Pastaschool 16: Maak je eigen casarecce

Zelfgemaakte Casarecce Casarecce betekent gewoon zelfgemaakt, want deze pastavorm uit Sicilië is een van de makkelijkste om te maken. Deze keer hebben we gekozen voor een speciaal deeg, namelijk een deeg gemaakt van grano arso, oftewel geroosterd graan. Normaal gesproken worden de harde tarwekorrels geroosterd voordat ze worden gemalen. Als geïmproviseerde oplossing hebben we een […]

From Jens 2 Min Reading time

Zelfgemaakte Casarecce

Casarecce betekent gewoon zelfgemaakt, want deze pastavorm uit Sicilië is een van de makkelijkste om te maken. Deze keer hebben we gekozen voor een speciaal deeg, namelijk een deeg gemaakt van grano arso, oftewel geroosterd graan. Normaal gesproken worden de harde tarwekorrels geroosterd voordat ze worden gemalen. Als geïmproviseerde oplossing hebben we een kwart van de bloem geroosterd in een pan zonder olie en dit gemengd met normale harde tarwebloem. De geroosterde bloem ruikt naar versgebakken koekjes – zeker een keer proberen!

Voor de rest is het recept voor casarecce pastadeeg hetzelfde als voor alle andere eivrije pasta: Gebruik voor elke 100 g harde tarwebloem 50 ml water. Kneed alles goed en lang tot er een soepel deeg ontstaat. Als het iets te droog is, bevochtig dan je handen een beetje en kneed verder. Vorm het deeg zoals gewoonlijk tot een bal, wikkel in huishoudfolie en laat ongeveer een uur rusten in de koelkast.

Zelf casarecce maken – het materiaal

  • ten minste twee houten shashlik-stokjes
  • Messen
  • Met bloem bestoven werkoppervlak
  • schone katoenen of linnen doek om de casarecce te drogen

Zelf casarecce maken – de pasta vormen

Maak je eigen casarecce

Maak je eigen casarecce

Als je zelf casarecce wilt maken, heb je alleen een of twee houten shashlik-stokjes nodig. Vroeger werd hiervoor een grasspriet of iets dergelijks gebruikt. Het is beter om wat meer houten stokjes op voorraad te hebben, omdat ze kunnen breken bij het vormen van de pasta.
Haal het deeg uit de koelkast, neem een stuk ter grootte van een golfbal en rol het uit tot een dunne rol met een diameter van 5 mm (afbeelding 1). Snijd stukken van 3-4 cm af met een mes (afbeelding 2). Gebruik nu een van de houten stokjes om een groef in de lengte in het stuk deeg te drukken (nr. 3), draai het op zijn “buik” en druk er nog een groef in met het houten stokje, iets uit elkaar. Je kunt ook het eerste houten stokje onder het omgedraaide deeg laten zitten en de tweede groef erin drukken met het tweede stokje (afbeelding 4). Draai de pasta vervolgens een beetje (afbeelding 6) zodat de saus beter vastgehouden kan worden. Laat de afgewerkte casarecce drogen op de doek.

casarecce

Afgewerkte casarecce

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Geef een reactie
Mandatory fields