Pastadeeg zonder ei – gemaakt van griesmeel van harde tarwe

Maak gewoon je eigen pasta! Het Italiaanse basisrecept voor pastadeeg van pure harde tarwe vereist traditioneel geen eieren en is daarom zelfs veganistisch. Het geheim van succes zit hem in het kiezen van de juiste ingrediënten.

From Jens 2 Min Reading time

Pastadeeg (zonder ei, met griesmeel van harde tarwe)

Recept afdrukken
9
Pasta Secca: Het basisrecept voor pastadeeg van pure harde tarwe vereist geen eieren en is veganistisch.
4
Ingrediënten
Voorbereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Leg het griesmeel van harde tarwe in een piramidevorm op een werkvlak. Maak een kuiltje in het midden, strooi het zout erin en kneed geleidelijk het water door het griesmeel.
  2. Step 2
    Kneed het deeg met je handen (of in een keukenmachine) tot alles gecombineerd is. Als het deeg te hard is, voeg dan druppelsgewijs water toe (echt druppelsgewijs) tot de consistentie glad en elastisch is, maar niet langer plakkerig.
  3. Step 3
    Vorm het deeg tot een bal, wikkel in huishoudfolie en laat 30 minuten rusten.
  4. Step 4
    Rol het deeg vervolgens uit (met een pastamachine of deegroller) en snijd het in de gewenste vorm.
  5. Step 5
    Kook de pasta van dit deeg in ruim kokend water met zout. Als de pasta boven komt drijven, is hij klaar.
  6. Step 6
    Belangrijk: Laat pastadeeg nooit lang in de lucht staan, anders wordt het snel broos!
Do you like the recipe?
Semola
Semola Caputo – Griesmeel van harde tarwe fijn

In Napels draait alles om pizza en pasta. De basis hiervoor wordt geleverd door de aloude molen van de familie Caputo. Hier worden de allerbeste tarwesoorten vermalen tot griesmeel van harde tarwe, waarmee meesterlijke degen kunnen worden gemaakt.

Vegan pastadeeg – stap-voor-stap instructies

Eivrij pastadeeg in Italië

Pasta secca, d.w.z. pastadeeg zonder eieren, is gebruikelijker in Zuid-Italië. In het noorden eten Italianen pasta all’uovo, oftewel pastadeeg met eieren.

De verklaring hiervoor ligt in de tarwe. De glutenrijke harde tarwe heeft extra goede kleefeigenschappen, waardoor pasta gemaakt van harde tarwegries (semola di gran duro) heel goed aan elkaar blijft plakken, zelfs zonder de toevoeging van ei. Deze harde tarwe groeit echter alleen in het zuiden.

Noordelijke tarwe bevat niet zoveel gluten. Eieren worden hier gebruikt om ervoor te zorgen dat het pastadeeg goed vasthoudt.

Droog vers pastadeeg zonder ei

Er is veel ruimte nodig om te drogen, zodat de pasta niet aan elkaar plakt. Hier zijn verschillende opties:

  • Bakplaat bekleed met bakpapier
  • Pastadroger
  • Horizontaal opgehangen bezemsteel
  • Waslijn
  • een doek op een plank of het werkoppervlak

Het is belangrijk dat de pasta volledig droog is, wat twee of zelfs meer dagen kan duren bij kamertemperatuur.

Is zelfgemaakte pasta houdbaar?

Zelfgemaakte eivrije pasta is zeer lang houdbaar, veel langer dan pasta gemaakt van eierbeslag. Het is wel belangrijk dat je ze luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in blik of pot.

Een andere optie is om het in te vriezen. Als je besluit om dit te doen, kun je de pasta meteen in de vriezer doen – zonder hem te drogen. Kook indien nodig direct in kokend gezouten water.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.23 van 9 stemmen (9 beoordelingen zonder commentaar)
Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields