- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Pastaschool 3: Maak je eigen Ligurische trofie
Zodra je het deeg hebt bereid, heb je voor Trofie alleen nog een mes, een ruw oppervlak (houten plank), een droogoppervlak voor de pasta en geduld nodig...

Maak je eigen trofie
Je eigen trofie maken is de derde les in de pastaschool. In onze pastaschool houden we het bij pastadeeg zonder ei en doen we het verder zonder pastamachine. Gebruik griesmeel van harde tarwe (semola rimacinata in het Italiaans) voor het pastadeeg. Een beetje water is alles wat je nodig hebt. Je hebt 200-250 ml water nodig per 400 g harde tarwebloem. Alleen als je gekleurde pasta wilt maken, kun je het water vervangen door bietensap, spinaziewater of iets dergelijks.
Trofie zijn – in onze ervaring – moeilijker te maken dan orecchiette. Het duurt even voordat je het spreekwoordelijk onder de knie hebt.
Accessoires om je eigen trofie te maken
Zodra je het deeg hebt bereid, heb je voor Trofie alleen nog een mes, een ruw oppervlak (houten plank), een droogoppervlak voor de pasta en geduld nodig (afbeelding nr. 1). Je kunt een plantenspuit of iets dergelijks gebruiken om je handen vochtig te maken. Als je de pasta ’s nachts in de buurt van de radiator of boiler kunt bewaren, des te beter. Goede pastafabrikanten laten hun pasta 72 uur drogen bij ongeveer 36°C. Deze pasta is dan echter klaar om te worden verpakt. Je wilt je zelfgemaakte pasta de volgende dag eten, dus hoeft hij niet zo lang te drogen.
Maak je eigen trofie – zo doe je dat
Snijd , net als bij de orecchiette, een stuk af ter grootte van een kippenei, verpak het resterende deeg in een luchtdichte zak en rol het kleine stuk deeg op tot een rol ter dikte van een pink (afbeelding nr. 2). Als je handen na een tijdje te droog zijn, geef ze dan een paar spuitjes uit de plantenspuit.
Snijd met het mes stukken van ongeveer 1 cm breed uit de rol (afbeelding nr. 3).
Rol elk stuk met de palm van je hand op het bord tot een dunne rol van ongeveer 5 mm dik (afbeelding nr. 4). Nu komt de moeilijke stap: plaats de rol verticaal op de plank, leg de rand van je hand op de bovenkant en trek je hand naar je toe (afbeelding nr. 5). De deegrol moet lichtjes opkrullen achter de rand van je hand en een gedraaide vorm vormen. Geef niet op als het niet lukt met de eerste paar rollen! De resulterende noedels zijn ongeveer een handbreedte lang (afbeelding nr. 6). Je kunt ze met een mes in tweeën of drieën snijden, want de originele trofie uit Ligurië zijn maar 2-4 cm lang. Veel succes!
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment