- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Pizzasaus – origineel recept uit Napels
Het geheim van perfecte pizzasaus is de kwaliteit van de tomaat. Hoe beter die is, hoe minder je hoeft te doen om zijn volledige potentieel te benutten. En zo krijg je de perfecte tomatensaus voor je pizza - eenvoudig, puur en vol van smaak!

Table of contents
- 1 Kan San Marzano tomaten, 400 g nettogewicht
- 4 g Zout
- 6 Basilicumbladeren
- 1 EL Olijfolie
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Doe de tomaten in een kom en breng op smaak met zout.
- Step 2Scheur de basilicumblaadjes en voeg toe aan de kom.
- Step 3Voeg de olijfolie toe.
- Step 4Pureer alles beetje bij beetje met je handen of een vork en meng. Je kunt de tomaten ook door een metalen keukenzeef drukken of door een blender halen. De tomaten zijn klaar als er geen grote stukken meer over zijn.
Pizzasaus zoals in een pizzeria

In Duitsland vind je vaak recepten voor pizzasaus met uien, knoflook, kruiden, groenten en zelfs rode wijn. Het smaakt ook allemaal heerlijk, maar je kunt het niet als “Italiaans” bestempelen.
Voor Italiaanse pizzabakkers is minder meer. Een Napolitaanse pizza bevat over het algemeen maar een paar ingrediënten, maar die zijn van zeer hoge kwaliteit.
Niemand zou hier uitgebreid een pizzasaus verfijnen. Geen oregano, geen rozemarijn. Integendeel.
Er is niet eens een gewoon woord voor pizzasaus in het Italiaans. Het heet gewoon “pomodori” en verwijst naar tomaten. De klassieke saus voor pizza margherita in Napels is puur tomaat.
Zoals beschreven in het recept hierboven, voegen de pizzabakkers alleen grof gehakte of met een vork fijngemaakte tomaten uit blik toe aan het deeg, dat ook op smaak gebracht kan worden met een beetje zout, basilicum en extra olijfolie van de eerste persing.


De tomaat maakt de pizzasaus
Hoe goed de pizza smaakt, hangt in grote mate af van de kwaliteit van de tomaten. Geen enkele pizzaiolo in Napels gebruikt verse tomaten. Het moeten tomaten uit blik zijn. De beste zijn de ingenieuze San Marzano tomaten. Ze groeien voor de deur van Napels: op de Vesuvius, rond het gelijknamige dorp San Marzano.
Maak nooit pizzasaus in een blender!
Een veelgemaakte fout bij het fijnhakken van tomaten uit blik is om een blender te gebruiken. Het resultaat is een waterige consistentie die totaal ongeschikt is voor pizza. Een van de geheimen van een goede pizzasaus zit hem in de textuur: hij moet niet te lopend of te klonterig zijn. Als je met je handen werkt, heb je er perfecte controle over.

Kook de pizzasaus niet in
Vooral aan het begin van hun pizzacarrière denken veel mensen dat pizzasaus – net als een sugo – lang gekookt moet worden om perfect te zijn. Dit is een wijdverbreide misvatting. De saus voor een Napolitaanse pizza is met opzet wat wateriger, en daar is een goede reden voor: in de extreem hete pizzaoven, die meer dan 400 graden Celsius bereikt, verdampt water heel snel. Als de saus niet genoeg vocht bevat, kan hij snel verbranden – niet alleen aan de randen, maar ook in het midden.
Meer over dit onderwerp
Video tutorial: Maak je eigen pizzasaus
Als je liever kijkt dan informatie leest, bekijk dan zeker deze video. Napels pizza wereldkampioen Davide Civitiello laat je zien hoe je gepelde San Marzano tomaten op de best mogelijke manier verwerkt – zonder blender en zonder onnodige kruiden! Het resultaat is een smaakvolle tomatensaus, net als in Napels.
Gouden regels voor de beste pizzasaus
- Gebruik altijd tomaten uit blik, geen verse!
- Met San Marzanos smaakt het net als in Napels
- Als het op kruiden aankomt, is minder meer
- Niet mengen, maar handmatig hakken
- Een druppeltje olijfolie versterkt de smaak


De echte pizzasaus is puristisch
In Napels staat er een bord op de beroemde pizzeria “Da Michele”:
“Perciò nun e cercate
sti pizze complicate
ca fanno male â sacca
e o stommaco patì…”
“Ga niet op zoek naar pizza’s met alles erop en eraan,
dat is slecht voor je portemonnee en
ligt zwaar op de maag.”
FAQ over pizzasaus
Napolitaanse pizzeria’s gebruiken San Marzano tomaten in blik.
Zelfgemaakte pizzasaus van tomaten uit blik is 2-3 dagen houdbaar in de koelkast.
Nee, in Napels, de bakermat van de pizza, wordt geen tomatensaus gekookt voor de pizza. Hier gebruiken ze uitgelekte, fijngemaakte tomaten uit blik.
Meestal is er ongeveer 80-100 g tomatensaus nodig voor een pizza met een diameter van ongeveer 28-30 cm.
Met 400 g San Marzano tomaten kun je ongeveer 4 pizza’s maken, afhankelijk van het recept.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment