- Antipasti
- Bella Italia
- Bijgerechten en salade
- Dessert
- Dranken
- Favoriete Italiaanse recepten
- Hoofdgerechten
- Pasta
- Pizza
- Tips & Kennis
Pastadeeg – maak je eigen Italiaanse pasta
Zelf pasta maken is heel eenvoudig. Alles wat je nodig hebt voor originele Italiaanse pasta zijn eieren, bloem en zout. En een snufje amore, natuurlijk.

Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Zeef het pastameel op een werkvlak. Zo ontstaat een berg. Vorm een holte in het midden. Giet de eieren en een snufje zout in de holte en roer geleidelijk met een vork door het meel.
- Step 2Kneed het deeg met je handen tot het homogeen is. Als het deeg te hard is en niet goed gekneed kan worden, voeg dan druppelsgewijs water toe.
- Step 3Het deeg is klaar als het glad en elastisch is, maar niet plakkerig.
- Step 4Vorm het deeg tot een bal, verpak het in huishoudfolie en laat het minstens 30 minuten en maximaal 3 dagen rusten.
- Step 5Rol het deeg nu uit (met een pastamachine of deegroller) en snijd het in de gewenste vorm.
- Step 6Kook de pasta van dit deeg in ruim kokend water met zout. Als de pasta boven komt drijven, is hij klaar.
- Step 7Belangrijk: Laat pastadeeg nooit lang liggen, anders wordt het broos!
Italiaans pastadeeg – stap-voor-stap instructies
Ingrediënten voor perfect pastadeeg:
De keuze van de ingrediënten bepaalt later de kwaliteit van de pasta. Je persoonlijke smaak speelt ook een rol bij de keuze. Het basisrecept is eenvoudig, maar kan ook worden aangepast.
Meel 405 of Tipo 00 in pastadeeg
Ja, je kunt je pasta maken met 405 bloem. Dit is echter niet echt Italiaans. Italianen gebruiken Tipo 00 meel, dat een hoog glutengehalte heeft en daarom perfect is voor pastadeeg.
Griesmeel van griesmeel van harde tarwe in pastadeeg
In het bovenstaande basisrecept is de pasta gemaakt van alleen bloem. Je kunt echter ook kiezen voor een 25-75 of 50-50 verhouding tussen griesmeel van harde tarwe en tarwebloem. Het is zelfs mogelijk om een deeg te maken met alleen griesmeel van harde tarwe. Zoals gezegd hangt alles af van je voorkeuren.
De regel is: hoe meer griesmeel van harde tarwe, hoe ruwer de pasta zal zijn. Hoe meer bloem, hoe fijner.
Als je kiest voor een mix met griesmeel van harde tarwe, kies dan ook hier voor het Italiaanse product, semola di grano duro. Griesmeel is fijner gemalen dan Duits griesmeel van harde tarwe en zorgt daarom voor betere pastaresultaten.

Ei in pastadeeg
De vuistregel voor goed pastadeeg is: gebruik 100 gram bloem en 1 ei per persoon. Veel Italianen voegen echter extra eidooiers toe aan het deeg. Dit maakt het geler en vooral elastischer.
Pastadeeg zonder ei
Natuurlijk is het ook mogelijk om vegan pastadeeg te maken, d.w.z. helemaal zonder eieren. Dit type pasta is heel gebruikelijk in Italië en wordt vaak gemaakt van semola, het Italiaanse griesmeel van harde tarwe. Een goed recept hiervoor vind je hier op de blog.


Pastadeeg drogen en bewaren
Pasta gemaakt van eierdeeg kan ook goed gedroogd worden. Om ze te drogen, leg je ze uit op een met bloem bestoven werkblad of bakplaat. Lange pasta kan ook over een bezemsteel worden gehangen of op een echte pastadroger. Het is belangrijk dat de pasta tijdens het drogen niet aan elkaar plakt en echt doordroogt. Dit moet uiterlijk na 2 dagen het geval zijn. De droge pasta kan dan in luchtdichte potten worden gedaan.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment