Radicchio risotto – origineel recept uit Italië

Risotto met radicchio is een typisch gerecht uit de streek rond Treviso, in het noorden van Italië. Het is vrij eenvoudig te bereiden en voegt een vleugje kleur toe aan je bord in de herfst en winter. Risotto met radicchio is perfect voor een maaltijd met vrienden of familie. Radicchio, met zijn prachtige karmijnrode bladeren […]

From Jens 2 Min Reading time

Risotto met radicchio is een typisch gerecht uit de streek rond Treviso, in het noorden van Italië. Het is vrij eenvoudig te bereiden en voegt een vleugje kleur toe aan je bord in de herfst en winter. Risotto met radicchio is perfect voor een maaltijd met vrienden of familie.

Radicchio, met zijn prachtige karmijnrode bladeren en sneeuwwitte nerven, scoort hoog met zijn delicate bittere smaak. In risotto wordt de bittere smaak van de radicchio verzacht door de boter en Parmezaanse kaas. De textuur is zacht en bijzonder aangenaam. De rokerige smaak van spek past er perfect bij.

Radicchio risotto met spekchips

Personen: 4

Werktijd: 50 min

Moeilijkheidsgraad: gemiddeld

Ingrediënten

  • 200 g radicchio
  • 1x middelgrote ui
  • 1x knoflookteen
  • 2 el olijfolie
  • 100 ml rode wijn
  • 250 g risottorijst, Carnaroli
  • 1 liter kippenbouillon
  • 80 g plakjes bacon
  • 2 el boter
  • 30 g Parmigiano Reggiano, 36 mesi
  • Zout en peper

En zo eenvoudig is het

  1. Was de radicchio goed en snijd in reepjes. Fruit de fijngesneden ui en knoflook in olijfolie. Voeg nu de radicchio toe en blus af met rode wijn. Laat de rode wijn volledig inkoken.
  2. Voeg de risottorijst toe aan de pan en bak de korrels kort. Giet geleidelijk de hete kippenbouillon erbij zodat de rijst net bedekt is. Het geheel moet zachtjes sudderen en de vloeistof moet inkoken, onder voortdurend roeren. Zodra de vloeistof verdampt is, voeg je nog een pollepel bouillon toe en herhaal je dit proces voor in totaal 20 minuten.
  3. Leg de spekreepjes in een pan zonder olie en verhit tot een gemiddelde temperatuur. De spekreepjes hebben wat tijd nodig om het vet los te laten en knapperig te worden. Bak de bacon 4 minuten aan elke kant.
  4. Voeg als laatste koude boter en Parmigiano Reggiano toe aan de risotto. Roer nogmaals goed door. Serveer de risotto op een bord met de krokante spekreepjes.

Onze tip: We raden Pietronello Rosso Toscana aan om de risotto mee af te blussen en natuurlijk voor een paar slokjes tijdens het koken. Als je voor vegetariërs kookt, kun je het spek gewoon weglaten. Of vervang het door walnoten.

Risotto met radicchio – stap-voor-stap instructies in afbeeldingen

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Mandatory fields