bufala (als het eerder waterbuffelmelk was) of burrata of scamorza worden gemaakt. Het bijzondere aan burrata is echter de stroperige kern gemaakt van roomkaas en room. Vroeger werd burrata gebruikt om boter langer vers te houden; het omhulsel van mozzarella hield de boterkern koel.
Eenvoudige receptideeën met burrata
Maar wat kun je met burrata doen? Omdat je het vers moet gebruiken, moet je goed nadenken over welke recepten je met burrata wilt maken voordat je het koopt.
Burrata is verrassend veelzijdig. Je kunt het bijvoorbeeld gewoon toevoegen aan een tomatensalade met basilicum, net als mozzarella. Of een romige artisjokkenpesto: hiervoor heb je 1 kopje basilicum, 1/4 kopje pijnboompitten, 2 el sjalotjes, ½ potje artisjokharten in olie, zout en peper, 2 el knoflook, ¼ kopje geraspte Parmezaanse kaas en ¼ burrata nodig. Meng alles met een mixer en serveer met pasta of op bruschetta.
Verfijnde recepten met burrata
Van onze reis naar de geboorteplaats van burrata, Puglia, hebben we drie verfijndere recepten met burrata meegenomen. Ze werden voor ons bereid door topkok Angelo Sabatelli, die de recepten naderhand aan ons onthulde. Alle recepten zijn te vinden in onze receptencollectie. De eerste gang was Mozzarella di burrata e ricotta con pomodori canditi ed erbe (mozzarella met burrata en ricotta vulling, met gekonfijte tomaten en kruiden), gevolgd door Risotto met burrata, melanzane arrostite e gamberi rossi (risotto met burrata, geroosterde aubergine en rode garnalen). Een heerlijke combinatie met de garnalen! Als dessert hadden we vervolgens Burrata, miele e amarene (burrata met honing en amarenakersen). Een zoete traktatie waar je het beste van kunt genieten zonder aan de calorieën te denken.
Ik hoop dat ik je op ideeën heb gebracht en wens je bon appétit!
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment