Pastaschool 17: Maak je eigen cavatelli

In de Molisische hoofdstad Campobasso zijn cavatelli een belangrijk onderdeel van de culinaire cultuur en worden ze traditioneel geserveerd op 17 januari, de dag van de heilige Antonius Abate (= Antonius de Grote).

From Jens 2 Min Reading time

Cavatelli pastavorm

Dit is voorlopig de laatste les van onze pastaschool. In de afgelopen 16 lessen heb je geleerd hoe je veel soorten pasta kunt maken en bereiden, veel met pastadeeg zonder eieren (waaronder croxetti, farfalle en gnocchetti sardi), maar ook een aantal eierpasta’s(tagliatelle, tortellini en garganelli). De laatste vorm maakt het weer makkelijk: we maken cavatelli. Deze pastavorm komt oorspronkelijk uit de regio Molise, maar komt ook veel voor in het naburige Puglia. Daar wordt hij ook wel capunti genoemd.

Recepten voor cavatelli

De cavatelli zelf worden gemaakt van pastadeeg zonder eieren. Het enige wat je nodig hebt is griesmeel van harde tarwe en water. Wij hebben voor onze pastaschool Caputo durum tarwemeel gebruikt.
In Molise worden cavatelli vaak geserveerd met varkenssauzen of andere vleessauzen. De combinatie met broccoli, stengelkool en het bijgerecht met champignons en bruine kruiden (cardoncelli in het Italiaans) is echter ook erg populair.
In de Molise hoofdstad Campobasso zijn cavatelli een belangrijk onderdeel van de culinaire cultuur en worden ze traditioneel geserveerd op 17 januari, de dag van de heilige Antonius Abate (= Antonius de Grote).

Maak je eigen cavatelli

Maak je eigen cavatelli

Maak je eigen cavatelli

Een voordeel van zelf cavatelli maken is dat je geen speciaal gereedschap nodig hebt. Ze hebben dezelfde vorm als orecchiette en worden ook wel orecchie di prete (=priesteroren) genoemd. In tegenstelling tot orecchiette worden ze echter niet gevormd met een mes, maar gewoon met je vingers.
Om het deeg te bereiden, meng je 100 g durum tarwemeel met 50 ml water per persoon en kneed je het deeg tot het tot een gladde bal gevormd kan worden. Het mengsel kan eerst erg kruimelig lijken, maar terwijl je het kneedt, zullen alle kruimels geleidelijk samenkomen en een deeg vormen. Wikkel de deegbal vervolgens in huishoudfolie en laat hem ongeveer 1 uur rusten in de koelkast.
Neem een stuk ter grootte van een kippenei van de deegbal en vorm er een rol van met een dikte van 5-8 mm (afbeelding 2). Snijd dit in stukken van ongeveer 3 cm (afbeelding 3). Trek vervolgens met je wijs- en middelvinger (je kunt ook je ringvinger gebruiken) het deeg naar je toe door op de lange kant van het werkvlak te drukken (afbeelding 4-6), zodat het deeg lichtjes rond je vingertoppen kromt. Klaar. In tegenstelling tot orecchiette worden cavatelli niet omgevouwen.

Cavatelli

Zelfgemaakte cavatelli

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Mandatory fields