- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Recept voor Italiaanse chocoladesalami / Cold dog
Koude hond uit Italië: Salame di Cioccolata Ja, je leest de titel goed. Het recept van vandaag resulteert in chocoladesalami. De combinatie klinkt op het eerste gezicht misschien vreemd, maar zoals de titel laat zien, is het eigenlijk een soort koude hond. En dat kan alleen maar smakelijk zijn, toch? Tenzij je niet weet wat […]

Koude hond uit Italië: Salame di Cioccolata
Ja, je leest de titel goed. Het recept van vandaag resulteert in chocoladesalami. De combinatie klinkt op het eerste gezicht misschien vreemd, maar zoals de titel laat zien, is het eigenlijk een soort koude hond. En dat kan alleen maar smakelijk zijn, toch?
Tenzij je niet weet wat koude hond is. Deze “no-bake cake” is bekend onder vele andere namen zoals Lukullus, Wandsbecker Speck of Kalte Schnauze en wordt bereid door een laag chocolade-kokosvetcrème afgewisseld met boterkoekjes in een broodvorm te leggen.
De vulling van de salami bestaat traditioneel uit koekjes. Maar noten zoals pistachenoten of hazelnoten smaken ook fantastisch!
Chocolade salami of Italiaans Salame di cioccolata bestaat uit soortgelijke ingrediënten, maar heeft de vorm van een salami. Deze caloriebom is vooral populair in de landelijke gebieden van Lombardije en Emilia-Romagna.
De bereiding zelf is vrij snel, maar de salami moet een paar uur in de koelkast rusten tot hij is uitgehard.
Ingrediënten voor chocoladesalami
- 300 g boterkoek
- 150 g boter
- 100 g pure chocolade
- 100 g suiker
- 2 eieren
- 30 ml Vin Santo
- 40 g geraspte citroenschil
Je hebt ook een kom nodig om de chocolade in te smelten, een om de boter in te verwarmen en een mengkom. Je hebt ook een steelpan nodig om de chocolade te smelten, een elektrische mixer en huishoudfolie.
Bereiding van de chocoladesalami
- Snijd eerst de boter in stukjes en verwarm tot kamertemperatuur.
- Breek de chocolade in stukjes en smelt in de kom boven een heet waterbad. Wanneer de chocolade volledig gesmolten is (af en toe roeren), zet je hem opzij en laat je hem lichtjes afkoelen.
- Doe de koekjes in een grote kom en plet ze met de achterkant van een eetlepel. De kruimels vormen dan de “vette stukjes” van de salami.
- Klop de boter enkele seconden met een mixer. Voeg geleidelijk en al mixend de suiker en eieren toe.
- Blijf even roeren en voeg dan de chocolade toe. Blijf roeren.
- Voeg de rum toe en roer een paar seconden.
- Voeg de inhoud van deze kom toe aan de koekkruimels (spatel de citroenschil erdoor) en kneed met een lepel tot alle koekkruimels bedekt zijn met chocolade.
- Vorm het deeg tot een salami en verpak het in huishoudfolie. Sluit de zijkanten en laat een paar uur rusten in de koelkast.
- Na een paar uur kan de chocoladesalami in plakjes gesneden en geserveerd worden.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment