- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Pastaschool 6: Maak je eigen gnocchetti sardi
Maak het pastadeeg zoals gewoonlijk. Je hebt ongeveer 100 g bloem en 50-75 ml water per persoon nodig. Het is ook aan te raden om een gnocchibord te hebben.

Gnocchetti sardi – Sardijnse gnocchi
Gnocchi zijn bekend bij veel min of meer Italiaanse liefhebbers, ook al spreken ze ze niet altijd correct uit (correct: Njocki, incorrect: Gnotschi). De bekende gnoccchi worden echter meestal gemaakt van aardappelen. De Sardijnse versie daarentegen, gnocchetti sardi, wordt gemaakt van harde tarwebloem, ook wel bekend als “gele bloem”. Als je het zelf wilt maken, heb je harde tarwebloem, een beetje zout en water nodig. Gebruik voor gekleurde pasta bieten- of spinaziesap in plaats van water of meng er paprikapoeder of kurkuma door.
Bereid het deeg voor gnocchetti sardi
Maak het pastadeeg zoals gewoonlijk. Je hebt ongeveer 100 g bloem en 50-75 ml water per persoon nodig. We raden ook een gnocchiplank aan. Zo wordt het heel gemakkelijk om de groeven in de gnocchi te krijgen! Voor grotere hoeveelheden verdeel je het pastadeeg in vuistgrote stukken en laat je het minstens een uur rusten in een luchtdichte zak in de koelkast. Bereid ondertussen je droogoppervlakken voor. Gebruik grote met bloem bestoven planken, bakplaten bekleed met bakpapier of zelfs een droogrek – gekocht of gemaakt van verschillende lagen gespannen fijn gaas.
Maak je eigen gnocchetti sardi
Haal dan het deeg eruit en snijd er met een groot mes een stuk ter grootte van een kippenei af. Doe de rest van het deeg terug in de zak zodat het niet uitdroogt. Vorm er een vingerdikke rol van. Gebruik het mes om de rol in stukken van 7-10 mm breed te snijden.
Druk het stuk deeg vervolgens met je duim op de gnocchiplank met veel druk, zodat het oprolt en de groeven zich aan de achterkant vormen. En klaar is kees!
Als je geen gnocchiplank hebt, kun je het deeg tot een ovale, platte lap vormen en met een vork aandrukken of de instructies voor orecchiette volgen, maar de pasta niet omdraaien nadat je er met het mes aan hebt getrokken.
De verse gnocchetti sardi hebben ongeveer 10 minuten nodig om gaar te worden. Controleer gewoon na 6 minuten of ze al beetgaar zijn en laat ze zo nodig iets langer sudderen.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment