- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Polenta taragna
Polenta is nu bij veel mensen bekend en sommigen hebben het misschien zelfs al eens gegeten - of ze het nu zelf hebben gekookt of in een Italiaans restaurant hebben laten klaarmaken. Het klassieke polentarecept met polenta gemaakt van maïsgriesmeel zou oorspronkelijk uit Friuli komen. Een speciale vorm van polenta is polenta met boekweit, polenta taragna genoemd.

Table of contents
Polenta met boekweit
Veel mensen kennen polenta nu wel en sommigen hebben het misschien zelfs wel eens gegeten – of ze het nu zelf hebben gekookt of in een Italiaans restaurant hebben laten bereiden. Het klassieke polentarecept met polenta gemaakt van maïsgriesmeel zou oorspronkelijk uit Friuli komen. Een speciale vorm van polenta is polenta met boekweit, polenta taragna genoemd. Boekweit is een plant die eigenlijk helemaal geen graansoort is, maar de naam is waarschijnlijk ontstaan door het wijdverbreide gebruik ervan in brood en andere graangerechten in het verleden. De vruchten lijken op kleine beukennootjes, waar dit deel van de naam vandaan komt.

Polenta taragna
Polenta taragna
Boekweit komt vooral veel voor in Valtellina. Misschien ken je de boekweitpasta pizzoccheri wel. Door het gebruik van boekweit (Italiaans: grano saraceno) heeft het niet per se de mooiste kleur, maar smaakt het erg goed als het op de juiste manier wordt bereid (bijvoorbeeld als pizzoccheri alla Valtellina).
Polenta taragna bestaat echter niet voor 100% uit boekweit, maar er wordt gemalen boekweit toegevoegd aan het maïsgriesmeel. Voordat maïs in de 16e eeuw in Noord-Italië werd geïntroduceerd, werd roggegriesmeel of speltgriesmeel gebruikt voor de bereiding van het arme volksgerecht polenta.

Polenta taragna met sperziebonen en spek
Recepten voor polenta taragna
Je kunt het net als gewone polenta gebruiken, de boekweit is alleen wat meer vullend. Dit was belangrijk voor de boeren in de berggebieden – een goedkoop gerecht dat hen de hele dag vol kon houden. Waarom probeer je geen polentaschotel met sperziebonen? Een makkelijk te bereiden en heerlijk vegetarisch gerecht. Het kan ook op smaak gebracht worden met spek, maar tijdens het proefkoken in de Gustini-keuken vonden zelfs enkele vleeseters de versie zonder spek lekkerder.
Onze aanbeveling: gebruik voorgekookte polenta taragna om de kooktijd te verkorten.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment