Pastadeeg – maak je eigen Italiaanse pasta

Zelf pasta maken is heel eenvoudig. Alles wat je nodig hebt voor originele Italiaanse pasta zijn eieren, bloem en zout. En een snufje amore, natuurlijk.

From Jens 3 Min Reading time

Pastadeeg (met ei)

Recept afdrukken
11
Zelf pasta maken is heel eenvoudig. Alles wat je nodig hebt voor originele Italiaanse pasta zijn eieren, bloem en zout.
4
Ingrediënten
  • 400 g Meel, z. bijv. Caputo Farina Pasta fresca e Gnocchi Tipo 00
  • 4 Eieren
  • 1 Knijpen Zout
  • Water, druppel voor druppel, zoals vereist
Voorbereidingstijd 45 minuten
Totale tijd 45 minuten

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Zeef het pastameel op een werkvlak. Zo ontstaat een berg. Vorm een holte in het midden. Giet de eieren en een snufje zout in de holte en roer geleidelijk met een vork door het meel.
  2. Step 2
    Kneed het deeg met je handen tot het homogeen is. Als het deeg te hard is en niet goed gekneed kan worden, voeg dan druppelsgewijs water toe.
  3. Step 3
    Het deeg is klaar als het glad en elastisch is, maar niet plakkerig.
  4. Step 4
    Vorm het deeg tot een bal, verpak het in huishoudfolie en laat het minstens 30 minuten en maximaal 3 dagen rusten.
  5. Step 5
    Rol het deeg nu uit (met een pastamachine of deegroller) en snijd het in de gewenste vorm.
  6. Step 6
    Kook de pasta van dit deeg in ruim kokend water met zout. Als de pasta boven komt drijven, is hij klaar.
  7. Step 7
    Belangrijk: Laat pastadeeg nooit lang liggen, anders wordt het broos!
Do you like the recipe?

Italiaans pastadeeg – stap-voor-stap instructies

Mehl für frische Pasta
Pastameel type 00 – Pasta Fresca

Het perfecte meel voor verse pasta: dankzij het evenwichtige zetmeelgehalte en de stevige glutenstructuur bindt het perfect boter of eigeel. Het glanzende, stevige deeg is ook ideaal voor soezendeeg.

Ingrediënten voor perfect pastadeeg:

De keuze van de ingrediënten bepaalt later de kwaliteit van de pasta. Je persoonlijke smaak speelt ook een rol bij de keuze. Het basisrecept is eenvoudig, maar kan ook worden aangepast.

Meel 405 of Tipo 00 in pastadeeg

Ja, je kunt je pasta maken met 405 bloem. Dit is echter niet echt Italiaans. Italianen gebruiken Tipo 00 meel, dat een hoog glutengehalte heeft en daarom perfect is voor pastadeeg.

Griesmeel van griesmeel van harde tarwe in pastadeeg

In het bovenstaande basisrecept is de pasta gemaakt van alleen bloem. Je kunt echter ook kiezen voor een 25-75 of 50-50 verhouding tussen griesmeel van harde tarwe en tarwebloem. Het is zelfs mogelijk om een deeg te maken met alleen griesmeel van harde tarwe. Zoals gezegd hangt alles af van je voorkeuren.

De regel is: hoe meer griesmeel van harde tarwe, hoe ruwer de pasta zal zijn. Hoe meer bloem, hoe fijner.

Als je kiest voor een mix met griesmeel van harde tarwe, kies dan ook hier voor het Italiaanse product, semola di grano duro. Griesmeel is fijner gemalen dan Duits griesmeel van harde tarwe en zorgt daarom voor betere pastaresultaten.

Semola
Semola Caputo – Griesmeel van harde tarwe fijn

In Napels draait alles om pizza en pasta. De basis hiervoor wordt geleverd door de aloude molen van de familie Caputo. Hier worden de allerbeste tarwesoorten vermalen tot griesmeel van harde tarwe, waarmee meesterlijke degen kunnen worden gemaakt.

Pastadeeg met ei

Ei in pastadeeg

De vuistregel voor goed pastadeeg is: gebruik 100 gram bloem en 1 ei per persoon. Veel Italianen voegen echter extra eidooiers toe aan het deeg. Dit maakt het geler en vooral elastischer.

Pastadeeg zonder ei

Natuurlijk is het ook mogelijk om vegan pastadeeg te maken, d.w.z. helemaal zonder eieren. Dit type pasta is heel gebruikelijk in Italië en wordt vaak gemaakt van semola, het Italiaanse griesmeel van harde tarwe. Een goed recept hiervoor vind je hier op de blog.

Pastadeeg zonder ei
Hoe pasta drogen

Pastadeeg drogen en bewaren

Pasta gemaakt van eierdeeg kan ook goed gedroogd worden. Om ze te drogen, leg je ze uit op een met bloem bestoven werkblad of bakplaat. Lange pasta kan ook over een bezemsteel worden gehangen of op een echte pastadroger. Het is belangrijk dat de pasta tijdens het drogen niet aan elkaar plakt en echt doordroogt. Dit moet uiterlijk na 2 dagen het geval zijn. De droge pasta kan dan in luchtdichte potten worden gedaan.

Pastadeeg klaar? Maak dit ervan!

Probier verschiedene Pastasorten aus
Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.19 van 11 stemmen (11 beoordelingen zonder commentaar)
Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields