- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Pizza Quattro Formaggi – Recept
Pizza wereldkampioen Davide Civitiello deelt zijn ingenieuze recept voor Pizza Quattro Formaggi met jou. Het is een pizza met pecorino crème, gorgonzola, fior di latte en knapperige parmezaanse chips als hoogtepunt! Probeer deze gastronomische versie zeker!

- 4 Præfabrikerede dejbolde, Jij, ongeveer 280 g
- 200 g Pecorino, fint revet
- 200 ml Vand
- 200 g Parmezaanost, als alternatief Grana Padano
- 200 g Gorgonzola dolce, i tern
- 200 g Mozzarella Fior di latte, skåret i strimler
- 40 ml Olijfolie, ekstra jomfru
- Semola, naar arbejdsområdet
- peber sorteren
- Pizzaskræl
- Pizzaskærer
- Rivejern til ost
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Verwarm 200 ml vand tot ongeveer 80 °C en breng het aan de kook. Voeg 200 g pecorino toe aan de warme vand en roer de bodem met een piskeris door elkaar. Dæk blandingen til, og lad den køle helt af i en skål.
- Step 2Bak 200 g parmezaanse kaas fijn en leg kleine porties van 10 g in een zak met bagepapier. Kook de jævnt en plaats deze in een oven die is verwarmd tot 160 °C boven/onder. Bak de chips 15 – 20 minuten, tot ze goudbruin en bros zijn.
- Step 3Forvarm pizzaovnen til den rette temperatur.
- Step 4
- Step 5Voeg er 80-100 g Crema di Pecorino jævnt aan toe. Den skal have stuetemperatur.
- Step 6Serveer 50 gorgonzola en 50 g mozzarella fior di latte over de pizza’s.
- Step 7Smør den færdige pizza med lidt ekstra jomfruolivenolie, og sæt den i ovnen.
- Step 8Voor een betere bereidingservaring moet de pizza met een verse vorm in de oven. Nadat de waarde van de oven is bereikt, moet de pizza na 3-4 minuten klaar zijn.
- Step 9Maak de zak pizza af met de gefrituurde olijfchips, een paar soorten paprika en de tweede droge olijfolie.
- Step 10Ga verder met de rest van de pizza.
Bestaat er een origineel recept voor de Quattro Formaggi?
De exacte oorsprong van de Quattro Formaggi pizza is niet duidelijk gedocumenteerd. Er wordt echter aangenomen dat de oorsprong in de regio Lazio ligt. Quattro Formaggi wordt vaak zonder tomatensaus bereid als pizza bianca. Soms serveren pizzeria’s hem ook met een dun laagje tomatensaus. De smaak is intens en romig, perfect voor kaasliefhebbers.


Welke kazen worden er gebruikt op Pizza Quattro Formaggi?
Pizza is een specialiteit die traditioneel wordt belegd met een mengsel van vier verschillende kazen. Het is niet alleen populair vanwege de romige textuur, maar vooral vanwege de verscheidenheid aan kaassmaken en consistenties die vakkundig worden gecombineerd. Het moeten volvette of halfvette kazen zijn die verschillen in smaak. Naast mozzarella combineert pizza meestal een blauwe of belegen kaas, een halfharde of romige kaas en een harde kaas.
Als je je afvraagt welke kazen een harmonieus samenspel van zachte en sterke smaken creëren, kan deze lijst je helpen. Je kunt deze en andere heerlijke kazen altijd vinden in onze pizzawereld onder pizzakaas.
- Fontina of provolone: zorgen voor een milde, nootachtige smaak
- Mozzarella: voor de romige basis en de typische draderigheid
- Gorgonzola: voegt een hartige, licht kruidige noot toe
- Parmezaan of Grana Padano: voor een sterke, aromatische smaak

Video tutorial voor de Premium Pizza met vier kazen
De uitvinder van het recept is Davide Civitiello uit Napels. Hij is wereldkampioen pizza. In de video kun je zien hoe hij de pizza van dichtbij bereidt.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment