- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Pizza bianca – Italiaans recept
Probeer eens een pizza te bakken zonder tomatensaus! Denk je dat dat niet mogelijk is? Probeer dan dit recept. Het is heel eenvoudig en absoluut heerlijk!

Wat is pizza bianca?
Sommigen van jullie hebben het misschien wel eens op het menu in een restaurant zien staan. En je vervolgens afgevraagd waarom het zo heet. Dit type pizza is niet vernoemd naar de vrouw van de chef, Bianca. Het betekent “witte pizza” en verwijst naar het feit dat deze pizza zonder tomatensaus wordt bereid.
Het exacte recept verschilt echter van regio tot regio in Italië. In Rome is een witte pizza een vrij eenvoudig plat brood met olijfolie, zout en kruiden zoals oregano en rozemarijn. Je zou bianca ook kunnen vertalen als “blanco” (pizza “zonder iets”). Elders verwijst bianca naar de witte kleur van de mozzarella en ricotta waarmee de pizza is belegd.
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Los het zout op in 600 ml water.
- Step 2Meng de suiker en droge gist in een kom en roer er ongeveer 2 eetlepels water door.
- Step 3Doe de bloem in een grote kom. Roer het gist- en suikermengsel door de bloem. Voeg dan geleidelijk het zoute water toe aan de bloem en kneed met de hand of met een kneedmachine.
- Step 4Zodra het water volledig is opgenomen in de bloem, voeg je de olijfolie toe en meng je alles opnieuw.
- Step 5Haal het deeg uit de kneedmachine en bewerk het nog 10 minuten met je handen.
- Step 6Zodra het deeg elastisch en niet meer plakkerig is, dek je het af en laat je het 1 uur op kamertemperatuur staan.
- Step 7Vorm dan 8 balletjes van gelijke grootte van het deeg en laat afgedekt 6-7 uur rijzen.
- Step 8Vorm nu de deegstukken tot gelijkmatige ronde pizza’s met je handen of een deegroller.
- Step 9Verwarm de oven voor op de hoogste stand.
- Step 10Snijd de mozzarella in reepjes. Verdeel de reepjes van een halve bol mozzarella over de pizza, voeg een paar takjes rozemarijn en een scheutje olijfolie toe en bak de pizza goudbruin in de oven.
- Step 11Haal de pizza uit de oven, beleg met rauwe ham en werk af met een paar druppels olijfolie.
Heb je vragen over dit recept of wil je jouw persoonlijke kooktruc met ons delen? Plaats dan snel een reactie hieronder!
Instructies in afbeeldingen
Varianten van de witte pizza
- Gorgonzola (met of zonder spinazie)
- Quattro Formaggi
- Ricotta (bijvoorbeeld met kerstomaatjes en rucola of uien en salsiccia)
- Taleggio en truffels
- Coppa en eekhoorntjesbrood
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment