- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Pizzadeeg met droge gist – recept
Wil je pizzadeeg maken met droge gist dat smaakt zoals in Italië? Probeer dan dit recept van een wereldkampioen pizza! Het is perfect voor in de thuisoven en heeft maar 8 uur nodig om te rijzen. Je vindt hier ook antwoorden op de meest gestelde vragen over pizza en droge gist - inclusief een videotutorial!

- 500 g Water, Kamertemperatuur
- 750 g Meel Tipo 00 , bijv. Caputo Pizzeria
- 1 g Droge gist
- 25 g Zout
- 10 g Suiker
- 20 ml Olijfolie, extra vierge
- 1 Grote kom, of keukenmachine
- 1 Fijn evenwicht, voor de droge gist
- 1 Keukenweegschaal, voor bloem en water
- 1 Deegbal doos
- Deegschraper
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Maak het voordeeg: Giet het water in een grote kom en los het zout en de suiker erin op. Voeg dan 400 g bloem, olijfolie en alle droge gist toe. Meng alles langzaam tot een soepel deeg.
- Step 2Voeg de bloem toe en kneed het deeg: Werk geleidelijk de resterende bloem erdoor tot het deeg loskomt van de kom. Kneed het deeg krachtig op een glad werkvlak gedurende 15-20 minuten tot het glad is en een stabiele glutenstructuur ontwikkelt.
- Step 3Rijzen (het deeg rijst in zijn geheel): Vorm het deeg een beetje om en leg het in een deegbak (of een bak met deksel). Laat 30 minuten rusten op kamertemperatuur.
- Step 4Stuk voor stuk rijzen (deeg verdeeld in porties rijst): Verdeel het deeg in vier gelijke stukken, vorm er ronde ballen van en laat nog 7,5 uur rusten op kamertemperatuur.
- Step 5Spreid het deeg uit en bak de pizza: Spreid het deeg uit, beleg naar wens en bak. Je vindt veel ideeën voor echte Italiaanse toppings op onze pagina.

Hoeveel droge gist gaat er in pizzadeeg?
Een zakje droge gist bevat meestal 7 gram. Dit komt overeen met een half blokje verse gist. Op de zakjes staat vaak dat één zakje voldoende is voor 500 g bloem. Dit klopt en je kunt er veel verschillende gistdegen mee maken. Deze degen hebben echter vaak een erg sterke gistsmaak.
Als je een betere smaak wilt voor je eigen pizzadeeg, is er een eenvoudige vuistregel: gebruik minder gist, maar laat het deeg langer rijzen. Zo wordt het deeg net als in een goede pizzeria.
Kneed, kneed, kneed het pizzadeeg
Grondig kneden is een cruciale stap voor perfect pizzadeeg. Alleen wie goed kneedt, krijgt goed gistdeeg: zacht, elastisch en niet plakkerig.
Natuurlijk kun je dat niet in twee minuten doen. 10 minuten is beter. Kneden kan natuurlijk ook met de hand, maar de inspanning die dat kost moet niet onderschat worden.
Als je moeite wilt besparen, gebruik dan een keukenmachine. Maar wees voorzichtig! Modellen met lage prestaties hebben vaak moeite met pizzadeeg. Als de machine moeilijk begint te doen, moet je het weer zelf doen!


Supersnel pizzadeeg? Super moeilijk!
Als je na zoveel kneden een elastisch, perfect pizzadeeg hebt gemaakt, is de volgende stap om het de tijd en een warme plek te geven om te rijzen. Hoe langer je het deeg laat rijzen, hoe beter. Het moet minstens 4 uur rijzen, maar langer is beter en zeer aan te raden.
Het gistdeeg mag ook niet uitdrogen tijdens het rijzen! Het rijst het best in een grote plastic of roestvrijstalen bak met een luchtdicht deksel. Een vochtige doek is ook goed. Zorg ervoor dat het niet uitdroogt!
Meer over dit onderwerp
Suiker in pizzadeeg en olie?
Suiker wordt gebruikt in dit recept omdat het zorgt voor een mooie bruine kleur van de pizza bij het bakken in een huishoudoven en helpt om de gist te activeren gezien de relatief korte rijstijd van het deeg. De olie beschermt tegen uitdroging en houdt het deeg soepel bij de relatief lage temperaturen van een normale oven.
Waarom rijst pizzadeeg met droge gist niet?
De gist is misschien niet meer actief. Droge gist verliest na verloop van tijd zijn kracht, vooral als hij verkeerd is bewaard (te warm of te vochtig). Een eenvoudige test helpt: los de gist op in lauw water met een beetje suiker – als er zich na 10 minuten geen schuim vormt, is de gist inactief en mag hij niet meer worden gebruikt. Droge gist kun je het beste luchtdicht en koel bewaren om de houdbaarheid te verlengen.
Een andere mogelijke reden is de temperatuur, aangezien deze de activiteit van de gist beïnvloedt. Ideaal is een temperatuur tussen 18 en 22 °C. Kies daarom een opslaglocatie waar deze temperatuur constant blijft.
De juiste temperatuur is al cruciaal bij het bereiden van het deeg: de ingrediënten moeten hierop worden afgestemd. In de zomer is 4 °C koud water geschikt, in de winter lauw water rond de 15 °C. De bloem moet ook op kamertemperatuur zijn.
Video tutorial: Pizzadeeg met droge gist
De maker van dit recept is Davide Civitiello uit Napels, een bekroond wereldkampioen pizza. In de video kun je over zijn schouder meekijken terwijl hij het deeg bereidt.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment