Pizzasaus – origineel recept uit Napels

Het geheim van perfecte pizzasaus is de kwaliteit van de tomaat. Hoe beter die is, hoe minder je hoeft te doen om zijn volledige potentieel te benutten. En zo krijg je de perfecte tomatensaus voor je pizza - eenvoudig, puur en vol van smaak!

From Jens 4 Min Reading time

Maak je eigen pizzasaus

Recept afdrukken
3
De echte pizzasaus uit Napels is verbazingwekkend eenvoudig, supersnel te maken en gegarandeerd een succes. Strikt genomen is het helemaal geen saus. Maar lees zelf maar!
4 Pizza’s (28 cm diameter)
Ingrediënten
Voorbereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 5 minuten

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Doe de tomaten in een kom en breng op smaak met zout.
  2. Step 2
    Scheur de basilicumblaadjes en voeg toe aan de kom.
  3. Step 3
    Voeg de olijfolie toe.
  4. Step 4
    Pureer alles beetje bij beetje met je handen of een vork en meng. Je kunt de tomaten ook door een metalen keukenzeef drukken of door een blender halen. De tomaten zijn klaar als er geen grote stukken meer over zijn.
Do you like the recipe?
San Marzano Tomaten
De koningin van de tomaten is de koningin van je pizza

De echte San Marzano tomaat groeit alleen aan de voet van de Vesuvius. Hij is felrood van kleur, heeft nauwelijks zaadjes maar smaakt ongelooflijk fruitig en zoet en aromatisch. In Napels wordt er niets anders geserveerd op pizza.

Pizzasaus zoals in een pizzeria

Pizzasaus zoals in een pizzeria

In Duitsland vind je vaak recepten voor pizzasaus met uien, knoflook, kruiden, groenten en zelfs rode wijn. Het smaakt ook allemaal heerlijk, maar je kunt het niet als “Italiaans” bestempelen.

Voor Italiaanse pizzabakkers is minder meer. Een Napolitaanse pizza bevat over het algemeen maar een paar ingrediënten, maar die zijn van zeer hoge kwaliteit.

Niemand zou hier uitgebreid een pizzasaus verfijnen. Geen oregano, geen rozemarijn. Integendeel.

Er is niet eens een gewoon woord voor pizzasaus in het Italiaans. Het heet gewoon “pomodori” en verwijst naar tomaten. De klassieke saus voor pizza margherita in Napels is puur tomaat.

Zoals beschreven in het recept hierboven, voegen de pizzabakkers alleen grof gehakte of met een vork fijngemaakte tomaten uit blik toe aan het deeg, dat ook op smaak gebracht kan worden met een beetje zout, basilicum en extra olijfolie van de eerste persing.

Echte Napolitaanse pizza
Gepelde tomaten uit blik hebben de beste smaak

De tomaat maakt de pizzasaus

Hoe goed de pizza smaakt, hangt in grote mate af van de kwaliteit van de tomaten. Geen enkele pizzaiolo in Napels gebruikt verse tomaten. Het moeten tomaten uit blik zijn. De beste zijn de ingenieuze San Marzano tomaten. Ze groeien voor de deur van Napels: op de Vesuvius, rond het gelijknamige dorp San Marzano.

Maak nooit pizzasaus in een blender!

Een veelgemaakte fout bij het fijnhakken van tomaten uit blik is om een blender te gebruiken. Het resultaat is een waterige consistentie die totaal ongeschikt is voor pizza. Een van de geheimen van een goede pizzasaus zit hem in de textuur: hij moet niet te lopend of te klonterig zijn. Als je met je handen werkt, heb je er perfecte controle over.

Maak nooit pizzasaus in een blender!

Kook de pizzasaus niet in

Vooral aan het begin van hun pizzacarrière denken veel mensen dat pizzasaus – net als een sugo – lang gekookt moet worden om perfect te zijn. Dit is een wijdverbreide misvatting. De saus voor een Napolitaanse pizza is met opzet wat wateriger, en daar is een goede reden voor: in de extreem hete pizzaoven, die meer dan 400 graden Celsius bereikt, verdampt water heel snel. Als de saus niet genoeg vocht bevat, kan hij snel verbranden – niet alleen aan de randen, maar ook in het midden.

Video tutorial: Maak je eigen pizzasaus

Als je liever kijkt dan informatie leest, bekijk dan zeker deze video. Napels pizza wereldkampioen Davide Civitiello laat je zien hoe je gepelde San Marzano tomaten op de best mogelijke manier verwerkt – zonder blender en zonder onnodige kruiden! Het resultaat is een smaakvolle tomatensaus, net als in Napels.

Please agree to the use of cookies for marketing purposes to display this content.

Agree

Gouden regels voor de beste pizzasaus

  • Gebruik altijd tomaten uit blik, geen verse!
  • Met San Marzanos smaakt het net als in Napels
  • Als het op kruiden aankomt, is minder meer
  • Niet mengen, maar handmatig hakken
  • Een druppeltje olijfolie versterkt de smaak

Echte San Marzano tomaten
Pizza Margherita met San Marzano tomaten

De echte pizzasaus is puristisch

In Napels staat er een bord op de beroemde pizzeria “Da Michele”:

“Perciò nun e cercate
sti pizze complicate
ca fanno male â sacca
e o stommaco patì…”

“Ga niet op zoek naar pizza’s met alles erop en eraan,
dat is slecht voor je portemonnee en
ligt zwaar op de maag.”

FAQ over pizzasaus

Welke tomaten zijn het beste voor pizzasaus?

Napolitaanse pizzeria’s gebruiken San Marzano tomaten in blik.

Hoe lang is zelfgemaakte pizzasaus houdbaar?

Zelfgemaakte pizzasaus van tomaten uit blik is 2-3 dagen houdbaar in de koelkast.

Moet pizzasaus worden gekookt?

Nee, in Napels, de bakermat van de pizza, wordt geen tomatensaus gekookt voor de pizza. Hier gebruiken ze uitgelekte, fijngemaakte tomaten uit blik.

Hoeveel saus moet ik op de pizza doen?

Meestal is er ongeveer 80-100 g tomatensaus nodig voor een pizza met een diameter van ongeveer 28-30 cm.

Hoeveel pizza’s kun je maken met 400 g San Marzano tomaten?

Met 400 g San Marzano tomaten kun je ongeveer 4 pizza’s maken, afhankelijk van het recept.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.67 van 3 stemmen (3 beoordelingen zonder commentaar)
Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields