Pappa al pomodoro – Italiaans recept

Pappa al Pomodoro is een van de eenvoudigste gerechten, maar ongelooflijk lekker. Het is een traditionele Toscaanse broodsoep die absoluut briljant is voor restjes. Dit recept is nog steeds een insider tip in dit land. Je moet het absoluut uitproberen.

From Jens 2 Min Reading time

Pappa al pomodoro

Recept afdrukken
1
Snel en gemakkelijk gerecht op basis van tomaten, olijfolie en brood
6
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 30 minuten
Totale tijd 1 uur

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Snijd de ui, wortel en bleekselderij fijn en bak ze in de helft van de olijfolie in een diepe pan met zware bodem, onder regelmatig roeren, tot alles een mooie gouden kleur heeft.
  2. Step 2
    Voeg nu de tomaten, een flinke snuf zout en een half blikje water toe en laat het geheel op een laag vuur 20 minuten koken.
  3. Step 3
    Verwijder ondertussen de korsten van het brood, scheur grof en bedek met water in een grote kom.
  4. Step 4
    Wrijf na 5 minuten met je vingers over het brood.
  5. Step 5
    Laat het fijngeraspte brood door een zeef uitlekken.
  6. Step 6
    Doe nu het brood bij het tomatenmengsel en pers de knoflook in de pan. Snijd de basilicum in reepjes en voeg toe, breng op smaak met zout en peper.
  7. Step 7
    Laat nog 5 minuten sudderen op een zacht vuurtje en voeg een eetlepel water toe als de pappa te veel vocht verliest.
  8. Step 8
    Haal van het vuur en roer de rest van de extra vierge olijfolie erdoor. Klaar.
Do you like the recipe?

De ingrediënten voor pappa al pomodoro

Het originele Toscaanse recept voor pappa al pomodoro vraagt om pane sciocco, het traditionele ongezouten brood uit de regio. Gezouten brood valt minder goed uit elkaar, maar als je geen pane sciocco kunt vinden, kun je volstaan met oudbakken ciabatta of wit brood.

Het is belangrijk dat het brood echt oudbakken is. Eventueel kun je te vers en vochtig brood ook drogen in de broodrooster of oven.

Typisch in de keuken van Toscane

Het gerecht komt oorspronkelijk uit Toscane en is net als panzanella een van de klassiekers van Cucina Povera. Het heeft een lange traditie onder de Toscaanse boeren. Het gerecht werd pas populair in de rest van Italië in 1911 dankzij een roman. Tegenwoordig wordt het overal gegeten. Voor veel Italianen is het een klassiek kindergerecht.

Serveeradvies voor pappa al pomodoro

Het gerecht kan worden geserveerd als onderdeel van een antipasto met grissini of crostini. Veel Italianen genieten echter van pappa als een soort soep, vergelijkbaar met gazpacho. Het kan gekoeld worden geserveerd in de zomer en als warme soep in de winter.

Pappa moet worden geserveerd in een klassieke kleipot. In de koelkast is hij 2 tot 3 dagen houdbaar.

Geïllustreerde receptinstructies – stap voor stap

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

5 van 1 stem (1 rating without comment)
Geef een reactie
Rating recept




Mandatory fields