- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Pastaschool 11: Maak je eigen croxetti
Een Croxetti stempel bestaat altijd uit twee delen: Een cutter en de embossingstempel. Begin met het uitsnijden van cirkels met de cutter. Net als met kerstkoekjes - hoe dichter je de cirkels bij elkaar legt, hoe minder restjes je hoeft uit te rollen voor de volgende ronde.

Croxetti stampati – gestempelde pasta
In een eerdere blogpost hebben we de croxetti pastavorm al onder de loep genomen. In onze 10e les van de pastaschool leggen we nu uit hoe je zelf gestempelde pasta kunt maken. Helaas is deze vorm nog relatief onbekend in Duitsland, hoewel het zeker een van de meest decoratieve pastavormen in de Italiaanse keuken is. Allereerst is er het probleem waar je de croxetti-stempels kunt krijgen. Als we door Italië reizen, zijn we meer gefocust op de eindproducten, dus helaas hebben we er nog geen meegenomen. Om toch de muntpasta uit Ligurië te kunnen bereiden, ging een van onze medewerkers snel zitten, ontwierp twee mallen en liet ze uitprinten op de 3D-printer bij Shapeways. Toen hadden we zelfs een stempel met ons logo.
Recept voor pastadeeg – maak je eigen croxetti
Er zijn verschillende recepten voor pastadeeg te vinden op internet als je zelf croxetti wilt maken. Sommige bevatten ei. We vroegen het echter aan Venturino in Ligurië en hij gebruikt alleen meel van harde tarwe en water. Dus dat hebben we gedaan. Voor elke 100 g meel/fijn griesmeel van harde tarwe gebruik je ongeveer 60 ml water. Meng de twee samen en kneed geduldig tot een soepel deeg. Zoals gebruikelijk kun je de pasta ook kleuren. Wikkel het deeg vervolgens in huishoudfolie zodat er geen lucht tussen het deeg en de folie zit. Laat het pastadeeg vervolgens minstens een half uur rusten in de koelkast.
Croxetti pasta stempelen
Of je nu een originele houten Croxetti stempel gebruikt of eentje uit de 3D printer, het deeg moet eerst uitgerold worden tot een dikte van 2 – 3 mm. Dit kan met een pastamachine of een deegroller. Vergeet niet om het werkoppervlak en het oppervlak van het uitgerolde deeg goed te bestuiven. Dan is het tijd om de pasta uit te snijden:
Een Croxetti stempel bestaat altijd uit twee delen: Een cutter en de embossing stempel. Snijd eerst cirkels uit met de cutter. Net als met kerstkoekjes – hoe dichter je de cirkels op elkaar legt, hoe minder restjes je hoeft uit te rollen voor de volgende ronde.
Nu scheiden de bereidingswijzen zich: Als je de Ligurische houten stempel gebruikt, leg je de deegcirkel erop en druk je er met het tegenoverliggende stuk op, waarbij je het patroon als een munt in het deeg drukt. Het deeg kan een beetje aan de stempel blijven plakken, tik het er dan gewoon af. Je kunt ook gewoon het gestempelde stuk op het deeg op het werkvlak drukken. Als je beide kanten van de croxetti wilt embosseren, leg je de deegschijf op één stempel en druk je de andere erop.
Laat de croxetti drogen op een keukendoek. Je vindt recepten voor sauzen voor bij de pasta uit Ligurië in onze blogpost over croxetti. Het recept voor pesto alla genovese in onze receptenverzameling is ook een goede plek om te beginnen.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment